Путин - начело на Русия четвърт век, но успех ли е това?

Дойче веле: Кремъл обезсили противниците, обществото е в апатия
9 дек 2017 16:40, Анисия Иванова
307
Путин - начело на Русия четвърт век, но успех ли е това?
Снимка: БТА

Не е изненада, че Владимир Путин отново се кандидатира за президент. И никой няма да бъде учуден, когато идната пролет той спечели изборите. Евентуалният му бъдещ мандат ще продължи чак до 2024, когато Путин ще е вече на 72 години. И ако действително остане на поста дотогава, Путин ще е управлявал Русия почти четвърт век. Не се знае обаче дали краят на неговата кариера ще настъпи през 2024. Защото руската политическа система си има особености. Например това, че въпросът за поредната кандидатура на Путин или неговата поредна изборна победа на практика не са от особено значение.

Кремъл е изградил изкусна система за изборни манипулации. В битките срещу Путин имат право да се включват само подбрани противници, които нямат абсолютно никакви шансове да спечелят - този път сред кандидатите са десният популист Владимир Жириновски, старият лидер на комунистите Генадий Зюганов и послушният либерал Григорий Явлински. Все бледи и политически изхабени личности, които няма как да повлекат след себе си избирателите, пише в свой анализ Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Още по темата

Но тъй като дори и Кремъл разбра, че "победата" на Путин над тази стара гвардия би била твърде обикновена, бе изваден нов коз - в битката за президентския пост се включи и русокосата красавица Ксеня , която е нещо като руско копие на Ким Кардашиян. Тя е дъщеря на Анатолий Собчак, бивш кмет на Санкт Петербург и бивш началник на Путин.

Затова и президентът я познава още детските ѝ години. И ако кандидатката попрекали с предизборната реторика, Путин естествено ще го приеме със съответното бащинско великодушие. С други думи, Кремъл държи всичко под контрол.

Единственият сериозен опозиционен кандидат - Алексей Навални - отдавна беше неутрализиран от Кремъл с помощта на скалъпени съдебни присъди. Само че дори и да бъде допуснат до изборите, шансовете на Навални не бива да се надценяват. Защото Кремъл е този, който контролира ситуацията чрез строго направляваните държавни медии.

Изборите за кмет на Москва през 2013 все пак показаха, че Навални има огромен политически потенциал и че би могъл да отслаби блясъка от ореола на очакваната "повсеместна победа на Путин". Затова и Кремъл реши да премахне този риск за изборите през 2018-та.

Дилемата на Кремъл в момента е съвсем различна. За да опази властта си, Кремъл в продължение на години съзнателно подсилваше политическата деморализация и осуетяваше създаването на всякаква политическа опозиция. За целта бяха използвани всякакви средства: превземане на опозицията отвътре, изолирането ѝ, подлагането ѝ на репресии.

В резултат на това руското общество днес е обзето от всеобща политическа апатия, която осигурява клептокрацията на Путин и неговите елити. Последните парламентарни избори преди близо година показаха докъде води всичко това: хората - особено в големите градове - просто спряха да ходят на избори.

Но точно това поведение, съчетано с крайно ниската избирателна активност, в момента плаши Кремъл. Защото дори и да постигне процентна победа с две трети на първия кръг, въпросните фактори биха намалили легитимността на избора, както и необходимата слава, демонстрираща всеобщото народно одобрение за кандидата.

Затова Кремъл сега е изправен пред нелеката задача да мобилизира политически апатичното руско общество, без обаче да допусне воденето на някаква трайна и истинска вътрешноруска политическа конкуренция. По всичко личи, че за да решат тази дилема, политтехнолозите на Кремъл смятат да използват лозунга "Русия е крепост, обградена отвсякъде с врагове". Ще се говори, че Русия е застрашена от "чужди врагове" - от либералния Запад, както и от ислямисткия Юг или Изток, от заговорническия МОК, а и от чуждите медии.

Затова не бива да се чудим, ако антизападната реторика от Москва се засили или ако глобалната руска политика придобие още по-агресивни черти. Би било добре, ако Западът запази спокойствието и разсъдливостта си. Той не би трябвало да реагира на целенасочени провокации, които ще служат единствено на това да се осигури временно висока избирателна активност за преизбирането на Путин.

След новия изборен успех на Путин през пролетта на 2018, руското общество отново ще бъде вкарано в състояние на политическа демобилизация. Най-късно за Световното първенство по футбол антизападното поведение на Москва отново ще бъде неутрализирано. След това обаче политическият елит ще трябва да се запита какво очаква страната от 2024 година нататък: Ще си избере ли Путин наследник за времето след 2024-та или може би ще поиска и след това да остане начело на държавата? За втория вариант той би трябвало да промени конституцията на страната. И нищо чудно, ако заедно с това Путин се самообяви за пожизнен президент. Това пък би спестило на Кремъл дори и неприятната необходимост на всеки четири години временно да повишава политическата мобилизация на руското общество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 224Ти откъде знаеш, дали жената на антизападопоклонника не е по-красива и по-свестна от Деси Банова.Какво й харесвате на тая руса глупава златотърсачка Деса Банова?
194
15
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Германия има стабилна икономика, Германия е дала на света много големи учени и велики философи.Но Германия е геополитическо джудже , нищо не зависи от нея в геополитиката.Велики сили са Русия, Китай, Англия, Франция и САЩ.
193
8
 
4
 
! Отговори
До: антизападнопокло преди 6 години
Муха,първо жена ти е триста пъти по-грозна от Деси Банова! Второ ,не ти е работа личният живот на Плевненлиев !И ТРЕТО ,НАЙ-ВАЖНО : На 3 март 2016г. Плевненлиев покани Ердоган на Шипка !Какво по -достойно,патриотично и дори дръзко държание има от това да поканиш на националния си празник ВРАГА ,заради който празнуваш!!!???Изчезвай !!
192
13
 
2
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ей много любители на черните кларнети имало тука.
191
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравнете действителната реалност и ще си отговорите :Лада-БМВЗенит-СименсПанелка-немски домСпартак ( Москва)-Байерн МюнхенРубла-евроАлиса-АдидасУрал-ЩилЗа стандарта изобщо няма да отварям сръвнения...,Е ?Справил ли се е Путин ?За Русия-може би,но е далеч от стабилната икономика на Германия !
190
15
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Наш Роско е зает с Десито да си играят със новите си сексиграчки! Не му е вече до Крим -прежали го май!
189
17
 
5
 
! Отговори
за Украйна преди 6 години
Фашистите от десен сектор в Киев са също толкова вредни и опасни , колкото и десните в България от реформаторски блок , СДС и ДСБ.Същата банда крадци, убийци и манипулатори са те, ама в България изтекаха в канализацията на историята тия *** долни и гадни.
188
6
 
17
 
! Отговори
До Русия е велика преди 6 години
Доколко раССия е велика е много спорен въпрос, но е факт че се е довлякла неканена и в този български сайт !
187
18
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Къде е смешникът Роско Плевнелиев да върне Крим от велика Русия на неофашистите в Киев от десен сектор?
186
15
 
8
 
! Отговори
за Украйна преди 6 години
Украйна е поредната провалена държава, гарантирано от САЩ.
185
18
 
8
 
! Отговори
Русия е велика преди 6 години
До Пуй за хутинКрим е руски, русофобите сте антибългари, скоро ще дойде края на неофашистката хунта в Киев(десен сектор и бандеровци) и смешниците Потрошенко и Саакашвили(как си яде той вратовръзката, голям смях падна).
184
13
 
3
 
! Отговори
**** преди 6 години
Най-ниско месечно възнаграждение получават жителите на Севорнакавказката област - 325 евро в Дагестан, 330 евро в Кабардино-Балкария и 335 евро в Ингушетия,това е за март месец.
183
15
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
Крим е руски,Крим не е хазарски.
182
16
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
Дойче йезуитише наци веле: Истинската демокрация изисква Виктория Нюланд да назначи новия лидер.
181
7
 
20
 
! Отговори
Пуй за хутин преди 6 години
*** е жалка, Крим е украински, а *** са антибългари ... !!!
180
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
210 там е работата че все повече не стигат тези рубли
179
14
 
3
 
! Отговори
**** преди 6 години
Няма значение колко рубли е заплатата,а какво можеш да си купиш с тях,може и 100 да са,но ако ти стигат да си покриеш разходите за месеца,мисля,че е нормално.
178
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че в Русия сега никой за по-малко от 100000 рубл не се хваща на работа!------------------------208 Ако влезеш в сайта на РОССТАТ ще изтрезнееш , какви 100 000 рубли ахахахахахахах, да не говрим за другото . Стига бълнувания . Да има със 100 000 както и у нас има със 100 000 но колко са
177
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 203109 евро е заплатата на баща ти!!! Вчера даваха репортаж от завода на Ямал, минимална заплата 150-200000 рубли, а достига и до 400000!! Я го сметни по курса на рублата. Че в Русия сега никой за по-малко от 100000 рубл не се хваща на работа!!! А на тия статичтически стъкмистики вяра ли имаш???
176
9
 
2
 
! Отговори
бг преди 6 години
Коя свободна медия в САЩ и НАТО-ОТАН ни информира че Мишел Обама е мъж и Барак Обама- тъмнокож евреин- ман.аф?