Шанс за живот: Спасиха две бебета с тумори в "Пирогов"

Вродените аномалии пречели на децата да се хранят
22 дек 2017 12:00,
3
Шанс за живот: Спасиха две бебета с тумори в "Пирогов"
Снимка: архив "Булфото"

Две бебета с вродени редки аномалии бяха спасени от детските хирурзи в "Пирогов".

И двете са момиченца и са били родени с рядко срещана аномалия, при която още докато са в утробата, част от червата им некротизират. Това води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи.

Туморът не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България "Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии" в "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.

Сега двете момиченца могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот. Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии  д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.

Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Георгиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
п.п така е не всичко е пари,особено в истинските професиино е срамно , да бъдат в това положение в българия (с малка буква )
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се обеждавам , че в Пирогов наистина има лекари и то добри (може би най добрите ) с пироговските си заплати!
1
0
 
18
 
! Отговори
geri georgieva преди 6 години
ПОКЛОН пред клиника ПИРОГОВ в БЪЛГАРИЯ!!! ПОКЛОН пред д-р Цветко Георгиев и екипът му,както и на детска реанимация начело с Д-р Христо Пседерски!!!