Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия

"Галъп": По света не харесват нито един от двамата, но все пак повече Путин
234
Путин или Тръмп? Една четвърт от българите са за Русия
Снимка: архив, Ройтерс

26% от българите биха предпочели руския президент Владимир Путин за лидер, а 6% харесват повече американския държавен глава Доналд Тръмп. Хипотетичният избор между двамата е част от поредица провокативни, експериментални въпроси на "Галъп интернешънъл", които да породят хипотези за глобалната структура на нагласите.

42% от сънародниците ни обаче не харесват нито един от двамата световни лидери, сочат данните. Общо 53 769 души са интервюирани в световен мащаб в периода от октомври 2017 г. до декември 2017 г.

По света като цяло отговорът на този въпрос изглежда така - 29% декларират, че предпочитат руския президент да оглавява тяхната страна. Доналд Тръмп е предпочетен от 17%.

В 9 от изследваните 55 страни американският президент бележи превес над руския си колега, като сред тези страни са Косово, Албания, Филипините и САЩ.

Владимир Путин пък печели потенциалния вот за лидерство в 25 страни. Сред тях има и много страни, които обичайно показват симпатия към Путин, но тук са също и Германия, Франция и Ирландия.

В 20 страни по света се наблюдава отхвърляне и на двамата кандидати - или сред около 45% от всички изследвани лица.

Владимир Путин е предпочитан като държавен глава в повечето региони по света (освен в САЩ). Дори и в критично настроената Европа, руският президент пак получава повече подкрепа. В Африка, Индия и Източна Азия двамата опоненти получават почти един и същ резултат.

В крайна сметка резултатите от изследването сочат, че американският президент вече не е "абсолютният световен лидер", обобщават социолозите.

В този контекст е бил зададен и друг провокативен въпрос: "Трябва ли САЩ да запазят водещата роля като най-мощната държава в света, или САЩ и Русия трябва да си поделят световното лидерство?". Според изследването, всеки четвърти (25%) глас по света е за съвместно лидерство, а върховното и едноличното ръководство на САЩ се предпочита от 19%.

У нас 6% смятат, че САЩ трябва да продължи да има водеща роля в света, 35% подкрепят общо лидерство Русия и САЩ, а отговор "Нито едно от двете" са посочили 37%.

Мнозинства в почти всички макро региони по света декларират желание за съвместно лидерство от страна на САЩ и Русия, освен самите САЩ - където 40% от респондентите вярват, че тяхната страна трябва да продължи да бъде световен лидер сама.

Двете опции за глобално лидерство разделят общественото мнение на приблизително равни пропорции в Западна Азия – в Република Корея, Япония, Хонконг, Филипините, Тайланд и Виетнам.

Като цяло доминантната позиция на САЩ като световен лидер изглежда е поставена под въпрос.

"Точно една година след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, международните отношения вече не са същите. Докато в американската икономика има прогрес, а армията на САЩ става по-силна, Тръмп не успява да привлече симпатиите на хората по света, а САЩ вече не са възприети като абсолютния световен лидер в по-голямата част от света", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"Изборът измежду тези двама президенти не е никак лесен и в края на краищата кандидатът "срещу двамата" печели. Сложността на избора се дължи и на факта, че зад Тръмп стоят САЩ със своята икономическа и военна мощ, а Путин, от своя страна, има 25-годишен политически опит като един от най-дълготрайните и устойчиви световните политически лидери", посочва Андрей Мильохин, вицепрезидент на асоциацията.

Респондентите също е трябвало да избират и между ценностите, представени от двамата президенти: стабилност и патриотичен дух – от страна на Путин и модерния бизнес подход и превъзходство на националните интереси при определянето на световната политика - от страна на Тръмп.

За мнозинство от населението по света консерватизмът и надеждността на Путин изглеждат по-привлекателни. Няма съмнение, че нагласите на респондентите също са повлияни и от разпространяването на публикации от страна на медиите срещу личността и действията на Тръмп.

Според социолозите многополюсността на света вече е съвсем ясна и очевидна. В няколко региона има силни лидери, които ясно претендират, че формират общата програма на света - не само Русия, но и Китай, Индия, Бразилия и Турция. С нови лидери, нови политически идеи и коалиции виждаме опити за възстановяване на световното влияние на Франция и Германия.


Данни за изследването: Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
МИШО преди 6 години
До Анонимен 201 : ТОЧЕН СИ КАТО ШВЕЙЦАРСКИ ЧАСОВНИК, НО СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. ,ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НИ ОТДАЛЕЧАВАТ ОТ РУСИЯ.НАВРЕМЕТО ОЩЕ , СВИНЯТА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ СЕ МЪЧЕШЕ ДА ПРАВИ ТОВА ,КАТО СИ СЛУЖЕШЕ С НАЙ РАЗЛИЧНИ ЛЪЖИ И МРЪСОТИИ.
201
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Най подвеждащите новинарски сайтове са регионалните на "24". Винаги плюят по Русия, комунизъм, социализъм (за комунизъма, няма лошо), а издигат герб на пиедестал. За коментарите там е чист комунизъм. За най малкото нещо, трият поста и те баннат.
200
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за Тръмп. (Просто правя проучване от какъв цвят лайкове ще събера...)
199
9
 
1
 
! Отговори
ами българска работа преди 6 години
Нормално е българите да предпочитат Путин ! Българите не знаят и не могат да преценяват правилно ,затова винаги избират и предпочитат неправилния човек ! Неслучайно гласуват все за мошенници !
198
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак излъгаха, за да си заслужат бонуса от чичко Сорос!3/4 от българите са ЗА Русия и Путин, другите са ***, ***...си, ле..бита и мургавелковци/мутрогени!!!
197
14
 
3
 
! Отговори
ха сега преди 6 години
И сега като ни казаха от Галъп и ние трябва изведнъж всички всички всички като един да харесаме Путин и неговите недостойни *** в БГ.
196
11
 
4
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Аз също харесвам руснаците, но за съжаление те са силно комплексирани спрямо България и все си мислят че сме им длъжни с нещо.Време е да се стегнат и да се вземат в ръце.Иначе няма да можем да им помогнем.
195
10
 
7
 
! Отговори
григор стафанов преди 6 години
С куфара на гарата и към Русия!
194
0
 
24
 
! Отговори
филофоб преди 6 години
Нито Тръмп,нито Путин са ми проблем!Проблем са нашите наведеняци!
193
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност над 70% са за Русия и харесват Путин , ама пуста стъкмистика
192
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
основният морален избор е винаги истинският Бог! така че е важно за вечността да избереш истината заедно с Бог!иначе отиваш в ада с всички нечестиви-безбожни беззаконни,неморални зли хора,чиито основни качества са врагове на истината и на Божия избран народ Израел и че нарушават Божия морален закон,казващ НЕ лъжи! НЕ кради,Не убивай!НЕ пожелавай каквото е на ближния ти!Да нямаш други богове освен Бог!така че явно Тръмп печели т.к призна истината за столицата на Израел,не пожелава чужди земи(Крим
191
23
 
9
 
! Отговори
Джендър преди 6 години
Здравейте,другари и приятели комунисти- защо не поканите Путин да ни погостува,имаме хубаво розово масло за него,специално ушити ленински бикини,организацията ни е малка но стройна??!!
190
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин нека си путинува в Русия- тука жив да се не весва!
189
16
 
12
 
! Отговори
Браво Веселинке преди 6 години
Най-после едно умно съждение.Това означава, че 3/4 от българите са за ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ!
188
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както беше написала Нора Стоичкова , време разделно е , от една страна Българите от другата гей задругата. Българите с Русия осталите в Анадола...
187
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи една четвърт е за Русия,а три четвърти са срещу нея!
186
30
 
8
 
! Отговори
Оху преди 6 години
Нека Путин да си е лидер в Русия и да не се заглежда в чуждите канчета! Русофилите пък да заминават за Сибир или Чукотка и да не ни занимават с техните глупости!
185
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е въпроса кой харесваме или не,а кое е по-добро за България.Ние може да харесваме много неща,но кое е най-добрия вариант за България?Щом напоследък и Турция иска да влезе в ЕС(макар че не е сигурно дали са искрени и дали наистина го искат),аз вярвам на турците,те са навсякъде и имат повече информация от нас.
184
3
 
25
 
! Отговори
Путин или Тръмп? преди 6 години
Сравнено по интелект и психична устойчивост...ясно кой!
183
4
 
25
 
! Отговори
Между редовете преди 6 години
Прав си!Излиза че в света има силни лидери - от БРИКС, мижетурки от ЕС и нуждаещи се от психиатри - от щатите.