Модернизираният руски бомбардировач Ту-160М. Путин доволен!

Това е един от елементите на нашата ядрена тирада, отбеляза руският президент
26 яну 2018 09:10, Елка Василева
266

Руският президент Владимир Путин каза, че модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М (по номенклатурата на НАТО - Blackjack) ще укрепи отбранителния потенциал на страната.

След като наблюдава изпитателен полет на новия военен самолет в района на град Казан, Путин присъства на подписването на договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет "Ту-160М" за нуждите на руските въоръжени сили.

"Това е сериозна стъпка в развитието на високотехнологичната сфера и за укрепването на отбранителната способност на страната, защото това е един от елементите на нашата ядрена тирада", каза Путин, цитиран от ТАСС, пред работници от Казанския авиационен завод.

Четиримоторният свръхзвуков бомбардировач Ту-160, разработен по съветско време през 80-те години на 20-и век, е най-големият боен самолет в света, отбелязва Асошиейтед прес. Той е използван в настоящата руска кампания в Сирия за нанасянето на удари с крилати ракети от голямо разстояние.

Ту-160М, също като предшественика си, е с променлива геометрия на крилете. Той е в състояние да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети със среден обсег с ядрена бойна глава при нонстоп полет до 12 хил. км без презареждане с гориво, посочва Ройтерс.

От конструкторското бюро "Туполев" твърдят, че модернизираният вариант ще бъде с 60 на сто по-ефективен от старата версия заради значителните подобрения във въоръжението, навигационната апаратура и авиониката.

Руският самолет цистерна Ил-78 (по номенклатурата на НАТО - Midas), който зарежда Ту-160 по време на полет, дава възможност на стратегическия бомбардировач да достига всяка точка на планетата, отбелязва Ройтерс.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 189 In March 2007, despite a Service Life Extension program (SLEP) intended to extend its operational usefulness to 2030, the USAF made the final decision to decommission its entire inventory of AGM-129s with the last missile being destroyed in April 2012Читат НАДО както се казва !!!
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обърнете на оня коментар на номер 175 той е най смисления коментар и е най готиния
163
2
 
12
 
! Отговори
До БОБИ ТРОЛА преди 6 години
Б2 носи AGM-129..това каква ракета е според тебе бе ,*** ?
162
7
 
17
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До БобиНезнам колко рубли взимаш за всеки пост,но просто си жалък.Б2 Спирит е най-добрия бомбардировач създаван някога и това само мaлoyмник може да го отрече.Тези факти дето си ги дал ,са отчаян опит да докажеш ,нещо в което и ти не си вярваш.Да не говорим ,че стелта ,електрониката и всичко останало около Б2 е с десетилетия пред въпросния Туполев.Немога да те разбера ,докога ще изкарваш руските летящи ламарини,като нещо нечувано ,при положение ,че всички сме наясно колко назад са руснаците ?
161
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Повече факти моля! 186Забрави още един още по-фрапантен факт - 3те плоскости ляв, десен хоризонтални и вертикален стабилизатори са взаимозаменяеми Основния горивен резервуар е носеща част от конструкцията и при полет трябва да е под високо налягане за да има по-голяма стабилност и твърдост конструкцията.Има и още не чак толкова фрапантни разлики.
160
7
 
7
 
! Отговори
Повече факти моля! преди 6 години
До руски клонингКлонинг но вертикалният стабилизатор(не знам наясно ли си какви трудности са преодоляни за да се направи подвижен ИЗЦЯЛО) на клонинга е изцяло подвижен както са задните хоризонтални плоскости...това го има още само при Су 57 драги.
159
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русия=джуджеА какви има български бомбардировачи за сравнение?
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руски клонингД.бил05468
157
12
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111Кое от написаното от мен е Невярно или Глупаво а 111?
156
7
 
16
 
! Отговори
111 преди 6 години
До БобиТи ще спреш ли да пишеш глупости бе ,*** нещастен ?
155
15
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джудже 177Пак се ИЗЛОЖИ ама Като КИФЛАДЖИЯ СЕ ИЗЛОЖИ1. Б-1Б има 3 бомбоотсека в които може да се сложат бомби до 34 000 кг но тези бомбоотсеци не са достатъчно ДЪЛГИ да приемат СТРАТЕГИЧЕСКИ КРИЛАТИ РАКЕТИДА НЯМА В АРСЕНАЛА СИ КРИЛАТИ РАКЕТИ???2. Б-2 - два бомбоотсека с обща вместимост 18 000кг също не са достатъчно дълги за да носят Крилати ракети3. Ту-160 има два бомбоотсека с две револверни установки за 2*6 крилати стратегически ракети Х-101/102/555/55 или 40000кгИЗВОДИ?
154
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес много копейка ще пада
153
7
 
17
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Божичко на какво се радват руските *** и какво им предлагат напилитесе като въшки с кръв бивши кагебейци!
152
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама не смеят да приберат колесника, щото после не се знае дали ще успеят да го пуснат преди кацане! Военните доста се напатиха от гафове при демонстрация на нови оръжия пред таварища ***, то не падаха дръжки на врати при опит да отворят някакъв джип, то най-новия им танк блокира насред парада, абе смешници отвсякъде!
151
0
 
6
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Г-жо Василева, казва се "ядрена тРиада", а не "ядрена тИрада"."Тирада", вярвам, знаете какво означава."Триада", ако не знаете, произлиза от "три", в случая се имат предвид трите варианта за базиране на ядрено оръжие, а именно: по земя, вода и въздух.
150
16
 
16
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Сравнено с американските бомбардировачи като B2-spirit stealth ,B-1B ,това е просто една остаряла руска летяща ламарина.Руснаците са доста зле в авиацията като цяло и изостават с много от Запада и това не е новина за никой.Дори Китай дръпнаха доста пред руските антифризаджии.
149
2
 
9
 
! Отговори
Primas Prime преди 6 години
Само войни оръжия и насилие правят военните, а хората не трябва да ги подкрепят защото! Ето сега Руснаците модернизират опасно оръжие за масово унищожаване на невинни хора които са безопасни и на никого не вредят. Военните сами си правят войни по заповед на правителствата за прараван на човешко изтребление по законен начин--накратко войните са законен начин за убийства и намаляване на населението.Хората не виждате ли, че те не ви мислят доброто а само ви настройват един срещу друг.
148
11
 
11
 
! Отговори
руски клонинг преди 6 години
американския B-1 Lancer.Руската инженерна мисъл може може само да краде и копира..ха.ха Некадърници.
147
2
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Mr STARBUCKSЕрдоган го направи в гръб на съюзник, за каквито трябваше да бъдат смятани Русия. Защо не се пробва пак да свали някой на Сирийска територия, щом си мислиш, че е толкова отворен?
146
3
 
9
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Путин бил доволен. А иначе обикновените руснаци, според авторката (чиито име е забранено за споменаване), не биха имали нищо против страната им да бъде разграден и разоръжен двор като България, а? При положение, че основният им враг САЩ ръсят по 40000 бомби годишно с 900 бази в света и бюджет 600 милиарда?