BG иновации: Протеинов хляб и лиофилизирани сарми

По нищо не отстъпваме на световните тенденции
Обновена: 28 фев 2018 19:04 | 28 фев 2018 19:04, Екип на Bloomberg
9
BG иновации: Протеинов хляб и лиофилизирани сарми
Снимка: Pixabay

По време на "Агра" 2018 учени от Лабораторията по технология на зърното и хлебните изделия спечелиха награда за иновация – високопротеинов хляб. На основата на ръженопшеничния хляб към ръженото брашно се добавят високопортеинови брашна – тиквено, слънчогледово и много други - и от там вече се променя самият хранителен състав на хляба. Той става обогатен на ненаситени мастни киселини и е съответно по-здравословен. Това каза доц. Светлана Дянкова от Института по криобиология и хранителни технологии в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По отношение на лиофилизираните хранителни продукти на Института, Дянкова обясни:

"При лиофилизацията или вакуумно сублимационното сушене продуктите са дълбоко замразени. Подават се в специални апарати, лиофилизатори, и там под много дълбок вакуум се изтегля напълно водата. Всички продукти имат влагосъдържание 1-2%“.

По думите ѝ в този вид те остават в запазен хранителен състав и всичко се запазва, както е в натуралния продукт, като се отделя само водата.

Тя добави, че по този начин те могат да се съхраняват в подходящи опаковки в продължение на години. "Срокът на годност е много дълъг – от 3-5 години и нагоре за някои от плодовете".

"Стремим се да направим връзка с частни компании. Наистина е трудно, защото има доста проблеми, които трябва от икономическа гледна точка да се решат. Ние сме институт, който разработва технологии и търсим компании, които да се интересуват от тези технологии“.

"Надяваме се поне един от тези продукти да бъде внедрен в практиката", отбеляза Дянкова.

Тя добави, че в глобален план този метод за съхранение на хранителните продукти е все още един от най-иновативните.

"Може да се каже, че по нищо не отстъпваме на световните тенденции“.

Кои са последните иновации на Института?  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест опитваме се да възстановим технология от бай Тошово време (България беше лидер по производство на лиофилизирани храни за космонавтиката) и ревем, че е трудно и не ни се получава?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за хляба-отдавна има такива в някои страни
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санда, инжектираш ракията в диня и ядеш динята. А после мезиш с доматен сок. Има вариации по темата, но повечето са пробвани. Желателно е ракията да е концентрат, в смисъл, поне 80%. Иначе се губи нещо ;))
4
2
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Дръжте се за свинската мас. Останалото са глупости :)
3
0
 
0
 
! Отговори
Famt преди 6 години
Dps, aree, ko stana s sherbeta i rahat lokuma, halvata, baklavata, kadaifa, petmeza...nali upravliavate shekera ?!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да открият ще бледнее пред най-голямото откритие-чушкопека!!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Санда преди 6 години
Измислте как да ям ракия или да мога да си пия мезето