Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?

Бурната й история, която започва преди 100 години
24 фев 2018 12:20, Александър Попов
900
Червената армия – брутална поробителка или храбра освободителка?
Снимка: Дойче веле

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка. Червената армия се ражда точно преди 100 години. "Дойче веле" припомня бурната ѝ история, която от самото начало е тясно свързана с една друга страна.

"Войниците ли? Те бяха винаги мили", спомня си фотографът Кристиан Тил, който е отраснал в градчето Еркнер по време на съветската окупация в бившата ГДР.

Близо половин век - от 1945 до изтеглянето на последните части през 1994 година - съветската армия е стационирана в източната част на Германия. Тя е авангардът на съветската империя, насочен срещу капиталистическа Европа. В това иначе сурово време понякога има и ведри моменти. Кристиан Тил си спомня как руските войници миели танковете си в близкото езеро. "Припадахме от смях, защото носеха не чорапи, а партенки", разказва той.

"Ние бяхме дивеч за руснаците"

Тази сравнително ведра атмосфера се установява едва в по-късните години на съветското присъствие. В началото е друго - мрачно, зловещо, брутално.

През 1945 година, когато нацистка Германия току-що е загубила Втората световна война, германците изпитват най-вече едно: страх от съветските войници. Ужасяващи истории се разказват за тях: че малтретират жестоко жени и деца, че са мръсни и брутални. "Тръпки ме побиваха от ужасите, които разправяха за тях. Някои хора дори посягаха на живота си от страх", спомня си Илзе Ереке, която по онова време е била на 11 години.

Съветските войници бързо дават да се разбере кой командва в страната: на 1 май 1945 превземат Райхстага и издигат там съветския флаг. Моментът е запечатан от руския фотограф Евгений Халдей и макар до ден-днешен да се спори доколко автентична е тази снимка, тя се превръща в икона на фотографията.

В първите години на съветската окупация се ширят беззаконие и насилие, насочено най-вече срещу жените. "Бяхме дивеч за руснаците", спомня си берлинчанката Ева Шлип за първите дни след окупацията на Берлин. "Изнасилванията, разстрелите, плячкосването и тази безгранична омраза към германците, които бяха причинили толкова много страдания на руския народ - всичко това превръщаше живота ни в ад", споделя тя. И до днес не е ясно колко жени са били подложени на насилие в първите месеци след окупацията - някои източници говорят за 200 хиляди, според други оценки жертвите са към 2 милиона.

Раждането на Червената армия

Създаването на Червената армия е не на последно място резултат от унизителното поражение, което Германия нанася на Русия в Първата световна война. През 1917 година германската армия завладява обширни части от разпадащата се руска империя. През декември същата година в Брест-Литовск, на 180 километра от Варшава, представители на двете държави водят преговори за мир. "Историческите обстоятелства създадоха ситуация, при която представители на най-революционния режим в историята на човечеството трябваше да седнат на една маса с дипломатическите представители на най-реакционната каста сред всички управляващи класи", пише навремето Лев Троцки, който само няколко месеца по-късно основава Червената армия.

Условията на мирния договор, продиктувани на руснаците от тази "реакционна каста", са повече от унизителни. Формиращият се Съветски съюз е принуден да отстъпи на Германия обширни части от територията си - поражение, което руснаците никога повече не искат да изживяват. Затова още през януари 1918 Троцки започва да изгражда Червената армия, като набира и офицери от разпадналата се царска армия. Години по-късно, през 1934-та, Троцки обобщава резултата така: "Процентът на неграмотните сред войниците непрестанно намалява. (...) Миналата година само в Москва 50 000 работници бяха отличени като снайперисти". Думи, с които Троцки намеква, че армията е много повече от военна организация. Тя е школа на нацията и двигател на прогреса.

Голямата чистка

Сталин обаче разглежда армията като потенциална заплаха за собствената си власт. По онова време той отдавна е решил в своя полза битката си срещу "бащата" на Червената армия - още през 1928/29 година Троцки е принуден да емигрира. Сталин смята за опасни и всички онези войници и офицери, които навремето са служили в царската армия. Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.

След Втората световна война съветската армия става най-многочислената в целия свят. Тя включва 170 пехотни, 35 танкови и 58 артилерийски дивизии, а общият брой на войниците възлиза на около 4,5 милиона. Многократно повече са запасните войници - към 30 милиона.

През 1994 година, когато се изтеглят от Източна Германия, съветските войски оставят след себе си около 1 500 военни бази. Близо половин милион войници се завръщат в родината си, а заедно с тях се изтеглят 4 300 танка, 100 000 превозни средства, 3 600 оръдия и 180 ракетни системи. Германия, която по това време е вече обединена, поема част от разходите по изтеглянето на съветските части - страната заплаща цели 7,5 милиарда марки, което се равнява на близо 4 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


900
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
7
 
14
 
! Отговори
До718 преди 6 години
толкова пъти "фалира" България за 45 г., че за 30 г. след това бе могат само да боядисат построните тогава сгради, да запълнят дупките на построените тогава пътища и да закърпят тунелите... Камо ли някой да надгражда нещо!
540
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената машина е олимпийски шампион.Русия пак победи Германия.
539
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците бягат от Русия.Заселват се дори и у нас, защото живеем много по-добре отколкото живота в РФ.Никой не отива да живее в Русия.Това показва всичко.
538
1
 
6
 
! Отговори
до 693 преди 6 години
Е какво са 200 хиляди човека пред супер модерни технологии???И милион армия да имаш, кво? Това не са ти позиционни битки между армии от 17 век. Тия стрелят, ония стрелят. ало??? Силата на една армия е не в количеството а в ефективността и.
537
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само свободни хора могат дс бъдат освободители.Руснаците винаги са живели в робство, те са вечни роби. Те поробват другите народи. Затова всички мразятт Русия и СССР.
536
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA SI PROTIV ARMIATA I NARODA,KOITO TE OSVOBODIHA OT TURSKO I FASHISTKO ROBSTVO E KOSHTUNSTVO.
535
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3:3 - Овъртайм.
534
2
 
10
 
! Отговори
КИКИ преди 6 години
преди да съдите първо прочетете и анализирайте историческите факти. Германия след като навлиза в русия запалва села и градове убива и изнасилва жените руснаците се депортират в лагери на смърта. Вие как мислите реципрочните мерки ще бъдат същите това е ужасът на войната дано няма повече такъв ад който е бил на земята
533
10
 
5
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Безспорно и категорично - ПОРОБИТЕЛКА!
532
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АйдахоТук стсва дума за непобедимата Червена армия, чието столетие беше отбелязано на 23.02.2018 г. През 1905 г. Червената армия не е била родена.
531
1
 
1
 
! Отговори
Айдахо преди 6 години
До true storyДа прав си , но ме радва като факт. Хихи
530
5
 
3
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
Германия стига почти до Москва. Преди това е воювала с половин Европа. Отделно на различни места по света , по същото време. Германия е била много Русия. Факт.Германия не е държава , която претендира да е супер-сила.
529
3
 
6
 
! Отговори
Айдахо преди 6 години
До true storyИ Япония! И Японияяяя! Русия има изгубена война от Япония! 1905!
528
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената машина е на олимпийския лед. След олична игра на немския вратар, само 1:0.
527
12
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
По време на руско иго България вече не е на три морета,има македонска нация създадена от *** и Москва ,взето е цялото имущество на българите и им се забранява да имат народност и да влизат в черкви. Новата религия се пише от пропагандите на Кремъл. Всички богатсва на България разполагат руските окупатори. През турско не е било така.
526
11
 
8
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен 654:От какво точно ни е освободила Червената Армия?
525
23
 
9
 
! Отговори
Petroff преди 6 години
Да, "освободили" са ни от прогреса на нормалната цивилизация, съдействали са за установяването на диктатура и за изтребването на цвета на нацията.
524
14
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената армия е наша освободителка. Била е и ще бъде. Въпросът е затворен.
523
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червивата армия- в Магадан и Чукотка,що дири майка си при човеците??!!
522
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чарвената зган най и отива