Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Ина 72 Ина , тези заплати които си посочила са за некадърните доктори ,които са станали такива заради мама. Има изключителни професионалисти които взема в пъти повече от президента и карат чисто нови коли от магазина. От всяко дърво свиркa не става.
63
4
 
10
 
! Отговори
Мая преди 6 години
Магнитен резонанс в Дания 800 до 1200евро, в Норвегия е по скъп. Достъп до специалист в Дания, Швеция и Норвегия между 2 и 4 месеца, а в USA и Великобритания между 3 и 9 месеца. За зъболекари да не говорим в цифри.
62
2
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Ако е само системата на здравеопазването, с мед да намажем "демократичните" управници! Всички системи са сринати. България е на доизживяване. Най-доброто доказателство, че нищо не става от управниците ни, издигани във властта не заради интелекта им, а заради конюнктурата, е ДЕМОГРАФИЯТА!
61
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
И със прогноза и без прогноза,в България командва болен мозък.По улиците - пълно с некролози,от Герберски лъжи аз нямам полза.
60
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До АНТИ 55 Ако няма рима , удари ***. Не ставаш за поет.
59
2
 
8
 
! Отговори
Ина преди 6 години
Какви са вноските в к,ралство Дания, Германия и др. У нас са най ниските вноски. С 17лева при цени, най ниски за магнитен резонанс от 350 до 550 как да се покрие. Ток, вода и топло вкл. парно с,е, увеличават. Кой ги плаща болниците. Консумативи също се увеличават, цена на лекарства също. А има и бито2и разходи. Да в частните болници каквото се каже на пациента се плаща от него, плюс клинична пътека. Никой не е на бюджетна заплата, без ведомствени болници. Заплатите са от 580 лв до 1200бруто.
58
8
 
10
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Едно време Костов казваше че да 2005г. здравеопазването ще бъде абсолютно безплатно. Само че не е предвидил че ще се зароди мафия в бели престилки. Само приди два дни си купих внуче срещу 800 лв. за избор на екип.И се питам защо при Живков докторите с 250 лв. заплата не смееха да гъкнат ? Ама тогава имаше страх , а сега е анархия.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега троловете ще ви убеждават,че има нужда от по-големи вноски,за да лапат някои хора извън здравеопазването,ще ви убеждават,че се налага да електронизират всичко,за да ви следят тотално и да знаят кой да лекуват и кой да разболяват,ако им е неудобен.Хитлеризъм в действие.
56
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари за болните няма, но за милиционерите- ИМА,Вече се уригват на пари!Протестите им бяха инициирани от Бянкянският хитрец, за да има претекст да им харизат 100 000 000 народна пара.Това правителство вече вони.
55
2
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До ИгнатийВ Дания се плащат високи данъци, но хората знаят какво получават след тях.В Дания се спазват правила, закони, наредби, а тук не.
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе се прави на луд!На лекарите заплатите идват от част от вноските,но големите суми се източват извън здравеопазването,изчезват милиони левове,които потъват незнайно къде и не отиват нито за лекари,нито за пациенти,нито за здравеопазване.Готви се още по-голямо ограбване,това е целта!
53
2
 
10
 
! Отговори
Игнатий преди 6 години
Толкова ли не могат да изкопират системата на здравеопазване на Кралство Дания? Как е възможно там всичко да функционира брз проблеми, а те са само 5 милиона народ.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2От коя психиатрия те пуснаха?
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без прогнози ние си го знаем. Електронните услуги никога няма да видят бял свят докато има хора притискани от други хора да не се въвежда,защото по тоя начин се генерира корупция. Точно най-корумпираните не го позволяват! И понеже цялата ни държава по всички слоеве е корумпирана забрави За е-правителство и каквито и да е е-услуги!!!Как някои ще прибират иначе?
50
0
 
13
 
! Отговори
мижи да те лАжем преди 6 години
До д-р ДрееЕдин път като гушне човек букета,ти чакай съд и присъда от Оня свят !
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е виновен,това е хибридна атака и комунистите и те са виновни!Ким Чен *** и той е виновен.Баце, 10 години крепи здравната система и лично бие ваксини.
48
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи,господа и госпожи лекари сами режете клона на който седите и после рев,срутване.....!!А,точно вие сте причината за това срутване!!Като лекари в болници получавате заплати от бюджет,като лични лекари получавате доход от всеки записан при вас пациент всеки месец,имате право на частна лекарска практика с кабинети,и консумативите които ви са необходими най-вече си вземате свободно от държавните болници закупени с пари от бюджет!!При такова източване,коя система не би се срутила??
47
2
 
11
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА ЛИ ГИ ГОВОРИ ТЕЗИ НЕЩА. МНОГО МИ ПРИЛИЧА НА АГЕНТ ОТ ДС.
46
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъже,парите от здравната каса се източват от хора нямащи нищо общо със здравеопазването.И сега са се полакомили да точат още повече,питайте Москов къде са парите източени само по негово време!
45
1
 
28
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ЩЕ ВИ СЪДИМ ДО ДУПКА! ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА , КОИТО НЕ СМЕ СЕ ЛЕКУВАЛИ А СМЕ ПЛАЩАЛИ ЗА ТОВА ДА СМЕ СПОКОЙНИ В УТРЕШНИЯ ДЕН ДНЕС СМЕ ИЗЛЪГАНИ И ЩЕ ТЪРСИМ ПРАВАТА СИ!