Още 6 г. с Путин: Ако Русия не се промени, ще стане слаборазвита

Казват, че ако той поиска, никой няма да му попречи да управлява вечно
5 фев 2018 21:30, Елка Василева
613
Още 6 г. с Путин: Ако Русия не се промени, ще стане слаборазвита
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Какво ли не може да чуеш от кандидат-президентите на опозицията и твърдите критици на Кремъл. И че изборите са фейк, защото в надпреварата не са допуснати силни политици, които биха станали реални конкуренти на Владимир Путин. И че избори с участие на множество далечни от политиката и категорично неизбираеми кандидат-президенти стават бутафорни, пише Алексей Кива, "Независимая газета".

Например журналистката и телевизионна водеща Екатерина Гордон, излъчена от Партията на добрите дела и събрала уж над 100 000 подписа в своя подкрепа, заяви, че оттегля кандидатурата си, защото не желаела да участва във фарс, в някакво шоу.

Но най-често критиците на Кремъл разправят, че първо, у нас изборите са така направени, че не предполагат смяна на висшата власт. Второ, естеството на хората у нас е такова, че попадне ли на горните властови етажи, човек се мъчи да остане там възможно най-дълго, а най-добре до живот. И ако Путин поиска, казват, никой няма да му попречи да управлява вечно. Трето, припомнят, с тази своя несменяемост властта вече два пъти през 20-и век доведе страната до разпадане.

Такава е съдбата на всеки режим, при който е невъзможна легалната смяна на властта. Но инициативата за дълго управление - на практика винаги с негативни последици, не бе лансирана от Путин. Много добре си спомням, че през първите години на поста, запитан ще се удължава ли президентският мандат, Путин отвърна горе-долу така: президентът носи толкова тежък товар, че дай Боже да му стигнат сили за два мандата (четиригодишни по онова време). И съм убеден, че говореше искрено.

Но щом дойде втората година от втория президентски мандат, негови колеги, негови протежета на отговорни постове и много хора от интелигенцията взеха да предричат чрез медиите катастрофа, ако Путин напусне властта. Висши служители заявяваха публично: "Има ли го Путин, има я Русия, няма ли го Путин - няма да я има и Русия". Сиреч, ако преиначим известните думи на поета, Русия и Путин са близнаци-братя. Казваме "Путин" - разбираме "Русия", казваме "Русия" - разбираме "Путин".

Путин вече бе наречен национален лидер, но това им се видя малко. Обмисляше се идеята за някакъв събор, който да го провъзгласи за висш държавен ръководител. Най-изявените подмазвачи предлагаха дори да се пренебрегне конституцията, ограничаваща президентската власт до два поредни мандата. А някои телевизионни водещи кажи-речи във всяко предаване споделяха тревоги за бъдещето на страната без Путин.

В подобни условия всеки нормален човек може да се обърка. И трябва да признаем, че интелигенцията в лицето на журналисти, политолози, социолози, разнородни аналитици и експерти - също като по съветско време, допринесе много за атмосферата на култ към първото лице, поставяйки по принцип на първо място не обществения, а личния интерес.

Това обаче е само бекграундът на президентските избори. А същината е следната:

Първо. Нека погледнем реалността в очите. Постсъветската управляваща класа начело с чекистите успя да неутрализира центробежните тенденции, да затвърди стабилността в страната и с доходите от износ на горива да вдигне стандарта на живот в Русия. Екипът на Владимир Путин обаче нямаше достатъчен опит в гражданското строителство, затова не успя да създаде условия за успешно развитие на икономиката, научно-техническата сфера и т. н. Тук попречи впрочем и това, че изградената от Кремъл вертикала разруши конституционния принцип за разделение на властите, което спъна развитието на конкуренция не само в политиката, а и в икономиката. И щом няма резултати, с които властта да се гордее, тя постоянно припомня за победата във Великата отечествена война и се мъчи да пренасочи вниманието на обществото от вътрешните към геополитическите проблеми.

Второ. Също такава реалност е фактът, че Путин е популярен в обществото и със сигурност ще получи още шест години на президентския пост. Но става дума за такъв период, че ако страната се развива, както досега, тя неминуемо ще мине в категорията слаборазвити страни. Затова бих предложил на опозиционните кандидат-президенти да воюват не срещу Путин, а "вместо Путин". Тоест да посочват слабите страни от дейността му, но същевременно да предлагат мерки, които да предприемем за нормално развитие на страната и с оглед на санкциите. Нищо чудно, ако се наложи да разчитаме на собствени инвестиции и иновации. Но за целта трябва според мен решително да се откажем от огромните разходи за престижни и спортни цели като развитието на остров Руский (за срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през 2012 г., б. пр.), Олимпиадата в Сочи и световното по футбол; да свием разходите за бюрокрацията и силовите структтури; да гарантираме не на думи, а с дела защитата на частната собственост, решително да я браним от чиновници и силови шефове, та да не се бои националният бизнес да влага пари в дългосрочни проекти.

С оглед рязко спадналия през последните години научен потенциал на страната е необходимо да създадем благоприятни условия, за да се върнат поне част от напусналите Русия и работещи днес на Запад големи учени и специалисти, както направи Китай. Необходимо е да направим данъчна реформа, да намалим финансовото бреме върху бизнеса, лихвата по кредита и да запълваме огромната пропаст между богати и бедни, за да предотвратим евентуалните отрицателни последици, ако рязко се влоши материалното положение на повечето хора в Русия, от което не сме застраховани.

Освен това изглежда трябва да коригираме външната политика на страната. Няма как да наречем успешна нашата дипломация, допуснала Русия да влезе в конфронтация едва ли не с всички развити страни, да се влошат отношенията й с много съседни държави. Това не се е случвало нито по време на имперска, нито на съветска Русия. Едва ли е било дълбоко обмислено да провъзгласим НАТО и страните, подкрепящи алианса, за противници на Русия. Трябва също трезво да преценим дали е по силите на Русия да претендира за ролята на трета, дори втора най-мощна държава в света. Нашият БВП за 2016 г. е 1,283 трилиона долара срещу 18,57 трилиона долара за САЩ и горе-долу толкова за ЕС; в случая с Китай той надхвърля 11 трилиона долара и дори в Италия е по-голям, отколкото у нас - 1,85 трилиона долара.

И още нещо. Бих посъветвал журналисти и политолози да не очернят тотално украинските реалности, а и да не забравят, че тъкмо заради непотръгналите руско-украински отношения Западът наложи санкции на Русия. Къде по-разумно е да се откриват общи интереси между братските народи в двете страни, да се намалява напрежението помежду им.

Бел. на изданието: Алексей Кива е доктор на историческите науки, главен научен сътрудник в Института по ориенталистика към Руската академия на науките.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


613
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
472
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофил съм , защото харесвам руската култура и хора, но съм русофоб , защото познавам руската имперска политика и история. Опознайте я и вие. Има Гугъл вече. По специално частта с България. Съединението въпреки Русия, сраженията в Добруджа и мн.др.Нито Европа, нито Русия се интересуват от нас, но имаме общи интереси с европейските държави, а не с азиатските. Турция на Ердоган и Русия на Путин имат само лични интереси и нищо за нас, а мен като българин само България ме интересува!
471
4
 
4
 
! Отговори
ррр преди 6 години
До seiraЕбaти тъnото мнение.По-тая логика дай да се махне цялата рубрика "свят" от сайта и да не коментираме световните новини ,защото не живеем в другите държави и незнаем как е там ?
470
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да е зле България, тя е в пъти по-добре от Русия. А става все по зле у нас, защото работим по руския модел - с олигархията и техните слуги политиците и чиновниците. Западният модел също има много недостатъци , но Русия не е никаква алтернатива! СССР беше най-доброто, което успяха да изкарат и едвам удържа 45 години въпреки лагерите и репресиите! Безправие , мизерия и диктатура на олигарха ...
469
6
 
7
 
! Отговори
seira преди 6 години
БЕЗ ДА СЪМ "ЗА" ПУТИН, ЩЕ КАЖА, ЧЕ ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ МЕ ЛЪХНА НЕЩО НЕЧИСТОПЛЪТНО ОТ РОДА НА "СТАНИ ДА СЕДНА"...ДА РАЗСЪЖДАВАМЕ ЗА РУСИЯ ОТ РАЗСТОЯНИЕ, БЕЗ ДА ИМАМЕ ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ "ПЪРВА РЪКА" Е ТОЛКОВА БЕЗСМИСЛЕНО, ЧЕ НЯМА НАКЪДЕ!ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИОННА МЪГЛА ПО ВЪПРОСА "КАКВО СЕ СЛУЧВА В РУСИЯ?" И ПО-СПЕЦИАЛНО В РУСКАТА ИКОНОМИКА, ОПРЕДЕЛЕНО ВОДИ ДО ПРИСТРАСТНИ "УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ", НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.А, РУСНАЦИТЕ СЕ УЧАТ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ!ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОТРЕЧЕ!
468
6
 
5
 
! Отговори
Кво ви пречи Русия? преди 6 години
Нали си имаме американски бази и проститутките по морето печелят от американската армия. И ние така сме страшно развити.
467
13
 
10
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
Русия и в момента си е една недоразвита и нетехнологична държава с разпадащи се градове и мизерстващ народ.Добре,че бяха американците едно време да налеят пари в Русия,че да може руснаците в момента да не приличат съвсем на Бурунди.Проблема на Русия,че са недоразвити е именно корупцията и човешкия капацитет.Кадърните хора не са мазохисти да седят в тая мизерия и бягат на Запад и по-специално в САЩ.Дори ние българите живеем по-добре от руснаците.
466
6
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До българина 475 Що бе , какво и е на държавата ? Нормална държава с бедни и богати. Така е навсъкъде по света.На всекиму според способностите.А и нямам спомен България да е била някога богата.От както съществуваме сме си най бедни.Кво да праиш? Съдба.
465
4
 
5
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До Анонимен 468 Военните бази на САЩ по света бяха 500 , сега пък 700. Ти да не си онзи дето брои милиардите на Борисов?
464
10
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Да оставим Русия да почине от собствената си смърт. Нас ни интересува България.
463
7
 
11
 
! Отговори
българина преди 6 години
за това пък след 3 мандата на герб и бб е най бедната умираща корумпирана и изчезваща държава в европа и не само. четвъртия мандат ще го завършим като анадолска провинция.
462
10
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 6 години
Дай Боже още един мандат на Вовка Офшорното и китайците няма да има нужда да воюват - ще си купят Сибир:)
461
16
 
15
 
! Отговори
......... преди 6 години
още много такива псевдо родолюБци от РФ ше се пробват да пишат срещу РУСИЯ и коблко било зле там и да видиш колко добре ена запад.Въобще срещу грантове още една дузина грантоеди ще се появата да завливат ефира с вицове и легенди.Обаче Путин и русноците така и не могат да разберат за тия велики гратнтоеди.
460
11
 
10
 
! Отговори
ХЕХЕХЕХЕ преди 6 години
До Отговор и ти ли си вярваш.Хал хабер си нямаш освен митовете и легендите които разбира се идват от запад.Само че на запад останаха едните пенсионери /малцинство/ и останалот -талибани и афроараби.Чакай му развитието .
459
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 6 г. с Путин: Ако Русия не се промени, ще стане слаборазвитаТова как да го разбираме бре, ***?1.че сега Русия силно развита и ви е страх от нея?2.или че искате Путин да изчезне, за да достигне Русия развитието си при Елцин разбита държава, разбита армия, когато руската икономика мина изцяло в ръцете на група еврейски олигарси, а наглоасксонците изнасяха руските ресурси без пари, докато самите руснаци буквално умираха от глад, по улиците?Шейтана Сорос иска второто, знаем
458
1
 
7
 
! Отговори
Jerusalem of Gold преди 6 години
А кротнете се малко бе *** да напиша и аз едно мнение.
457
16
 
13
 
! Отговори
дреме ми преди 6 години
И с Путин и без Путин Русия ще си остане суровинен заден двор на България
456
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са вече 18 години в Ирак и почти толкова в Афганистан. Да не говорим колко в Германия а и по целият свят поне 700 военни бази, но това не пречи на някакъв шмак под мен да говори за Русия и мира по света. Думи като безочие, нахалство, незнание или просто тъпота ми идват на ум но мисля че те са доста меки в такива случаи.
455
13
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 461 Ми в Русия здравеопазването е безплатно, защото нищо не струва. Така беше и и у нас. Патърпевшо е и нашето семейство. Примери бол.Да си чул някоя новост в медицината от Русия. Няма и няма и да чуеш.Че кой ще се напъва за потупване по рамото и ободряващ шамар зад врата.
454
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя сега силно развита ли е ? - само питаме за информация.
453
5
 
9
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До мазепа Лелеее, горките прибалтиици. Дано и нас не ни окупират руснаците отново.