Японски астронавт пораснал в космоса с... 9 см

Поради липса на гравитация ръстът се увеличава обикновено с 1-2 см
9 яну 2018 10:30, Елка Василева
28
Японски астронавт пораснал в космоса с... 9 см
Норишиге Канаи. Снимка: архив, Reuters

Японският астронавт Норишиге Канаи пораснал с 9 сантиметра по време на 3-седмичния си престой в космоса на борда на Международната космическа станция /МКС/, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира страничката на Канаи в Тwitter. В нея той написа: "Днес имам важно съобщение. Проведох медицински прегледи на МКС и се оказа, че моят ръст се е увеличил с 9 сантиметра. Издължил съм се и то само за три седмици", отбелязва астронавтът.

Дори когато бил в училище в средните класовеq Норишиге не бил пораствал толкова много. Сега Канаи се притеснявал как ще се побере с новия си ръст на кораба "Союз" при връщането му на Земята.

Японското космическо ведомство припомни, че поради липса на гравитация в космоса ръстът на човека се увеличава с 1-2 сантиметра. Но досега не било наблюдавано издължаване с 9 сантиметра.

На 19 декември миналата година с пилотирания кораб "Союз" на борда на МКС пристигнаха руснакът Антон Шкаплеров, американецът Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи. По план този екипаж ще работи в орбита около четири месеца. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип да си космонавт е вредно. Радиация, безтегловност.После като се върнеш на Земята те възстановяват за някакъв период от време.Рехабилитират те.
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в Космоса няма гравитация какво спира планетите да отлетят нанякъде. Също защо не са пораснали органите му с 9 см ?
1
8
 
17
 
! Отговори
пораснала ама... преди 6 години
но оная му работа си останала къса и дребничка