Петролът аха да скочи до $70, но отстъпи леко

Слабият долар помогна на златото за 4-месечен връх
15 яну 2018 13:10, Бойчо Попов
12
Петролът аха да скочи до $70, но отстъпи леко
снимка: Ройтерс

Цената на петрола се доближи до 70 долара за барел по време на азиатската търговия, но по-късно леко се понижи. След като първо поскъпнаха, а по-късно сутринта българско време леко поевтиняха, фючърсите върху петрола сорт Брент се търгуваха на цена от 69,80 долара за барел. Американският лек суров петрол отчете повишение на цената си с 0,06% до 64,39 долара за барел. И двата най-търгувани вида "черно злато" достигнаха през миналата седмица най-високите си нива от декември 2014 г.

Цените на петрола продължават да получават подкрепа от намаленото производство от страна на Организацията на страните производителки на петрол и Русия. Споразумението влезе в сила миналия януари и се очаква да продължи и през 2018 г., като съвпадна със здравословното нарастване на търсенето, което повиши цените с повече от 13% от началото на декември 2017 г., отбелязва агенция Ройтерс. Но, и други фактори, включително политическия риск подкрепят възходящия тренд. Някои анализатори обаче продължават да предупреждават, че предстои корекция на цените, предава Investor.bg.

За миналата седмица фючърсите върху американския суров петрол с доставка през февруари поскъпнаха с 4,7 на сто, като това бе четвърта поредна седмица на повишение.

Фючърсите върху Брента с доставка през март поскъпнаха за седмицата с около 3,3%, отчитайки също четвърто поредно седмично повишение.

На фона на отслабването на долара на стоковите пазари златото започна седмицата с повишение на цената си от 0,52% до 1341,9 долара за тройунция, като се изкачи до нивото си от септември 2017 г. Ценният метал с незабавна доставка поскъпва с 1,4%, като задържа положителната си посока за пета поред седмица. При медта ръстът дори беше още по-голям – близо 2% поскъпване до 328,10 за паунд.

Доларовият индекс, който проследява представянето на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи в понеделник до 90,750 пункта. За сравнение последната си сесия индексът затвори на ниво от 90,902 пункта. Доларът се обезцени спрямо йената с 0,17% и се разменяше за 110,87 йени. Австралийският долар пък поскъпна спрямо американския до 0,7943 щатски долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
От тук, от там преди 6 години
Средневзвешенная цена на российский газ для европейских покупателей в 2017 году находилась на уровне $180190 за тысячу куб. м, а СПГ из США примерно в полтора раза дороже. Средната цена на руския газ за Европа през 2017г бе на нива от $180 до $190/1000 кубометра, а сгъстеният газ от САЩ е с цена един път и половина по висока!А колко струва метанът у нас? Два пъти по висока е от цената на газ от САЩ.Въпросът е - ДОКОГА ще дерат по три кожи от най-бедния в ЕС народ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Петролът аха да скочи до $70, но..."==================Цената на петрола тази година преодоля границата от $70 на 10.01.
7
1
 
5
 
! Отговори
Kr преди 6 години
Браво Путин!)
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петролът изкуствено се поддържа висок. С влизането на електричките цената му трябва да пада , а не да се вдига. Има много петрол , а все повече намаля търсенето му.
5
4
 
8
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Златото няма нужда от помощ. Златото си е злато. Виж-доларът има нужда от помощ
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро цената няма да е в долари, Иран вече търгува петрол в юани, затова рижата шишарка подскача като жаба срещу Иран. Стане ли пробив на пазара на петрол да се търгува с друга валута САЩ се катурват, повече никой няма да им дава заеми, а всеки ще почне да настоява да му се връщат, САЩ имат 20 трилиона, повече от БВП.
3
5
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Колкото и да отслабне долара или еврото, не трябва да забравяме, че на тях се крепи световната икономика, а ако се върнем малко назад в историята, тези определящи валути винаги са бележили своите върхове и спадове. Светът на икономиката и бизнеса винаги се е развивал на приливи и отливи, но винаги е залагал на зелените гущерчета, а ако те се сринат поскъпването на петрола няма да спаси губерниите с бензинова икономика, чиито основни приходи са в долари и евро ... !!!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Александър! Браво Новак!Сметката на руският енергиен министър излезе перфектна. Резервният фонд на РФ отново започва да се пълни, защото бюджетът на Русия за 2018 г. е сметнат при $40/барел.
1
12
 
20
 
! Отговори
Интерсна новина преди 6 години
И ко праим със санкциите за руснаците, а?