ЕС осъди недопускането на Навални до изборите

Брюксел иска международни наблюдатели за президентския вот
Обновена: 26 дек 2017 16:24 | 26 дек 2017 16:20, Екип на Dnes.bg
173
ЕС осъди недопускането на Навални до изборите
Снимка: БТА

Европейската дипломатическа служба осъди днес отказа на Централната избирателна комисия на Русия да допусне Алексей Навални до участие в президентските избори догодина.

"Решението поставя сериозно под съмнение политическия плурализъм в Русия и  перспективата за демократични избори догодина", се казва в изявление на говорителя на службата.
ЕС смята, че основанията на руската ЦИК да спре опозиционния политик от надпреварата с Путин са "политически мотивирани".

"Очакваме руските власти да гарантират, че играта ще бъде честна, включително и на президентските избори на 18 март", се казва в изявлението.

Дипломатическата служба припомня, че по обвиненията срещу Навални за злоупотреба със средства, на които се основава отказа за регистрация за участие на изборите, вече са гледани от Европейския съд за правата на човека. През октомври магистратите от Страсбург осъдиха руската държава да плати на Алексей Навални 55 000 евро, а на брат му Олег - 20 000 евро обезщетение за несправедливото им осъждане за злоупотреби и източване на пари от руския клон на френската козметична компания "Ив Роше".

Европейският съд прецени, че руският съд не е осигурил справедлив процес, а обвиненията към двамата братя са по деяния, които не са били подсъдни към времето на извършването им, според руското право.

Според Брюксел Москва трябва да покани наблюдателна мисия на ОССЕ за изобите, която да проследи за спазването на правилата. Въз основа на неин доклад ЕС ще реши дали да ги признае за законни и честни, се казва в изявлението.

Вчера ЦИК на Русия отказа регистрация на Алексей Навални под предлог, че е осъждан и няма право да се кандидатира. Решението е било взето единодушно от Комисията с един въздържал се. Веднага след това Навални призова за бойкот на изборите

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Т.ъ.п съм и не разбрах защо моята ***.от.ия е цинизъм та е със звезди.Не всички са красиви и умни.
83
7
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
До СУДЖУЦИТЕ Българите са ***, и тъй като няма за кого да гласуват, страх ги е да гладуват за БСП и гласуват за тия ***, така че не се оплаквайте, пак ще го преизберете тоя *** Борисов. Аз на следващите избори ще гласувам за БСП, не че съм го правил до сега и не че ми харесват, а просто защото няма за кого друг да се гласува.
82
0
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
*** съм и не разбрах, щом си изпълняваш своите закони,си виновен.Ако не допускаш доказан престъпник,си виновен,а обвинения в държавна измяна пучдемон е цвете и печели избори.Докато се дупим на гейовете от тн *** съюз, няма да имаме държава и държавност.
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Путин! Истински държавник!
80
3
 
24
 
! Отговори
А за Каталуния? преди 6 години
Брюксел няма ли нещо да каже за Каталуния, която се намира в ЕС. Всичко друго е намеса във вътрешните работи на суверенни държави, които не са в ЕС.
79
4
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
ЕС да не си вре носа там където не му е работата. Да си гледа бежанците и ислямизацията дали върви !
78
19
 
1
 
! Отговори
за путлерофашистите, преди 6 години
няма ли Коледа?......а забравих. Те празнуват Банго Васил..ха.ха.ха
77
2
 
22
 
! Отговори
берия преди 6 години
ЕС умират от яд, че и с наложените от тях санкции, Русия успа да съживи икономиката си !
76
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76 "Путин го е страх даже и от най-малката конкуренция."ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАААААААААААААА..........................
75
1
 
16
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
ЕС да си гледа работата! Естествено че тоя либерастки *** трябва да бъди изритан.
74
1
 
8
 
! Отговори
5 преди 6 години
Ха ха ед иска и там да командва няма да стане стига тук станахме бедни като мишки
73
14
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Брюксел иска международни наблюдатели за президентския вотБРЮКСЕЛ ДА НЕ ИСКА ДА НАБЛЮДАВА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ ,А ДА ИСКА ДА НАБЛЮДАВА КОЙ КАК БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ ! В СТРАНИ КАТО РУСИЯ И ТУРЦИЯ ВОТА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ПОБЕДИТЕЛЯ , БРОЕНЕТО НА БЪЛЕТИНИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПОБЕДИТЕЛЯ !
72
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин го е страх даже и от най-малката конкуренция.Жалко че Русия ще има такъв страхлив президент.
71
1
 
16
 
! Отговори
7 преди 6 години
Ес да си гледа работа той там няма нищо общо стари ***
70
2
 
28
 
! Отговори
Цирк ЕС преди 6 години
А дали в някоя страна от ЕС биха допуснали до избори съден човек за присвояване?!не но продължават да приказват глупости.
69
4
 
21
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Трябваше да допуснат Навални до изборите, така щеше лесно да се прецени процента на *** в Русия. Щеше я да вземе процент, я не, а можеше и да го набият някъде. А сега кряка и ни занимава със своето продажно нищожество. Напомня ми на една родна тиква.
68
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.............тия па пуделчета решили да се изходят.....КОЙ ЩЕ СЛУША ТИЯ НЕДОРАСЛЯЦИ!!!!!
67
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците пет пари не дават за това какво мислел ЕС, ако въобще може да мисли.Похвали очаква само комунистът Борисов, който за едно потупване по рамото е готов да продаде България.
66
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** да не би да са очаквали похвали?
65
2
 
27
 
! Отговори
Руснак преди 6 години
кои са те ес? yes, yes на US!