2000 евро бонус за доброволци – ако се заселят в китна Кандела

Кметът на италианско градче набира желаещи да живеят там
31 дек 2017 13:03,
37
2000 евро бонус за доброволци – ако се заселят в китна Кандела
Снимка: Facebook

Как опустяло италианско село може да върне оживлението по улиците си? Кметът на община Кандела в южната област Пулия смята, че мизерният брой на жителите ѝ може да се върне към едновремешния, като се предложат финансови стимули на желаещи да се заселят.

В момента Кандела (в превод – свещ) наброява 2700 жители, но през 90-те години на миналия век те са били 8000. Нещо повече – Кандела дори била наричана малкия Неапол заради оживените си от туристи улички. Днес селото е тихо и тъжно.

С течение на годините хиляди жители напускат общината, търсейки препитание на други места. Десетки къщи се изпразват и затварят кепенци. В селото остават само пенсионери.

Кметът Никола Гата обаче не си дава мир и покой в търсенето на начини да насели отново общината си. Така измисля инициатива, с която се надява, ако не да върне едновремешните жители, то поне да привлече нови кандидат-жители. На всеки ерген или мома, заселили се в Кандела, селото е готово да даде 800 евро. На семейна двойка пък ще дари 1200 евро, а на 4-или 5-членни семейства – по 2000 евро.

Офертата включва и други екстри, като например възможност да не се плаща нито данък смет, нито такса за обществени ясли или градина, пише "24 часа".

Кандела обаче няма никакво намерение да подарява всичко това току-така на хора, които просто искат да се възползват от сумата за сметка на общинския бюджет.

Новите жители трябва задължително да работят и да имат някакви доходи. Става въпрос за минимум 7500 евро годишно.

Въпреки че мнозина нямат и понятие какво представлява Кандела, то е известно сред местните като хубаво средновековно борго (село) с бели каменни улици, барокови къщи от XVII в., разположено по средата между два хълма до град Фоджа.

А какви са наемите в него? Къща от 90 кв. м например се дава под наем за 300 евро на месец. Ако искате да си купите апартамент или къща пък, квадратният метър струва 1200-1300 евро.

В миналото Кандела, както и много други села в Пулия, е била пълна с хора, занимаващи се с най-различни дейности, свързани със занаятчийство, земеделие, търговия. Около тях имало и доста туризъм. Много от богатите неаполитанци имали в Кандела и второ жилище, което обитавали през лятото.

През последните години обаче търсенето на по-добре платена работа принудило много от младите да напуснат Кандела и да се отправят към богатия Север. Първоначално селото имало намерение да направи финансовото си предложение само към едновремешни жители, които да се върнат в общината. По-късно обаче финансовите стимули били включени в оферта, предложена на всички, които искат да се заселят. Разбира се, предлаганите от селото пари са еднократен бонус, а не месечна заплата, както някой би си помислил.

Освен това, ако мислите да се заселвате в Кандела, е добре да знаете, че жителството в селото трябва да бъде поискано за минимум 2 години.

Въпреки многото на брой кандидатури от цяла Италия на хора, които искат да се заселят, досега са раздадени само 6 бонуса на заселили се семейства от Северна Италия.

Голям плюс в офертата за Кандела е фактът, че селото е като имунизирано срещу престъпността. На практика в него не е регистрирано престъпление от 20 г.

Въпреки предимно пенсионерския контингент сред населението в момента в Кандела има една ясла, две детски градини, едно начално и едно средно училище, счетоводен техникум. Има и 2 аптеки, една месарница, няколко бара, сладкарници, супермаркет. Затворени са обаче всички едновремешни занаятчийски работилници – Кандела разчита именно на новите жители, за да бъдат отворени отново.

А кои са забележителностите наблизо? В съседното село Асколи Сатриано, на 8 км от Кандела, е роден комисарят Катани – Микеле Плачидо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
селков преди 6 години
В днешно време всеки се оплаква от гмо храните,всеки се оплаква че селата се обезселява ли и няма кой да гледа животни и зеленчуци.Но никой не отива да живее на село,всеки си мисли че някой друг трябва да се заеме с тази благородна мисия,а той да си джътка из града.Не само в България е така,по цял свят е същия проблем.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пише "24 часа"........................xaxa...................Nali be6e grad4e a posle selo.............................xaxaxa...............
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пфу! 800 евро не е причина някой да се засели някъде. И то за 2 години. С какво ще се препитава? С производство на сувенири? Кой ще ги купува? Туристите, дето ги няма.Тоя кмет да се замисли, защо са се изселили местните, да отстрани причината за бягството на хората(липса на работа) и после да хвърля въдицата за нови балъци. В селото има само държавни служители и търговци. Село без бъдеще.
31
1
 
5
 
! Отговори
Ивка преди 6 години
Очаквам скоро време и Бойко да почне да дава награди,опс да дава суджуци 😅
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам скоро да се напълни с бежанци
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основната заплата за ,,хигиенистките ,,беше 260 лева + премии + години ...
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я па я...! Че то метачките вземаха по-вече от 260 лева . Не и живял тогава или са ти бърсали со.по.лите .
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 хилки но като свършиш парите ще трябва пак да се изнасяш.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми, да му пожелаем тогава на бай Никола, кмета на селото, успех в това негово добро начинание!Като процъфти отново може и да отида там на екскурзия, да го разгледам.Изглежда интересно.
25
16
 
16
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Търсиме роби и крепостни селяни срещу 800 евро на глава и още да ни купят къщите за 1200 евро на калпак във китното хубаво затънтено село дето и куче да вържеш няма да стои.
24
9
 
22
 
! Отговори
user преди 6 години
До Ееех, Анониме 8Нали знаеш какво е провинция? Всичко, което е на повече от 100 км. от морето. Големи столичани голямо чудо. София е била 30-40000 сега е милион и 1/2 само столичани. Бай Тошо се чудеше каква работа да ви намери и направи Кремиковци знаейки, че е едно недоносче.Преди имаше предприятия, които изнасяха продукция главно за Западна Европа и качеството беше на ниво, а сега и домати не можем да изнасяме.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BG - челен опит======================Ами аз като съвременник на тази тъпотия,младежо мога да ти кажа,че тези дето се минаха да отидат там,въпреки сносните пари само след година-две ореваха орталъка да се махнат!
22
6
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
1300евра за кв.м.в умиращо село.Айде нема нужда.За тези пари мога да си купя апартамент на красив гръцки остров.
21
6
 
30
 
! Отговори
Ееех, Анониме 8 преди 6 години
Не Живков, а СССР осигуряваше работните места с финансови инжекции и изкупуването на всичките ни бо_к_луци. Ако бяхме на свободния пазар, 2/3 от промишлените ни предприятия щяха да фалират в рамките на 1-2 години. Но пък щяха да възникнат други, конкурентноспособни, защото здравите млади българи си бяха в България.Образованието, поне в добрите софийски училища наистина беше на ниво. И в провинцията е имало такива. Но после онези с привилегиите първи влизаха в престижните специалности във ВУЗ.
20
2
 
36
 
! Отговори
До Чичо Пейчо преди 6 години
В София цените не са по-различни. За качеството на строежите в това италианско село не мога нищо да кажа, софийските си ги знаем и се молим да не стават силни земетресения.Гледката от прозорците на това село е много по-добра в сравнение с онова, което се вижда от повечето софийски прозорци.Въздухът там безспорно е чист.Едва ли има квартирни апаши.Остава само въпросът за работни места там или в селища, които се намират наблизо. Заплатите при всяко положение ще са по-добри от българските!
19
12
 
15
 
! Отговори
Чичо Пейчо преди 6 години
1200-1300 e/кв? Айде нема нужда. По-добре къщ в най-забутаното беге село.
18
6
 
43
 
! Отговори
Умен гущер преди 6 години
Няма престъпност, защото мафията е урегулирала всичко в този регион.
17
12
 
14
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
За 2 000 евро не ставам от леглото .Това са ми две заплати.А при соца мизерните 200 лева. Убреее! Да живее соца.
16
6
 
7
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Един 50-тина годишен италианец през раните 90-те все се провикваше в квартала през балкона Манджаре, манджаре. Готвеше макарони с някакво сурово месо. Ама бързо заряза българската съседка.
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бундесканцлерината има предложение! Наъчпълнете го с бежанци :))))