Кибератаките коствали на САЩ между $57 млрд. и $109 млрд.

Доклад на Белия дом сочи виновните: Русия, Китай, Иран и КНДР
17 фев 2018 12:12, Елка Василева
41
Кибератаките коствали на САЩ между $57 млрд. и $109 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Кибераатките са коствали на САЩ загуби между 57 милиарда и 109 милиарда долара през 2016 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

В доклад на икономическите съветници на президентството се казва, че голямо безпокойство пораждат кибератаките срещу инфраструктурата, като например електрически мрежи, комуникационни системи или язовирни стени.

Изразява се и безпокойство от кибератаки, водещи до изтичане на данни или до кражба на интелектуална собственост или на поверителни стратегически информации или финансови сведения.

В документа се казва, че ако една компания държи основна част от инфраструктурата, то кибератака срещу нея може да предизвика голямо сътресение в цялата икономика.

Изразява се безпокойство и от риска от кибератаки в енергийната и финансовата област - сектори, които са зависими и свързани с други сектори и с интернет и в случай на катастрофална кибератака срещу тях, това може да има отзвук върху цялата икономика.

В доклада като виновници за кибератаки са посочени Русия, Китай, Иран и Северна Корея. Рискът от кибератаки идва и от хактивистите (киберпирати активисти), от организирани групи, от престъпни групи и от конкурентни компании.

В доклада се отправя призив компаниите да споделят помежду си информации за скорошни кибератаки.

Докладът бе публикуван, след като Белият дом заплаши Русия с "международни последици" за извършването на кибератаката NotPetya, която определи като "най-разрушителната и скъпоструваща в историята". Тази кибератака, извършена през юни 2017 г., според Вашингтон, е била дело на руските военни и е нанесла щети за милиарди долари в Европа, Азия и двете Америки.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: САЩзагубикибератаки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
28
 
! Отговори
Това е преди 6 години
Тава са американски измислици,повод за нови санкции против Русия.
13
0
 
25
 
! Отговори
ми така е преди 6 години
Всички са виновни,само те света вода ненапита!Горките мириканци,жални да ги ожалиш!
12
0
 
24
 
! Отговори
Така ли е преди 6 години
Каква велика сила са САЩ щом позволяват на някой да им нане се такъв удар?!явно цялата им държава е въздох под налягане.
11
22
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До До ГУРБЕТЧИЯТАДОРИ РУСИЯ ,КИТАЙ И КНДР ДА ОБЕДИНЯТ СВОИТЕ БЮТДЕТИ ,ТЕ ПАК ЩЕ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ НА САЩ !Защо тогава КНДР има най-големия подводен флот в света?Ефективност, друже.КНДР ИМА "НАЙ-ГОЛЕМИЯ" ПОДВОДЕН ФЛАТ САМО СПОРЕД ПРОПАГАНДИТЕ НА КИМ !ТЪЙ КАКТО И РУСИЯ ИМА "НАЙ-СИЛНАТА" АРМИЯ В СВЕТА СПОРЕД ПРОПАГАНДИТЕ НА КРЕМЪЛ ! ИСТИНАТА Е РАЗЛИЧНА ОТ ПРОПАГАНДАТА !
10
0
 
21
 
! Отговори
Писнами преди 6 години
Да ама не. .стига вече едни и същи лъжи...
9
22
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АБЕ ТО ВЯРНО ЧЕ ИМА ОПИТИ ЗА КИБЕР АТАКИ ОТ СТРАНА НА РУСИЯ ,КНДР , НО ЛОГИЧНО ТЕ СА САМО ОПИТИ БЕЗ НИКАКВИ СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ КАКВИТО АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ПРЕДСТВАЯТ ! АКО ТЕЗИ КИБЕР АТАКИ ИМАХА НЯКАКЪВ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТ СЕГА НЕ САЩ , А РУСИЯ И КНДР ЩЯХА ДА СА ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОСПЕРИРАЩИ СТРАНИ , САЩ ЩЯХА ДА СА МИЗЕРУВАЩА СТРАНА ! НО Е ТОЧНО ОБРАТНОТО САЩ БЛАГОДЕНСТВАТ ,А РУСИЯ И КНДР МИЗЕРУВАТ И ОТЧАЯНО ХАРЧАТ И ПОСЛЕДНАТА РУБЛА ЗА БЕЗПОЛЕЗНИ КИБЕР АТАКИ !
8
2
 
12
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ДОРИ РУСИЯ ,КИТАЙ И КНДР ДА ОБЕДИНЯТ СВОИТЕ БЮТДЕТИ ,ТЕ ПАК ЩЕ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ НА САЩ !Защо тогава КНДР има най-големия подводен флот в света?Ефективност, друже.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е пак най-хубавите държави в света Русия, Китай, Иран и Северна Корея в лошия списък.
6
0
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАТочно така, САЩ има по-голям военен бюджет от следващите девет страни в класацията, взети заедно. Скъпо е да се поддържат 800 бази и окупационни войски по целия свят.
5
11
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
НЯКОЙ НАПРАВИЛ ЛИ СИ Е ТРУД ДА СЕ ПОИНТЕРЕСУВА КОЛКО ВОЕНЕН БЮДЖЕТ ИМАТ САЩ ,РУСИЯ ,КИТАЙ И КНДР ?!ДОРИ РУСИЯ ,КИТАЙ И КНДР ДА ОБЕДИНЯТ СВОИТЕ БЮТДЕТИ ,ТЕ ПАК ЩЕ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ НА САЩ !
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Право куме, та в очи. Чета редовно свободната преса. В КНДР е голям глад, там ядат трева и корени/от женшен и пр./.Живеят в землянки и в тях сглобяват с каменни инструменти термоядрени ракети и балистични ракети под дулата на зенитките. Остава им едното удоволствие да хакнат великите демокради от ФАЩ. Дребни радости.
3
16
 
0
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЧЕ КАКВО СА 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ДЪРЖАВА КОЯТО ИМА ВОЕНЕН БЮДЖЕТ НАД 800 МИЛИАРДА ДОЛАРА ! САЩ ЩЕ НАМЕРЯТ СРЕДСТВА ДА СИ ПОДОБРЯТ КИБЕР СИГУРНОСТТА ! АМА РУСИЯ И КНДР ВИНАГИ ЩЕ СА ЗЛЕ КАКТО С ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ ,ТАКА И С ИКОНОМИСЕКСКИЯТ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ ,ТЕ СА БЕДНИ И КАТО ДЪРЖАВИ И КАТО НАСЕЛЕНИЕ ! ИЗКЛЮЧЕНИЕ ПРАВИ КИТАЙ , КОЙТО КАТО ДЪРЖАВА Е БОГАТ ,НО НАРОДЪТ Е БЕДЕН
2
0
 
16
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Нищо, ФАЩ бълха ги уапала. Виж, ако дразнят началник Ким още и той ги избомби - тогава тлилионите не могат изброят.
1
0
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
На краварите все някой им е виновен, наш Бойко от тях се е научил предполагам :)