Българите все по-рядко избират почивка у нас. Защо ли?

2/3 от туристическите нощувки през 2017 г. са от чужденци
24 яну 2018 22:16, Миглена Иванова
30
Българите все по-рядко избират почивка у нас. Защо ли?
Снимка: архив, БулФото

Нощувките на чуждестранни туристи в България се увеличават с почти 6% през миналата година, но на българите в страната намаляват с приблизително 2%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо нощувките на чужденци и граждани в България се увеличават с 3,1% средно до 26 млн.

Чужденци са осъществили 17,1 млн. нощувки от тях спрямо 16,1 млн. през предходната 2016 г. Нощувките на български туристи в страната са малко под 9 млн. при малко над 9 млн. година по-рано, показва европейската статистика.

Т.е. две трети от туристическите нощувки в страната ни се реализират от чужденци. В рамките на ЕС този дял е по-висок в Малта – 96%, Кипър – 95%, Люксембург – 90%, Хърватия – 93%, Гърция – 80%, Австрия – 71%, и е съизмерим с Латвия – 69%, Португалия – 68%, Испания – 65%, Словения – 67%.

Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Румъния и Полша – по 20%, Германия – 21%, и Швеция – 25%.

През миналата година в рамките на ЕС туристическите нощувки се увеличават с 5,1% в сравнение с 2016 г. до над 3,2 млрд. Основен двигател на растежа са посещенията на чуждестранни туристи.

Кой е лидерът на туристическия пазар, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лудница на плажа е защото няма ясна туристическа програма, визия.Офертите не струват.В Турция ще отидеш един ден на корабче или ще посетиш някоя добре устроена забележителност,ще те нахранят и ще ти правят шоу цял ден.През това време не си плаж,на шезлонга сяда друг който пък утре ще отиде на корабче.Така не се получава тази лудница на плажа както е тук.Там всички обвързани с туризъм работят заедно като едно цяло.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Кушадасъ сутрин по изгрев всеки си измива тротоара пред магазина с четка , разреден препарат в кофа вода.Отделно от общината чистят,плажовете и през деня може да се видят как минават понякога момчетата и събират ако видят ***.Има кошове,но има и кой да ги почиства.А тук ако има кош, няма да го изхвърли,та *** прелива.Резултата-мухи навсякъде,разнасящи болести,комари и излъгани туристи.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото е мръсно,шумно,лудница по плажовете.Я вижте турците всеки курорт има улица далеч от хотелите само с дискотеки.Плажовете се стопанисват от хотелите на първа линия, а свободните са на приемливи цени.Шезлонгите на разстояние най малко 2 метра с чадър и масичка,кошче делва за ***.Ако седнеш и платиш за шезлонг питат,, кафе или чай,,вкл.в цената даже някои ти се кланят.Всяка вечер момчетата събират шезлонгите и дюшеците и ги мият и подреждат един върху друг,за да не качват котки или птици.
22
0
 
0
 
! Отговори
булгаристан преди 6 години
защото за същите пари вече 7 8 години може да утидеш на море в турция гърция с по добра храна обслужване с паркинг и още екстри а тук пълниш гушата на бизнесмени с *** и мерцедеси а н аплажа идва нацепен селио с чанта диагоналка да ти земе некой лев за чадър и пластамсов шилонг нали разбираш
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото със семейството ми, до 18 годишна възраст имам поне 50-60 екскурзии/почивки/обиколки и прочие. Светът е голям и при възможност, няма причина, защо да не го обиколя :)
20
0
 
5
 
! Отговори
Ива преди 6 години
Защото чужденците идват по веднъж и не повтарят повече, но все още има такива които се лъжат. Ние вече сме си научили урока и предпочитаме за малко повече пари да получим многократно по-качествена услуга. Ако ми се гледа бетон мога да се разходя до Люлин, няма нужда да го съчетавам с ентеровируси.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма средна класа - затова бедните нямат пари за почивка а богатите не са глупави да се гаврят с тях в България
18
0
 
5
 
! Отговори
турист преди 6 години
в БГ хотелите персонала изобщо си нямат на идея какво означават думичките ''serve'' и ''care''. Стаи, храна, екстри - без коментар. Цените обаче са на ниво.
17
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Нощувките на българите рядко се декларират. Който иска да чете статистики.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато се научат на търговия и ще фалират.
15
0
 
0
 
! Отговори
Lavos преди 6 години
Ai, Borizov izgubil Pavlova i Angelkova na sergiikite na Davos...:-)
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото са много бедни и ходят в Гърция да се нахранят безплатно.
13
0
 
12
 
! Отговори
само веднъж преди 6 години
се лъже човек. Но по нашенските курорти на това разчитат - да дойде веднъж да го излъжат и после друг ще дойде - свят голям. Ден година храни, както се казва. Пък ние българите това дърво вече сме го яли и няма нужда да сме мазохисти и отново да си го причиняваме. Министерството все си прави отчети колко туристи са дошли, но никога колко са повторили.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Морето отдавна отписано, но другаде из България има какво да се види. Обслужването със забележки, но нивото е такова. Но морето, години наред болни с диария, чалга, на всеки ъгъл *** със съмнителен произход. Не. Стига вече.
11
0
 
17
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Тази, както и последните години ще съм в Гърция, Хърватия, може и Италия. За една идея повече пари, човек получава в ПЪТИ по-добро обслужване. Няма проблем със здравето и не си къса нервите от пишман хотелиери.Сега резервирахме къща в Априлци в Букинг и оня се скъса да звъни да даваме капаро (против правилата), нямало ли да се откажем, как така само за една нощ - абе БГ меринджей, който нищо не разбира от бизнес. Това се случва често в Бг и НИКОГА в чужбина. Затова ходим извън България!!
10
0
 
10
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Светът е голям и морета дебнат от всякъде .... за това... има пазарно разнообразие и конкурентни цени. Министерството може да разчита само на патриоти и криминалци със забрана за излизане от страната...айде стига вече що така, а не иначе
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щото мутренските хотели, бетонирания слънчак и е-банско трябва да фалират - крадените пари да изчезнат от джобовете на цеко и борислава и ски мафията и тогава нещата може и да почнат да се нормализират. дотогава БОЙКОТ! няма да ви стъпим на хотелите и заведенията! #мутроландия
8
6
 
6
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
Ами защото могат да си го позволят. Защото не ни управляват комунисти. Та затова.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На почивка в България ходят само феновете на Ангелкова и шефът й Тиквата.
6
11
 
45
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Първо за морето! От десет години не стъпвам на бетономорието, защото е мръсно, презастроено и заразно!Туристическия бранш набляга над това да направи морето ни привлекателна дестинация за социално слаби алкохолици от албиона. А, липсата на пречиствателни станции, води до така приятните ентеровируси. Та, това е за морето! На планина ходя все още, но не и във Fiбанско, защото е като Люлин, но по-мръсно и скъпо! За това и се борим поне планините да спасим от безумието! ЗА ТОВА, ДА СПАСИМ ПИРИН!