Ливан иска санкции за САЩ, но Арабската лига с мек подход

Според арабските страни САЩ не може да е посредник за мир
Обновена: 10 дек 2017 09:50 | 10 дек 2017 09:37,
62
Ливан иска санкции за САЩ, но Арабската лига с мек подход
Гебран Басил Снимка: архив Reuters

Министърът на външните работи на Ливан Гебран Басил заяви, че арабските държави трябва да помислят за налагане на икономически санкции нрещу САЩ, за да предотвратят преместването на американското посолство в Израел в Ерусалим, предаде Ройтерс.

"Трябва да бъдат взети превантивни мерки срещу решението, започвайки с дипломатически мерки, после политически, после икономически и финансови санкции", каза Басил на срещата на външните министри от Арабската лига в Кайро вчера.

Още по темата

Министрите на външните работи на страните от Арабската лига призоваха САЩ да се откажат от решението да признаят Ерусалим като столица на Израел, предадоха световните агенции и БТА.

Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно, заяви Арабската лига в заключителна декларация след извънредната министерска среща в Кайро, на която бяха представени всички страни членки.

Решението лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес, подкопава усилията за постигане на мир, задълбочава напрежението и ще разпали гняв, който заплашва да тласне региона на ръба на пропаст от насилие, хаос и кръвопролитие, заявиха министрите в 3,00 ч. тази нощ след многочасово заседание.

Министрите също така призоваха международната общност да признае палестинска държава със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридически ефект. предложиха лидерите на арабските страни да съберат на извънредна среща на върха и предложиха като домакин Йордания, която сега е ротационен предсектател на Арабската лига.

Министрите заявиха, че ще се срещнат отново до месец, за да преценят ситуацията и да съгласуват нови стъпки. Резолюцията съдържа остра реторика, но е бедна откъм съществени действия, отбелязва Асошиейтед прес. Липсват наказателни мерки, като бойкот на американски продукти или прекъсване или понижаване на нивото на връзките с Вашингтон.

Арабски дипломати заявиха неофициално, че някои страни членки искали текстът да включва наказателни мерки срещу всяка страна, която последва примера на САЩ и признае Ерусалим като израелска столица, но това според анонимните дипломати било сметнато за прекалено радикално от умерените арабски страни и в крайна сметка отпаднало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камиларите дгд! Не ми пука за тия главорези. Всеки от тях е потенциален атентатор самоубиец, който с религиозен блясък в очите и Аллах на уста може да взриви семейството ти. Мaйнaта им!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA ANEKSIRA IERUSALIM SANKCII VEDNAGA
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ислямът е противна религия" и дотук трябваше да спреш. Никакво " но".
18
4
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ливан беше страна с много млади хора завършили висшето си образование на Запад.Това не се хареса на фанатици с промити мозъци и подпалиха войни години наред.Жалко, но светска държава с араби - трудна работа !
17
5
 
3
 
! Отговори
17 до 21 преди 6 години
И мислиш ли, че китайците ще продават ай-фони на катарци и кувейтци за динари, които още утре могат да станат по-евтини и от тоалетна хартия?
16
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки арабин, независимо колко симпатичен ви се струва, е готов в един момент да хване ножа и да ви пререже гърлото, да изнасили жените и дъщерите ви, да продаде децата ви в робство и така да си спечели място в мюсюлманския рай. Ние 500 г сме опознавали мюсюлманската природа, а имайте предвид, че турците са доста по-цивилизовани от пустинните ***.Затова, мили дами и господа, никаква жал към арабската ***!
15
6
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Как може САЩ да е посредник в мирните преговори между Израел и Палестина, след като не само заявиха, а направо изкрещяха в лицето на смаяния свят своето крайно пристрастие към интересите на Израел?! Тръмп направи нещо, което дори и евреите не са очаквали. Тъкмо беше започнало да става ясно и на самите израелци, че без компромиси мир никога няма да има, когато внезапно на кормилото на властта в САЩ застана *** Тръмп и върна всичко в изходно положение ...
14
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако арабите спрат да продават петрол на Щатите, кой ще им го купува? Те друг доход нямат, а Щатите имат достатъчно собствен петрол - просто ще си отворят запечатаните кладенци и пак ще са си добре. Ако арабите се откажат от долара, с какво ще пазаруват? С техните валути даже хляб не си купуват, всичко им е в долари. Как аджаба тия пустинни смешници смятат да наложат санкции на САЩ?
13
22
 
12
 
! Отговори
Казах! преди 6 години
Аз признавам Йерусалим за столица на Израел.
12
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е как Ливан и другите арабски кочини ще наложат санкции на Америка. :-) Освен смях и съжаление, какво друго ще последва от едно такова действие?
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вноса на сви.нска мас ли ще забранят, или само сап.уните с такава?
10
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се откажат всички дружно от долара и американското оръжие и всичко ще си дойде на местата. Също така може да изгонят американските фирми .
9
2
 
33
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Арабите винаги са били така - много шум за нищо... много лесно ги разединяват и манипулират. И сега нищо няма да излезе. Ще подскачат, подскачат и ще преглътнат накрая. Въпрос на време... те не разбраха, че докато САЩ ни видят дебелия... правят каквото си искат. Актуален пример - Сирия...докато не влязоха руснаците да изметат ИД, САЩ "активно" се бореха с ИД... толкова "активно", чи ги оставиха да завладеят половин Ирак и почти цяла Сирия....
8
6
 
21
 
! Отговори
**** преди 6 години
Краварника взеха все повече да го подритват от много страни,че май ще истече по скоро в канала,от колкото си мисля,ще го натикат в кишето.
7
1
 
19
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Въпроса е доколко големите от региона производители на петрол и купувачи на оръжие са готови да си нарушат рахата, всичко останало е местене на въздуха.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една нова петролна криза ще им се отрази добре на ФАЩ.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат единство това им е проблема. Ембарго над оръжията на краварите и всичко ще си дойде на място. Като изгубят арабските пазари и краварите ще дадът фира!
4
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим е християнски. Камилите не могат да плашат запада. Една грешна стъпка и ще продават петрол на $1.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пляскай санкции, не бой се.
2
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
спрете петрола за сащ незабавно и не купуваите орьжие