Папа Франциск: Не превръщайте кариерата в смисъл на живота!

Той произнесе проповедта си по случай Богоявление в "Св. Петър"
Обновена: 6 яну 2018 21:04 | 6 яну 2018 20:00,
21
Папа Франциск: Не превръщайте кариерата в смисъл на живота!
Снимка: БТА

В проповед по случай Богоявление папа Франциск посъветва вярващите да не превръщат гонитбата на кариера, пари или успехи в смисъл на целия си живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Папата заяви, че хората често се справят, като имат само "здраве, малко пари и малко развлечения". Той призова вярващите да помагат на бедните и на останалите нуждаещи се, да дават, без да очакват нищо в замяна.

На Богоявление много християнски църкви отбелязват тримата влъхви, които последвали пътеводната звезда, за да открият детето Исус. Франциск призова християните да се запитат "коя звезда сме избрали да следваме през живота си". "Някои звезди може да са ярки, но не сочат пътя. Така е с успехите, парите, кариерата, почестите и удоволствията, когато те се превърнат в смисъл на живота ни", подчерта папата, предупреждавайки, че подобен път не води до мир и радост.

Добрите християни не трябва да стоят, чакайки нещата да се случат, а трябва да правят добро, без да им е поискано, заяви на Богоявленската литургия папа Франциск, цитиран от ДПА. "Исус позволи да бъде намерен от тези, които го търсеха, но за да го намерим, трябва да станем и да тръгнем - не да седим, а да поемаме рискове; не да стоим, а да потеглим на път", подчерта папата.

"Ако искаме да открием Исус, трябва да преодолеем страха си от поемане на рискове, самодоволството си и мързеливия отказ да поискаме повече от живота", добави той.

Папата произнесе проповедта си по време на служба в базиликата "Св. Петър", на която присъстваха кардинали, епископи и други членове на духовенството. Той подкани събралите се да бъдат безкористни. "Да правите добро, без да отчитате цената, дори без да е поискано, дори когато не печелите нищо, дори когато е неприятно: това иска Бог", заяви той и ги подкани да помагат "на тези, които няма какво да дадат в замяна: нуждаещите се, гладните, чужденците, затворниците, бедните".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
извинявай стадо, но аз не съм гласувал да е папа. Същатата тая папа е обявила преди 1200 години българите да бъдат унищожени като невярваща нация. Същата тая папа срещу на който Калоян българските войници са се били и умирали на полето, какво знаеш ти. Корупцията и интересите отдавна са заели мястото на всичко свято във Ватикана, егати все още има овци които не го виждат. Като свята личност за християните, той трябва да е пазител на техните интереси, на село нямате ли телевизор че си пропуснал последните 5 години.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа,бе! И аз се питам от години защо католическите свещеници не могат да имат жена и деца?Това не е нормално,това е аномалия и сбърканост.Православната е първата християнска официална религия и преди да се разделят на католици и православни,са признавали брака.Какво е поп без попадия?И как свещеника може да разбере проблемите в семейството и децата,ако той няма представа що е то грижа за семейство?
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко повече уважение към Папата моля!Все пак това е един от ръководителите на Християнството.Разбирам че сте атеисти,но чак пък толкоз.Същите сте като комунистите,но иначе лаете срещу тях.Е затова ви взривяват мюслитата.Щото не уважавате нищо
16
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 6 години
как не е казал пак нещо за любимите му бежанци. Тоя вече само като му видиш физиономията и се сещаш за ония надупените.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОй говори за съвсем друго,когато можеш да правиш избор,тук нямаме такъв.
14
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Одеве гледах документален филм за това,как църкви са превърнати във:бар,библиотека,джамии,звукозаписно студио,магазин..Ставаше въпрос за Амстердам,но споменаха,че същото "явление"се случва от десетилетия и във Франция,Германия,Великобритания.Когато/ако/се сетят на запад,че имат нужда от църквите си,ще е много късно....
13
3
 
2
 
! Отговори
нормални сме преди 6 години
холивуд звезди семейство не искам не
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До колкото знам, папа е най-високото стъпало в кариерната стълба на католическата църква.
11
0
 
9
 
! Отговори
Glagoabazubaduza преди 6 години
И за лекарите ли трябва да важи? Лекар между другото, между хобитата, домашните на децата и барбекютата със съседите... Аз такъв лекар за себе си и децата си не искам. Има и наистина отховорни професии, не всички са продавачи на пуканки, папи или маркетингови анализатори.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това го казва човек, отказал се да създаде семейство и да има деца...
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога се разваля коледната украса? Днес ли? Сериозно питам.
8
4
 
16
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Хайде вече престанете да ни навирате в лицата този Сатанист!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TevhidТоя е готов за редиците на ислямска държава или за някой атентат. Бог да пази България
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Споко, папа, няма.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после нещо умно от тоя Папа. По-малко кариерщина и повече време за семейство. Естествено, това става и когато се осигурят условия. Не само да плюскат чорбаджиите, но и да се съобразяват със служителите.
4
2
 
13
 
! Отговори
Е преди 6 години
Ей сектанте,да земеш да бягаш , оти това което правиш е незаконно.
3
28
 
8
 
! Отговори
Tevhid преди 6 години
Точно тези, дето тънат в разкош и са се извратили от свободия да дава акъл да не сме материалисти не върви..и ходжи има такива. Затова пътят е Исляма, но в чист вид. Без да се следват ходжи и мними шейхове. В Турция има такива. Само лежат, а бедните им работят без пари, мислейки си, че са длъжни да им служат като на Аллах. Изберете правата вяра и служете само на Аллах. Без посредници, без идоли и подобни. Пишете ми на Abdi.mustafaa***yahoo. Покана към щастието, иншАллах.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Някои звезди може да са ярки, но не сочат пътя.Така е с успехите, парите, кариерата, почестите и удоволствията, когато те се превърнат в смисъл на живота ни", подчерта папата, предупреждавайки, че подобен път не води до мир и радост.-------Много добре го е казал човекът, ама има ли кой да го слуша? Надявам се повече хора да се замислят върху тези думи.
1
5
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Добре му е на папата.Ходи с позлатени пантофи и дава акъл на хората как да живеят.