Защо Истанбулската конвенция е нещо позитивно?

Тя създава цялостна рамка за превенция на насилието над жени
12 яну 2018 21:56, Екип на Bloomberg
57
Защо Истанбулската конвенция е нещо позитивно?
Снимка: Pixabay

Най-важното, което трябва да се знае за Истанбулската конвенция, е че тя създава цялостна рамка за превенция на насилието над жени. Противниците на конвенцията използват аргумента, че имаме закони срещу насилието. Но на практика нямаме множество фактори, които да ни помогнат да изградим цялостна рамка срещу проблема.

Това заяви Виктор Лилов, мениджър в сферата на културата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„На първо място това е статистиката за насилието над жени и домашното насилие. Това нещо, вероятно много не знаят, не е инкриминирано в Наказателния кодекс, следователно не се води статистика.“

От друга страна, отбеляза Лилов, много от тези случаи не се съобщават в полицията.

Акцент бе сложен и върху частта от конвенцията, предизвикала реално обществения дебат – терминът „социален пол“.

„За съжаление, тук незрялостта на дебата е голям фактор в неразбирането на проблема. От друга страна, терминът gender остана дълго време изолиран и неизползван в публичното говорене, съответно тази дума не успя да изгради някакво значение.“

„Не знам колко е било удачно тази дума да се превежда като „социален пол“. Значението е и това, но аз по-скоро държа на самостоятелното значение на думата, уточни гостът в студиото.

„Тук най-вече трябва да се каже, че става въпрос за социални роли, които вървят заедно с пола. Наистина, част от тези роли е и половата идентичност, но в един много малък брой случаи (1-2%) има разминаване между биологичния пол и половата идентичност. Но в голяма част от случаите говорим за един чисто социален аспект на пола, който се изрязава в това, какви роли обществото залага на единия или другия пол“, добави той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропаганда! Не разбрахте ли, че не ви щем конвенцията.
И без това голяма част от жените, жертви на домашно насилие са или от малцинствата, или от бедни семейства. Вдигнете заплатите, стегнете *** и готово.
43
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
ИК отваря вратите на ада. днес.бг е предателска вражеска медия която трови обществото със разврат.
42
3
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 9 месеца
Онзи ден си зададох следния въпрос и питам господа политиците да ми отговорят. Аз съм мъж със всички характерни за мъж белези. Определил съм се като жена обаче...Сега въпроса в МОЛА в коя тоалетна да вляза? Ами ако съм трансексуален или съм се определил като безполов...Или да си свърша работа в гащите ха ха ха
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до исус е господ аве пич стига си цитирал куплети от приказки за измислени литературни герои а и ти вярваш ли на тия глупости написани там
блажиш ли на коледа или ставаш християнин тогава или се ояждаш и опиеаш къв си ти да четеш морал и да казваш лор р правилно или не
я со глей работата а и твоя бог ме беше ли казал който е безгрешен да хвърли мамък пръв
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бъдете сигурни в едно!Въпросът не е в продажната и корумпирана политическа каста!

Въпросът е КАК ТРЯБВА И КАК ЩЕ РЕАГИРАМЕ НИЕ,"НАРОДЪТ"!

До тук беше игрта на криеница на "народеца" зад политиците,независимо от вземаните от тях антинародни решения!!!

Тук вече въпросът касае едно АНТИЧОВЕШКО РЕШЕНИЕ!!!

Решение,зад което стои унищожението на ЕСТЕСТВЕНОТО ПРИРОДНО(БОЖИЕ) ТВОРЕНИЕ!!!

Време е да помислим,докато все още можем това - ние ли ще бъдем в началото на това унищожение?

Не политицие,ние
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истанбулската перверзия поставя узаконяване на началото на тотална война срещу Човека и превръщането му в немислеещ планктон!!

След узаконяването на тази перверзия,ЗАПОМНЕТЕ,ще започне тотална война срещу Човека и срещу цялата досегашна човешка История,Литература,Музика,Народно творчество,Религии,които изцяло противоречат на това Природно извращение,поради което ще бъдат унищожавани из корен!!!

Безмилостно!

Прочетете "1984" -Оруел и "451 градуса по Фаренхайт"-Бредбъри!

Докато ви има!!!
38
2
 
15
 
! Отговори
Stand for TRUTH преди 9 месеца
Само безбожни - безморални, нечестиви,измамни и корумпирани политици могат да прокарат такава дяволска измама за трети пол и извратена мерзост срещу Бог въпреки че знаят че праведният Бог мрази всеки грях неправда и беззаконие и идва да съди скоро всички злодеи предали се на греховете на дявола и продали истината за пари и така и вечните си души на дявола за власт и станали врагове на истината и на святия Бог Който е огън пояждащ за всички нечестиви които са мерзост пред Бога!
37
2
 
7
 
! Отговори
Defender of Justice преди 9 месеца
Тази конвенция е поредната противозаконна и безморална дяволска измама на ЕС като про-исламската про-терористична анти-семитска анти-християнска фалшива пропаганда и политика в подкрепа на беззаконната ислямска окупация и терор на престъпни терористични арабски групи с фалшиво име палестинци срещу Божията избран народ Израел и святата му родна земя дадена от Бог с освободена с победа среюу арабски терористи от 1967 цяла столица, но все още окупирана от ислямски терористи финансирани от ЕС и ООН
36
2
 
13
 
! Отговори
Исус е Господ преди 9 месеца
30. шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си,
31. безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви;
32. които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат.
35
2
 
10
 
! Отговори
Исус е Господ преди 9 месеца
26. Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естественото употребление на тялото в противоестествено.
27. Така и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разжегоха се в страстта си един към друг, струвайки безобразие мъже с мъже, и приемаха в себе си заслуженото въздаяние на своето нечестие.
28. И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,
29. изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба;
30. шепотници,
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Истанбулския университет продължават опитите да забременее мъж от мъж или поне от пони. Истанбулската конвенция може да им помогни, счита ходжата на университета.
33
2
 
22
 
! Отговори
Исус е Господ преди 9 месеца
Сатанинската шайка от еврогейския съюз , натиска продажните българоубийци да унищожат единственото което ни остана- морала и достойнството и Вярата в Бог. Божието Слово пророкува че ще дойде това време ... Ап. Павел до Римляните 1: 24. Затова, според страстите на сърцата им, Бог и ги предаде на нечистота, щото да се обезчестят телата им между сами тях, -
25. те които замениха истинския Бог с лъжлив, и предпочетоха да се покланят и да служат на тварта, а не на Твореца, Който е благословен до века. Амин.
26. Затова Бог ги предаде на срамотни страсти, като и жените им измениха естествено
32
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цецса Цачева била позписала Истанбулската конвенция.

ПОЖЕЛАВАМ НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА СИНЪТ И ДА И ДОВЕДЕ ОТ АМЕРИКА СНАХА ОТ МЪЖКИ ПОЛ, ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ АФРОАМЕРИКАНЕЦ.
31
3
 
26
 
! Отговори
да преди 9 месеца
не ви минават сор'осоидните номера
30
2
 
16
 
! Отговори
Б.Б съединител преди 9 месеца
Ние тогава не вярвахме но Шефа на Агромакс беше прав за социалната роля на Бойко във връзката му със кмета на Симитли . Вижте със какви "хора" се е обградил . Цецко Цачев, Захариева която според мен а и според др. е прикрит травестит , Плевнелиев всеки разумен човек знае какъв е , има и още много но нека някой друг ги посочи ако иска.
29
1
 
27
 
! Отговори
Няма трети пол. преди 9 месеца
Тоя цветен знаменосец е поредния лъжец, жените и момичетата няма да са по защитени а напротив . Болни мозъци ще се правят на жени и ще нападат в гръб от засада както се казва на футболен жаргон , нищо не подозиращи дами,по тоалетни,подлези и тъмни улици маскирани със перуки. А жените няма да могат да реагират и дадат точни показания. Други ще пребивават жените си и ще казват че са си сменили социалните роли в семейството и Те са жените . Братята и сестри не позволявайте на тези сатанински слуг
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЕС,СAЩ,Кaнaдa и Aвстрaлия бързо вървят към нов Содом и Гомор,нямa дa им се рaзмине,нa мръсните .......сaтaнински!
27
2
 
40
 
! Отговори
Handel преди 9 месеца
Стига сте дрънкали глупости. Последното нещо, което ги интересува либерастите, е насилието над жени. А и всяак норнална държава си иам закон за това, така че никаква конвениця не е нужна. Целта на конвенция1та е съвсем елементарна - да се наложи на обикновените хора правото на гейовете да се женят един с друг и да си осиновяват и отглеждат малки гейчета.
26
2
 
40
 
! Отговори
BatBulgar преди 9 месеца
Конвенцията НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и не е нужна. Нашата ,,старомодна" конституция много ясно формулира нещата. Айде стига вече пропаганда.
25
0
 
11
 
! Отговори
Я пак... преди 9 месеца
Ко, ко каза?