МВФ: Сивата икономика в България е 30% – първенци!

По този показател страната ни е пред Румъния и Турция
Обновена: 8 фев 2018 07:22 | 8 фев 2018 07:20, Златко Желев
37
МВФ: Сивата икономика в България е 30% – първенци!
Снимка: flckr

Близо 30% е сивата икономика в България, показва изследване на Международния валутен фонд, в което са оценени 158 държави по света. През 2017 г. сенчестият сектор у нас заема 29,6%, като по този показател страната ни е на първо място сред 31 европейски икономики и се нарежда на челното място в Европейския съюз. Близо до нас са Турция с дял на сенчестата икономика от 27,2% и Румъния – с 26,3 на сто.

Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29,17%, показват още данните на МВФ. Най-нисък е бил делът му през 2015 г. – 20,83%, а най-висок – през 1993 г. – 36,05 на сто.

Подобни показатели отново имат съседката ни Румъния, която за 10-годишния период държи среден дял на сивата икономика от 30,14%, и Малта – с 29,8%. Извън Евросъюза близки стойности са отчетени в Турция – 31,38%, и Бруней – 29,76 на сто.

Най-добре през 2017 г. от европейските държави се представя Швейцария с едва 6% неформална икономика, Австрия – 7,1%, и Люксембург – 8,2%.

Непосредствено след тях е Холандия с 8,4%. Гърция, чиято икономика и финанси, се сринаха през последното десетилетие, отчита дял на сивия сектор през миналата година от 21,5%.

Трите най-сенчести икономики са Зимбабве – с 60,6%, Боливия – с 62,3%, и Грузия – с 64,9%.

Автори на изследването са икономистите Леандро Медина от африканския департамент на МВФ и Фридрих Шнайдер от Университета Кеплер в Линц. То е публикувано в серията доклади на МВФ Working Papers.

Оше икономичеки новини - Investor.bg
 


37
Още от НОТИФИКАЦИИ
Шал, шапка, одеяло... Пьонгчанг посреща гостите с Олимпийски студ
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали си еятин и много работиш аиде ауто камп я кажи как работи образцовата фирма с измами и корупция в ловеч
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затова красимир костов бие цените надолу измамнико докога
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сивата икономика я държи БСП.
30
0
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 2 седмици
Докато данъкоплатците имат нулево доверие в държавата, данъци няма да плащат повече, а ще търсят начин и сегашните да не плащат!
Свинетки като взехме всички какво? Пътищата като след война!
Данък апартамент като платиш имаме ли осветление по улиците? НЕ, тогава какви данъци какви 5 лева.
ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ПРЕКРАТЯТ ПЛАЩАНЕТО НА КАКВИТО И ДА Е ДАНЪЦИ ДОКАТО НЕ ПОЛУЧИЛ ТОВА ЗА КОЕТО ДОСЕГА СМЕ ПЛАЩАЛИ!
Кога ще има персонална отговорност за държавните тлъстаци?
29
0
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 2 седмици
е декларирал водача.
Да влязат в парламента и да почват всичките говеда наред!
От къде пари за апартаменти на Ц.Ц.?
От къде пари за сделки на Курнелия?
От къде пари за сарай на Доган?
Хората не плащат защото им писна да хранят цяла армия държавни тлъстаци които не само, че нищо не правят и данъци не плащат ами и ти вгорчават допълнително живота.
Хъхреци по цяла нощ вдигат купони, а иначе социално слаби били.
Я стига глупости, първо държавата да си свърши работа и тогава да иска още!!!
28
0
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 2 седмици
Добре бе, защо пак коня пред каруцата.
Данъци никои не иска да плаща поради простата причина, че ежедневно виждаме, че няма смисъл от това. Да не сме ние най големите ***, че да плащаме данъци за да храним всички некадърници?
Я НАП да не се побарват където, не ги сърби, а да влизат в махалите и да питат социално слабия ром от къде са му парите за чисто нова Q7 и ограда с мраморни лъвчета пред къщата за 300к? Да почнат масово да спират всички скъпи возила и да почват да проверяват какви доходи
27
0
 
4
 
! Отговори
hm... преди 2 седмици
май не сте много наясно как се фалира фирма. В БГ това е почти невъзможно, затова в търговския регистър е 90% плява. Фирми със замразена дейност или селскостопански производители. Останалите 10 процента са СИК, ВИС производни, които данъци не плащат, нито осигуровки нито акцизи нито пък някой ще посмее да ги проверява. Пък средния българин оцелява както може и докато може после пали самолета - а ПОЛИТИЦИТЕ В БГ НИКОГА НЕ СА ВИНОВНИ естествено.
26
0
 
9
 
! Отговори
наивен преди 2 седмици
Гледай ти.От статията се вижда че ръста на сивия сектор се е увеличил през 2017година. От 29.17% на 29.6% според МВФ.А всеки ден слушам и чета статиите на управляващите суджуци , че сивия сектор се е свил ,приходите от данъци и акцизи са огромни ,контрабандата е ликвидирана и т.н. и т.н. Да няма някаква грешка? Аз на МВФ ли да вярвам или на др.Борисов? Моля ,внесете уточнение!
25
0
 
7
 
! Отговори
тази работа преди 2 седмици
със сивата икономика малко понамирисва. Какво искат да кажат, че 30% от фирмите са в сивия сектор? Или че 30 % от БВП е в сивия сектор. Ако е за фирмите - проблема е юридически има много фирми, които практически не работят или правят реално толкова, нисък оборот, че едва успяват да си плащат социалните и здравни вноски, ако се определя върху печалбите то тогава проблема е в корупцията, където горива, цигари, алкохол яко укриват данъци, но в БГ това е норма.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И после що не ни взимали в Шенген.
Ами това че Суджука се мляска с всички евростарчоци не означава, че последните пасат трева и не виджат какво става в подопечната МУ територия.
23
0
 
18
 
! Отговори
Сторм преди 2 седмици
Докато ББ е на власт данъци няма да плаща никой нормален човек.
22
0
 
18
 
! Отговори
Знаещ преди 2 седмици
Това е факт, но никой не си задава въпроса защо е така ! Както и защо повечето бизнес се развива в София, което също е факт - нали ? Ако си в провинцията и не дай боже се опиташ нещо да създадеш те скъсват от проверки - и то не защото ти имат зъб или искат рушвет, а просто защото няма какво да правят, а и ... нали трябва да отчитат дейност. Имал съм случай за 1 ст. да правят акт по ДДС, а акта няма да казвам колко беше. Е, затова има и ще има сива икономика - за оцеляване
21
1
 
13
 
! Отговори
gg преди 2 седмици
Само от ощетяване на държавата с укриване на данъци и осигуряване на мин заплата милиарди остават в сивата икономика...ама то като имаш на власт мутра-наркодилър-контрабандист какво да искаш.
20
7
 
23
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 седмици
Много добро четиво, поздравления за автора! Моето скромно мнение е, че в частните фирми сивата икономика е повече от 50%. Великите "бизнесмени" укриват доходи и мамят държавата. Всички знаят, че работника получава само половината си пари официално. Затова пенсионните и болничните каси са в жалко състояние. Хайде, слагайте ми сега червена ръчичка, луд се радва на червено. Пожелавам на всички хубав ден!
19
2
 
4
 
! Отговори
smet преди 2 седмици
Това е така защото данъкоплатците нещът да плащат.
Смятай щом не може да си купите един Ф35 изтребител 5-поколение,който е 80млн. долара. без допълнителни екстри, 10бр. са 800млн, няма дори 1 мрлд.. Какво да говорим. Трябва и един ескадрен миноносец който също е под мрлд. Защо сумата за самолетите е 1мпрд. след като 10 бр. са на по-малка цена. И то най-съвременен самолет? ЗАЩО?
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тя, сивата икономика е причината държавата да не фалира.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гърция е пъти по- зле- никой не дава касов бон, ама никой
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 130%
2
Вероятно, говорят за общия брой средства, а не за брои обекти. Едрите земеделци, поради липсата на данъци, отчитат, че и преотчитат, за да са им лигиримни парите. Същото важи и за всички други, които изнасят нещо.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
по принцип сивата икономика не е нещо добро,но за условията в България е най-правилното.
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато ви управлява мутра ще вървите надолу и надолу. Успех в копаенето на дъното!