България – прецедентът! Еврошеф... под евронаблюдение

Германски политолог: Крайно време е да обърнем поглед към Западните Балкани
8 дек 2017 20:00, Елка Василева
42
България – прецедентът! Еврошеф... под евронаблюдение
Снимка: архив, Reuters

Българският случай е прецедент - за първи път европредседателството поема страна, която е под наблюдението на ЕС. И въпреки това София има шанс за успех. Така звучи в резюме оценката на германската политоложка Йохана Даймел - заместник-председател на германското Дружество за Югоизточна Европа, пише Дойче веле.

ДВ: Г-жо Даймел, в момента Европейският съюз изживява фаза, в която спешно се нуждае от обновление. И тъкмо сега европредседателството поема една страна, която сама не успява да се реформира, една страна, която дори все още е под наблюдението на Брюксел. Как виждате България в предстоящата ѝ лидерска роля? Подготвена ли е София за тази задача?

Йохана Даймел: Да, ЕС наистина плува в неспокойни води, но България далеч не е първата страна, която поема европредседателството във времена, когато вътре в ЕС има нужда от дебати по решаващи за бъдещето на Общността въпроси. В същото време е наистина прецедент, че европредседателството поема страна, която се намира под наблюдението на ЕС по силата на т.нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. Последният доклад на Еврокомисията за напредъка на България бе изтълкуван като един от най-положителните, но лично за мен е крайно притеснително, че 10 години след присъединяването на страната към ЕС във въпросния доклад се говори за посегателства срещу независимостта на правосъдието, за подкопаване на независимостта на съдиите, говори се дори за противоконституционни закони. Тоест, в това отношение България няма как да бъде пример за подражание.

При положение, че страната, която председателства ЕС, има да се бори с такива сериозни дефицити, как тогава страните от Западните Балкани да бъдат мотивирани за реформи в правосъдието и за решителна борба срещу корупцията и организираната престъпност? Що се отнася до медийната свобода, за която знаем, че постоянно се влошава, България също не е пример за демократична правова държава. В същото време не бива да забравяме, че и други страни, като Полша и Унгария например, също поставят под въпрос ценностната система на ЕС. Това на свой ред изправя Брюксел пред необходимостта да търси начини за противодействие, чрез конкретни санкции например. Иначе има сериозна заплаха за европейския проект. Дали на фона на всичко това България може да бъде разглеждана като страна, която по време на европредседателството си ще е в състояние да разпознае истински важните въпроси и да ги постави на дневен ред? Леко се съмнявам.

ДВ: Най-късно от бежанската криза насам наблюдаваме засилване на националистическите настроения в редица страни-членки на ЕС, включително и в България, която дори си има националисти в правителството. Доколко съвместимо е това с официалната проевропейска ориентация на страната? И как ще се отрази на предстоящото европредседателство?

Даймел: България трябва да е щастлива, че принадлежи към страните, в които проевропейски настроените хора са много повече от евроскептиците. Да, за съжаление през последните години национализмът си проби път навсякъде - и то не само в политическия дебат, но и в парламентите. Така че България не прави изключение. Вижте например Австрия, където десните популисти също ще влязат в управлението. С такива партньори ще бъде много трудно да се постигне консенсус по бежанския въпрос. А България беше и продължава да е изложена на бежански натиск и затова на европейско равнище трябва да намери не само необходимите политически инструменти, но и политически консенсус (за решаване на кризата с бежанците - бел.ред.). Но с оглед на националистите в българското управление и в правителствата на други страни от ЕС тази задача изглежда нерешима.

ДВ: В ролята си на председателстващи отделните Съвети на министрите българските министри са изправени пред редица предизвикателства. Как, според Вас, ще бъдат приетите от европейските им колеги, някои от които ще се окажат в съвет, ръководен от ултранационалист? И дали всички български министри ще бъдат в състояние да се справят чисто езиково със задачите си?

Даймел: Да, чисто атмосферно може да се стигне до известни трудности. От друга страна основните задачи на европредседателството нямат голяма политическа тежест, тъй като се ограничават до организационни въпроси и ръководни функции при съвещанията на Съвета на ЕС. И въпреки това е нужна известна сръчност при ръководенето на разговорите - особено ако ще се търсят компромиси. А що се отнася до познанията по английски - ако някои български министри не владеят достатъчно добре този език, те ще могат да разчитат на професионални преводачи.

ДВ: Основна точка в дневния ред на българското европредседателство е европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Виждате ли изобщо възможност за ново разширяване на ЕС, особено на фона на сегашната криза в Общността?

Даймел: Решението на България да обърне специално внимание на съседите си от Западните Балкани заслужава поздравления. Защото е крайно време да обърнем поглед към този регион. Председателят на ЕК Юнкер също направи изявления в тази посока и дори заяви, че Сърбия и Черна Гора могат да се надяват на присъединяване към ЕС през 2025 година. Ако сега България успее да привлече повече внимание към страните от Западните Балкани и наистина свика планираната за 2018 година среща на върха за Балканите, това може да доведе до истинско разбуждане на интереса към региона. Което само по себе си вече е успех.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, на война! Ройтерс ни е обърнал знамето. Стани, стани Юнак Балкански! От сън дълбок се събуди, срещу изедници душмански, ти българите поведи!
34
2
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Тримата от каруцата с обърнатия флаг са другарите Боко ,Цвъки и Главчо. С тези тримата и техните придворни лакеи няма как да влезем в Шенген.Между впрочем през далечната 2009 та година лично н.в.Боко Тиквоча се изцепи , че до март 2010 та ще сме пълноправен член.Само трябвало да боядисаме няколко КПП-та.Помните ли? Е ,вече 10 години ги боядисва , ама боята не хваща.
33
2
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Какъв еврошев сме ние бе , хора?Ние сме бърсалката на европейската врата.Вижте само как изглежда нашия премиер спрямо другите европейски премиери.Това е пълна излагация.Цяла Европа е наясно с криминалното минало и пълната неграмотност на др.Борисов , а той управлява вече почти 9 години страната ни.И ще продължава да го прави докато съвсем изчезнем.С всеки изминал ден се отдалечаваме от Европа. Празните приказки на партизаните от партия "Суджук" са една куха пропаганда.
32
4
 
6
 
! Отговори
БОГ NIBIRU Скочи преди 1 година
У Нас нагли престъпници на власт тероризират милиони деца с ВИДЕО НАБЛЮДЕНИЕ което е ЗАБРАНЕНО ОТ ЗАКОНА.НАгло крадливите престъпници още са на свобода вкл Цветанов и Борисов
По 100 000 000 години затвор ЛИЧНО ОТ БОГ NIBIru За Борисов <ЦВетанов и други наглеци на власт.
Увредили са Майка на Бог NIbiru родена в БЪлгария в училище с педофилски камери монтирани от терористи около Бойко Борисов и ЦВетан Цветанов.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В спец крадците на Боки е така.
30
5
 
24
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
БОЙКО, НИЩО НЕ НАПРАВИ,
ТИ,ОТ НАШАТА СТРАНА!
ТИ, НА ДРУГИ НИ ПРЕДАДЕ
И ПРЕДАТЕЛ ТЪЙ СТАНА!!!
29
5
 
26
 
! Отговори
да преди 1 година
Снимката е много показателна- Националния ни флаг е обърнат обратно а така се обръща само при война до него е цъфнал и флага на ЕС !!!!! Друг е въпроса че има някои които не знаят как се поставя правилно националния ни флаг
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много често в съзнанието ми изплуват думите на великият мислител и политик ТОМАС МОР : АКО ЧЕСТА НОСЕШЕ ПЕЧАЛБИ ВСИЧКИ ЩЯХА ДА СА ПОЧТЕНИ. И започвам да си мечтая ако българинът разбере колко е кратък престоя му на земята и че не си заслужава да се живее по друг начин освен освен да бъде толерантен честен в отношенията си към другите какво би станало. Щяхме да бъдем една достоина нация ,която цял свят ще уважава. Но това са само мечти
27
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България – прецедентът! Еврошеф... под евронаблюдение"

Ако "шефът" е под наблюдение и се отчита на някоко за действията си, значи не е "шеф", нали се сещате? Днеса, за вас се отнася, от месеци ни обяснявате как сме щели да ставаме "шефове" на ЕС...
26
7
 
17
 
! Отговори
Хартия преди 1 година
България само на хартия е част от ЕС.
25
4
 
20
 
! Отговори
Споко,братя! преди 1 година
Гътнахме България,ще гътнем и ЕС. Той и без това вече е потеглил към.......Абе,жал ми е за милата ми татковина.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак европейските ни началници изплюха камъчето:

НАРИЧАЛИ НИ............НА ЕВРОПА.
23
11
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 1 година
ВОДИ БЪЛГАРИЯ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.
22
12
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Аз изваждам България от ЕС в недалечното бъдеще. За да я спася. Българската Държавност е Собственост на Тангра и с нея не може да се разпорежда никой друг.
21
10
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 1 година
До възмутен а аз съм възмутен от болшивишката ти наглост !
20
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В парламента има комунисти, които се гордеят с историята си, това е все едно в Германският Бундестаг да има национал-социалисти дето да си правят още конгреси.
19
15
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 година
На запад знаят , 4е кат изпълзяха от землянките на 9 септември 1944 , партизаните( мандраджии) все още са на власт и помнят кой ги постави и му се кланят .
18
7
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 1 година
ЕС е необходимо зло и спасителна сламка за давещите се българи. Хубаво е че финансово подпомагат развитието на инфраструктората в страната. Лошото е че унищожават държавата ни, като насила искат да я заселяват с престъпници и терористи от други континенти. За сметка на това не задължава властите ни да прекратят близките си отношения с престъпниците. За да се оправи България да бъде нормална държава трябва всички политици да бъдат в затворите. Едни за действията си, другите за бездействието.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там ви е грешката. че сте изтълкували последният доклад като положителен. Всъщност е критичен, полят с цялата възможна куртоазия, предвид конюктурата.
16
5
 
38
 
! Отговори
цар Тиква преди 1 година
Мафията поема председателството на ЕС, това наистина е прецедент.