МВФ: Сивата икономика в България е 30% – първенци!

По този показател страната ни е пред Румъния и Турция
Обновена: 8 фев 2018 07:22 | 8 фев 2018 07:20,
37
МВФ: Сивата икономика в България е 30% – първенци!
Снимка: flckr

Близо 30% е сивата икономика в България, показва изследване на Международния валутен фонд, в което са оценени 158 държави по света. През 2017 г. сенчестият сектор у нас заема 29,6%, като по този показател страната ни е на първо място сред 31 европейски икономики и се нарежда на челното място в Европейския съюз. Близо до нас са Турция с дял на сенчестата икономика от 27,2% и Румъния – с 26,3 на сто.

Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29,17%, показват още данните на МВФ. Най-нисък е бил делът му през 2015 г. – 20,83%, а най-висок – през 1993 г. – 36,05 на сто.

Подобни показатели отново имат съседката ни Румъния, която за 10-годишния период държи среден дял на сивата икономика от 30,14%, и Малта – с 29,8%. Извън Евросъюза близки стойности са отчетени в Турция – 31,38%, и Бруней – 29,76 на сто.

Най-добре през 2017 г. от европейските държави се представя Швейцария с едва 6% неформална икономика, Австрия – 7,1%, и Люксембург – 8,2%.

Непосредствено след тях е Холандия с 8,4%. Гърция, чиято икономика и финанси, се сринаха през последното десетилетие, отчита дял на сивия сектор през миналата година от 21,5%.

Трите най-сенчести икономики са Зимбабве – с 60,6%, Боливия – с 62,3%, и Грузия – с 64,9%.

Автори на изследването са икономистите Леандро Медина от африканския департамент на МВФ и Фридрих Шнайдер от Университета Кеплер в Линц. То е публикувано в серията доклади на МВФ Working Papers.

Оше икономичеки новини - Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали си еятин и много работиш аиде ауто камп я кажи как работи образцовата фирма с измами и корупция в ловеч
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова красимир костов бие цените надолу измамнико докога
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сивата икономика я държи БСП.
29
1
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Докато данъкоплатците имат нулево доверие в държавата, данъци няма да плащат повече, а ще търсят начин и сегашните да не плащат!Свинетки като взехме всички какво? Пътищата като след война!Данък апартамент като платиш имаме ли осветление по улиците? НЕ, тогава какви данъци какви 5 лева.ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ПРЕКРАТЯТ ПЛАЩАНЕТО НА КАКВИТО И ДА Е ДАНЪЦИ ДОКАТО НЕ ПОЛУЧИЛ ТОВА ЗА КОЕТО ДОСЕГА СМЕ ПЛАЩАЛИ! Кога ще има персонална отговорност за държавните тлъстаци?
28
1
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
е декларирал водача. Да влязат в парламента и да почват всичките *** наред! От къде пари за апартаменти на Ц.Ц.?От къде пари за сделки на ***?От къде пари за сарай на Доган?Хората не плащат защото им писна да хранят цяла армия държавни тлъстаци които не само, че нищо не правят и данъци не плащат ами и ти вгорчават допълнително живота.*** по цяла нощ вдигат купони, а иначе социално слаби били.Я стига глупости, първо държавата да си свърши работа и тогава да иска още!!!
27
1
 
9
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Добре бе, защо пак коня пред каруцата.Данъци никои не иска да плаща поради простата причина, че ежедневно виждаме, че няма смисъл от това. Да не сме ние най големите ***, че да плащаме данъци за да храним всички некадърници?Я НАП да не се побарват където, не ги сърби, а да влизат в махалите и да питат социално слабия ром от къде са му парите за чисто нова Q7 и ограда с мраморни лъвчета пред къщата за 300к? Да почнат масово да спират всички скъпи возила и да почват да проверяват какви доходи
26
1
 
5
 
! Отговори
hm... преди 6 години
май не сте много наясно как се фалира фирма. В БГ това е почти невъзможно, затова в търговския регистър е 90% плява. Фирми със замразена дейност или селскостопански производители. Останалите 10 процента са СИК, ВИС производни, които данъци не плащат, нито осигуровки нито акцизи нито пък някой ще посмее да ги проверява. Пък средния българин оцелява както може и докато може после пали самолета - а ПОЛИТИЦИТЕ В БГ НИКОГА НЕ СА ВИНОВНИ естествено.
25
1
 
8
 
! Отговори
тази работа преди 6 години
със сивата икономика малко понамирисва. Какво искат да кажат, че 30% от фирмите са в сивия сектор? Или че 30 % от БВП е в сивия сектор. Ако е за фирмите - проблема е юридически има много фирми, които практически не работят или правят реално толкова, нисък оборот, че едва успяват да си плащат социалните и здравни вноски, ако се определя върху печалбите то тогава проблема е в корупцията, където горива, цигари, алкохол яко укриват данъци, но в БГ това е норма.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после що не ни взимали в Шенген.Ами това че Суджука се мляска с всички евростарчоци не означава, че последните пасат трева и не виджат какво става в подопечната МУ територия.
23
1
 
19
 
! Отговори
Сторм преди 6 години
Докато ББ е на власт данъци няма да плаща никой нормален човек.
22
1
 
19
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
Това е факт, но никой не си задава въпроса защо е така ! Както и защо повечето бизнес се развива в София, което също е факт - нали ? Ако си в провинцията и не дай боже се опиташ нещо да създадеш те скъсват от проверки - и то не защото ти имат зъб или искат рушвет, а просто защото няма какво да правят, а и ... нали трябва да отчитат дейност. Имал съм случай за 1 ст. да правят акт по ДДС, а акта няма да казвам колко беше. Е, затова има и ще има сива икономика - за оцеляване
21
1
 
14
 
! Отговори
gg преди 6 години
Само от ощетяване на държавата с укриване на данъци и осигуряване на мин заплата милиарди остават в сивата икономика...ама то като имаш на власт мутра-наркодилър-контрабандист какво да искаш.
20
8
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Много добро четиво, поздравления за автора! Моето скромно мнение е, че в частните фирми сивата икономика е повече от 50%. Великите "бизнесмени" укриват доходи и мамят държавата. Всички знаят, че работника получава само половината си пари официално. Затова пенсионните и болничните каси са в жалко състояние. Хайде, слагайте ми сега червена ръчичка, луд се радва на червено. Пожелавам на всички хубав ден!
19
2
 
5
 
! Отговори
smet преди 6 години
Това е така защото данъкоплатците нещът да плащат.Смятай щом не може да си купите един Ф35 изтребител 5-поколение,който е 80млн. долара. без допълнителни екстри, 10бр. са 800млн, няма дори 1 мрлд.. Какво да говорим. Трябва и един ескадрен миноносец който също е под мрлд. Защо сумата за самолетите е 1мпрд. след като 10 бр. са на по-малка цена. И то най-съвременен самолет? ЗАЩО?
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тя, сивата икономика е причината държавата да не фалира.
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция е пъти по- зле- никой не дава касов бон, ама никой
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 130% 2Вероятно, говорят за общия брой средства, а не за брои обекти. Едрите земеделци, поради липсата на данъци, отчитат, че и преотчитат, за да са им лигиримни парите. Същото важи и за всички други, които изнасят нещо.
15
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по принцип сивата икономика не е нещо добро,но за условията в България е най-правилното.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ви управлява мутра ще вървите надолу и надолу. Успех в копаенето на дъното!
13
6
 
40
 
! Отговори
130% преди 6 години
30% е твърде оптимистично... Кога във фризьорския салон, автосервиза или кафенето са ви издали ФИСКАЛЕН касов бон ? Ами майстора дето ви ремонтира апартамента ? Джи-пито, зъболекаря, в цветарския магазин или баничарницата ?