Обвинени в САЩ: "Главният готвач на Путин", "Фабрика за тролове"

Всички обвинени руски физически лица са работели за нея
17 фев 2018 08:52, Елка Василева
221
Обвинени в САЩ: "Главният готвач на Путин", "Фабрика за тролове"
Снимка: архив, Reuters

"Главният готвачът на Путин" и "Фабрика за тролове" са главните обвинени за руската намеса в американските избори отпреди две години, предадоха Асошиейде прес и Франс прес. Вчера стана ясно, че Робърт Мълър, специалният прокурор, водещ разследването в САЩ, обвинява 13 физически лица и три юридически лица.

Начело на физическите лица е бинесменът Евгений Пригожин. Той е известен с прозвището "Главния готвач на Путин". Смятан е за близък до Кремъл. Той е начело на компанията Конкорд, която действа в сектора на ресторатньорството и кетъринга. Компанията осигурява храната за редица прояви и събирания в Кремъл. Тя вече е обект на американски санкции.

Само в Москва компанията е спечелила договори на стойност 1,6 милиарда рубли (27 милиона доолара) за осигуряване на храната за държавни училища. За повече от 10 години, откакто установи отношения с Путин, бизнесът на Пригожин се разширил, от услугите до отбраната, предаде АП.

Руски издания твърдят, че той е свързан с групата на руски наемници Вагнер, пращаща хора в Сирия да се сражават на страната на руските сили. Пригожин отхвърля каквито и да е връзки с тази група. Руските издания свързват Пригожин и с компанията Евро Полис или Йевро Полис, която също е свързана с Вагнер и е обект на американски санкции от януари.

Още по темата

Според Вашингтон тази компания има договор със сирийското правителство за защита на петролните и газовите полета в Сирия в замяна на 25 процента от тяхната продукция. Според руски издания компанията е сключила и тайно споразумение, целящо получаване на контрол върху някои петролни и газови складове и рафинерии в Сирия, ако нейните хора изгонят оттам бунтовниците, противопоставящи се на режима, предаде Франс прес.

Вашингтон обвинява Пригожин, че е финансирал групата от руснаци, намесили се в американските избори. Пригожин коментира тези обвинения с това, че американците виждат, онова, което им се искат да видят.

"Фабриката за тролове" пък се нарича Агенция за интернет изследвания и е базирана в Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин. Всички обвинени руски физически лица са работели за нея, твърди Вашингтон. Пригожин и компаниите, които контролирал, са я финансирали, предаде Франс прес

"Фабрикана за тролове" контролирала хиляди фалшиви акаунта в социалните мрежи. Първо била създадена през 2014 г., за да влияе на вътрешния политически живот, но през 2015 г. била преориентирана към американското обществено мнение. В отдела й за САЩ работели 90 души. Жена, работила във фабриката, разказва за Франс прес, че е била наета да пише хвалебствия за Путин и да ги публикува в различни блогове под различни самоличности. Тя публикувала и стотици коментари в други интернет сайтове.

Групата обвинени от Вашингтон служители на "Фабриката за тролове" се представяла за американски граждани, създавала е фалшиви персонажи в социалните медии и е администрирала акаунти във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и ЮТюб, в които се разглеждали въпроси, разделящи обществото, като например религията или имиграцията, предаде Франс прес.

В Тенеси групата създала, например, фалшив акаунт на Републиканската партия, привлякъл над 100 000 абонати. Групата е създала фалшиви акаунти на мюсюлмански активисти или активисти на каузата на цветнокожите. Няколко дни преди изборите за президент през ноември 2016 г. от тези акаунти бил отправен призив да не се гласува за Хилари Клинтън, предаде Франс прес. Клинтън била описана в един от тези акаунти като по-малкото зло от Тръмп, но се казвало, че не бива да се прибягва до по-малкото зло и затова било по-добре да не се гласува за нито един от двамата кандидати, предаде АП.

"Фабриката за тролове" се е свързала с доброволец от екипа на Тръмп и той й е предоставил материали от предизборната кампания, без да знае на кого ги дава. Което означава, че замесените американци не са знаели, че подпомагат руснаците, предаде Франс прес.
"Фабриката за тролове" е организирала и финансирала митинги на привърженици на Тръмп. А след изборите е организирала и демонстрации на привърженици и на противници на Тръмп, например в Ню Йорк.

Стотици хора са участвали в тази голяма кампания за дестабилизация, която е разполагала с бюджет от няколко милиона долара. Според руската преса Агенция за интернет изследвания е свързана с руското разузнаване.
Руснаци сред обвинените 13 физически лица са пътували като туристи до САЩ и са обиколили за две седмици през юни 2014 г. девет щата. Те са наблюдавали активността в социалните медии, анализирали са честотата на постовете и ангажираността на аудиторията. При завръщането си в Русия някои от руснаците са се представили като американски граждани с различни политически пристрастия, за да се свързват с политически и социални активисти. После ръководството на групата поставило цел - подкопаване на кандидатурата на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния демократически опонент в първичните избори - Бърни Сандърс, предаде АП.

Руснаците купили и място на сървър в САЩ и използвали виртуална частна мрежа, за да може да извършнат комуникациите си в социалните медии, така че да изглежда, че са базирани в САЩ.

Те са разчитали на кражби на самоличност, на кражба на социално осигурителни номера, на адреси, на рождени дати на истински американци. Те са открили и банкови сметки във федерална банка, акаунти в системата за разплащания ПейПал чрез открадната самоличност или фалшиви шофьорски книжки и са се сдобили с подправени кредитни карти и номера на банкови сметки към най-малко 6 банки, предаде АП.

Като пример за дейността на групата е създаването във Флорида на фалшива личност в интернет на име Мат Скайбър. Той отправял призиви за флашмобове в подкрепа на Тръмп във Флорида. В този щат Тръмп спечели с едва 120 000 гласа от общо 9 милиона подадени бюлетини.

Сред ключовите фигури в разследването за руска намеса в американските избори е и специалният прокурор Робърт Мълър, допълва АП.

Той бе директор на ФБР след атентатите от 11 септември 2001 г. в продължение на 12 години и превърна управлението в национална разузнавателна агенция. Пенсионира се през 2013 г. и започна работа в частна юридическа фирма, извършваща знакови разследвания. Бе назначен за специален прокурор на 17 май 2017 г. от заместник главния прокурор Род Розенстайн.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Абе от Фащ да не описват собствените си действия като само са сменили името.
112
0
 
2
 
! Отговори
САЩ винаги са прави преди 6 години
САЩ винаги имат мнение.. и никога нямат доказателства...такива са си от малки - какво да ги правиш, ***
111
1
 
6
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
Интересно защо мене не са ме включили в този списък?! Аз плюх Хилари наляво и надясно по интернета.(абсолютно безплатно , просто ме е страх от вещици)
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Само в Москва компанията е спечелила договори на стойност 1,6 милиарда рубли (27 милиона доолара) за осигуряване на храната за държавни училища".Само в Казанлък компанията печелеща договорите за осигуряване храна за държавните училища е спечелила повече.
109
4
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Не мога да разбера какъв им е проблема на тези, използвани са съвсем законни и демократични механизми или вече демократично значи "Да е изгодно на САЩ и на Хилъри" ?
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия дори и да е участвала,положението за нея не се променя особено,независимо кой щеше да е президент,но за други държави щеше да се промени.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като четем новините какво се случва по света,мисля,че има руска и не само руска намеса,дори руската намеса е по-малка.Не само по другите континенти,но и в Европа имаше разстройства.Кой има изгода от това?
106
3
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Повече няма какво да се напише "прокурор Робърт Мълър" - "директор на ФБР след атентатите от 11 септември 2001"трябвало да е прикрие този срамен ден за американците които за 500 милиарда си взривиха кулите които трябваше да платят десетки милиони за да ги премахнат.
105
5
 
34
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"Фабрика за ***" - А как да бъдат наречени многобройните соросовъдни организации? - "фабрики за атлантически мекерета", "фабрики за лицемери" или по-добре "фабрики за атлантски дураци".................Дайте още предложения!!!!!!
104
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току що се убедих че по дeбилен народ от руския няма. Изгледах предизборен клип за Путин в който нагледно е описан какъв апокалипсис ще настане в русия ако редовия руснак не отиде да гласува. В дома ти ще настанят гей по някакъв нов закон, ако гея не си намери партньор до седмица ти си длъжен да спиш с гея. На вратата ти идват от армията и ти носят призовка да дослужиш още 4 години, а призовката я носи нeгър. Сина ти идва и ти иска 4 милиона рубли за охраната в училището. Пълна малоумщина.
103
1
 
11
 
! Отговори
haho преди 6 години
Голема работа...голема конспирация..за чушки.
102
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мълър бавно и сигурно се приближава до Путин. Днес е обвинен готвачът на Путин, следващият обвинен в углавно престъпление логично ще бъде консуматорът на ястията на главния готвач.
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък голяма "секретност",бе?"Фабрика за ***" и "Главния готвач на Путин",по-секретно от това няма накъде,хахахаааа!
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тука тролят тролеите, нокои ли са те. От 198 коментара са видими само 102. Нещо като изтрити 50 процента или допуснти 50 процента. Изберете сами забавлявайки се.
99
4
 
11
 
! Отговори
грешка в превода преди 6 години
Всъщност бащата на Путин е бил главен готвач на Сталин
98
8
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
2016 Обама - Русия е западнала регионална държава2017 Обама - Русия манипулира САЩ и избра Тръмп за президент2018 ?
97
9
 
23
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
ако някой руснак иска да добива петрол, без да плаща рекет на САЩ, значи ще го санкционираме. Не може друг освен Вашингтон да цока от петрола. Особено пък някакъв долнопробен руснак.Първо Наполеон така разсъждаваше, после Хитлер, сега кой ли е наред?
96
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доклкото успях да разбера " Готвача" изпращал войс ка против " умерините джихадисти с техние хамерикунски инструктири" които са в война с християните и Асад в Сирия! Аууу...Ауууу ..от това разбирам или не разбирам сега тва България ли е или османохамерикунски вулгаристан???
95
6
 
25
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 6 години
Анонимен деанонимизиран служител от ФБР, участващ в неуточнено точно разследване, със съдействието на известни неизвестни, именити, безименни, ненаименувани детективи и ха-ха-хакери, под неприкритото прикритие на явни тайни служби, с незабележимо забележими методи, съобщил, че има неустановено установени, скрити покрити, рационално ирационални, теоретични предположения, за намеса на Русия в изборите в САЩ. И изобщо по целия свят и извън него.
94
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разумните хора разглеждат тази "новина" с една снизходителна усмивка.