6-минутно назидание! Един руски патриарх мъмри български президент

Руската православна църква пусна видео от срещата "Кирил-Радев", но отряза отговора на Радев
Обновена: 7 мар 2018 14:21 | 7 мар 2018 14:15,
562

Руската православна църква публикува на сайта си близо шестминутно видео от срещата на Всерусийския патриарх Кирил с президента Румен Радев, състояла се на 4-и март.

От него става видна назидателната реч на Кирил към държавния ни глава, която предшества изявлението му на летището, когато пред журналисти, тръгвайки си заяви, че е огорчен...  "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

Още по темата

Руският патриарх мъмри президента Радев заради словото му на тържествената заря на 3 март в София, когато държавният ни глава изрази признателност за националното ни освобождение не на единната руска армия, а на различните народи, които са я съставяли - румънци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и др.

На кадрите се вижда, че видимо ядосан патриарх Кирил изнася лекция със собствени интерпретации на историята на държавния ни глава. Той разказва колко трудно е било на Русия след поражението в Кримската война през 50-те години на XIX в. и как въпреки това "в пълна дипломатическа изолация" организира и провежда войната през 1877-78 г.

"Още веднъж искам ясно да ви кажа, че Русия е освободила България. Не Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. Искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в Освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция.

Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията. Ние сме за историческата истина, г-н президент. Тази историческа истина ние я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана. Откровено ще ви кажа, че имам двойствено впечатление от този юбилей", заявява патриархът на заключителната среща в Президентството ни.

Според "Комсомолская правда" "за пръв път по време на негово посещение в чужбина" се случва патриарх Кирил да изкаже "своето недоволство и то от първо лице".

Руското издание твърди, че от екипа на президентството изключили звука от срещата и за разговора се разбрало от руски говорител, който преразказал събитията.

От пресцентъра на президентството коментираха пред Bulgaria ON AIR, че руските медии са излъчили упреците на патриарха, но побързали да се оттеглят преди отговора на президента. В него Радев твърдо заявил: "Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия".

Радев казал, че бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в речта на патриарха. Няма данни да е реагирал на тона му. Тогава Кирил спрял с упреците и казал: "Добре, нека прелистим тази страница".

В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал.

Патриарх Кирил говори и за особените отношения на Руската и Българската църква и благодари на патриарх Неофит за братската обич и за взаимното разбиране.

"Двете ни църкви са единственият реален духовен исторически мост, който днес съединява нашите народи и е важно този мост да се запази", пожела руският патриарх.

Той сподели, че целият му живот е свързан с България и припомни, че за първи път е дошъл у нас през 1969 г., като млад йеромонах.

"Имах тук много приятели, колеги, с които работехме за двустранните отношения между църквите ни. Особени, топли отношения имам с представители на епископата и на свещениците, с патриарх Неофит и смятам, че те са много важни за поддържането на двустранни църковни отношения между нашите народи", подчерта в заключение патриарх Кирил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕмигрантЕмигрант по дефиниция означава родоотстъпник. Стой си, където си, мий чинии, нужници, ако можеш, занимавай се c IT, с интегрално смятане, само не се меси в нашите работи!
458
2
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Чудя се как така не сме станали все още област от Рашънската империя при наличието на толкоз гъзофили,ибрици??*** как ривът и шъ припаднът от умиление,че видите ли как трафикантът на цигари,маскиран в расото на празнославието,наритал любимият им *** президент,задето те го посочили да бъде избран,ама той зел чи съ усъзнал и не пожелал мафиотската благословия,тоест да целува ръка официално на капо ди тутти капи по телевизията!!
457
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кака ПенкаПък мен како Пенке ме е срам от такива недоучени женици като теб.
456
6
 
3
 
! Отговори
ГОСТ преди 6 години
БОРИСОВ СЪТВОРИ ГАФА И ПОСЛЕ СЕ ПОКРИ........
455
0
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До dkВиж какво е писал още преди освобождението Г.С.Ракосвки но не само цитата в посочения по долу линк. Там има статия с много факти, и всеки може да прецени доколко знаем историята . Не смяташ ли че Руския Патриарх ни мисли за неграмотни аборигени които не могат да оценят медала и от двете му страни...? Безкористни били.Да бе да. Импеприя не става просто така . Евалла на императора им... https://libertarium.net/русия
454
7
 
2
 
! Отговори
dk преди 6 години
най после го чух словото и неразбирам какви са тези истерии по медиитенормално си говори човека и си изказа мнениетонай малкото радев заслужава да слуша тези слова но какво да се прави на фона на плевньото василев ивото симеонов и др говорещи вече 29 години че америка ни е освободила и това младото поколение не чете и какво то му каже биков това мислидаже много меко се изказа човека а тези от предаването на соловьов да не слагат всички под един знаменател че губят
453
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Срам и Позор Не народ, а ***" е казал поетът ! Този неблагодарен народ не заслужава никаква свобода, щеше да живее сега като КЮРДИТЕ в Турция, ако не бяха Руснаците да го освободят през 1878.ИСТИНАТА!
452
3
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До кака ПенкаВсъщност никой не отрича историята. Просто мене ме подразни тона, остротата в погледа, назидателността и неуважението към Президентската НИ институция и следователно към НАРОДА НИ. Не е подобаващо за сана му. Можеше с други думи и поведение да ни насади на пачи яйца без да подразни никой.... но кой съм Аз. АЗ съм ОБИДЕН от подобно отношение. За другите не знам.
451
3
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До кака ПенкаДълбок поклон на всички Загинали за България. Русия води Руско Турската война. Прочети за Райхщадското споразумение. Него визирам. Благодарение на удобния момент и повод за започване на тази война сега я има държавата Б-я. Но знаеш ли и за Руския генерал в Шумен който са отзовали в Русия заради съединението на Б-я.... Много неща са ни спестявали не случайно. Кланяйки се на една държава да не забравям че сме БЪЛГАРИ които въпреки нежеланието на Русия после сме се обединили
450
13
 
5
 
! Отговори
кака Пенка преди 6 години
До Срам и ПозорДа, като чета тука изказванията срещу Русия се срамувам! Ако не беше Русия сега щяхте да сте с други имена- от ислямската именна система!!България нямаше да я има,щяхме да сме турски вилает! Като плюете по Русия замислихте ли се за това,уважаеми сънародници! Ако мислите, че българите са можели сами да се освободят-лъжете се. Защо ли-давам пример:Хр.Ботев се надявал, че с четата си ще вдигне Врачанско на бунт 1876г.- никой не е въстанал от Вр.рев.окръг и той си тегли куршума сам!
449
8
 
6
 
! Отговори
кака Пенка преди 6 години
До БЪЛГАРИНРуският патриарх казва истината - Русия е освободила България. Русия е водила войната 1877-78г.Кое не е вярно в това твърдение! Това е исторически факт! Друг е въпросът, че в състава на руската армия е имало войници от други националности, които ние почитаме на всеки 3.март, включ.японецаСейго Ямадзава! Може би Патр.Кирил добре направи, че напомни на българските пишман политици кой ни е освободил. Не става дума да сме им васали, а во веки веков да отдадем почит на загиналите!
448
1
 
3
 
! Отговори
Тъп преди 6 години
До АнонименВие го доведохте този елит.
447
7
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До Анонимен: по повод.." защо пезидента не е тропнал по масата..."Макар и да не съм гласувал за ген.Радев, този път останах доволен че се показа дипломат и по-възпитан от този наистина незаслужаващ уважение поп , на който прекалено много ,му личи колко много иска да им се целуват краката и да сме им васали во веки веков. Доволен съм че този поп се изложи и всъщност той направи политически гаф.Така ТЕ се излагат а не ние... НО на обикновения руснак друго ще му се втълпява....
446
2
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
За съжаления и аз след подобна проява на този духовник, още по малко ще уважавам такива хора като него и просто ще го нарека поп. Благодарен съм на всички загинали в тази война и добре че са били имперските амбиции на руския цар за да имаме държава.. ОБАЧЕ - Когато помогна на някой, го правя без да искам да ми се кланя постоянно... Без БЪЛГАРИТЕ ИЗОБЩО НЯМАШЕ да се стигне до война и успеха й... Те това трябва ВСИЧКИ и българи и руснаци да ЗНАЯТ....!!!!!
445
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимем с руско потеклоИсторията си я знам, но знам и за договора между Русия и Австрия. преди Руско Турската война. където няма и дума за освобождение на българи . Така че някои знаят само историята, налагана ни с години.... А и май този патриарх също не я е учил или има указания да не я знае...така че... мога само да ГО съжалявам за "незнанието" му.
444
4
 
7
 
! Отговори
Данчо от Русе преди 6 години
До НаистинаПлатили сме си всичко на тези ***- руснаци и то многократно повече от техните загинали пияни войници. Чети история!
443
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На попа бих му казал, че ще споменаваме всички участвали в тази война, дори и японският представител в руската войска - Сейго Ямадзава!
442
1
 
7
 
! Отговори
добре казано преди 6 години
До Стар наборПравилно. Също така без възпитание в почтеност, дълг и чест, достойнство и съвест отиваме в безумното борческо-партизанско-корумпе-чалга бъдеще. Но има други места по света, където все пак нещата са по-подредени, има силно образование, дисциплина и спазване на законите. Жалко за хубавата ни страна, за погиналите идеалисти. На тази духовна мизерия не й се вижда края.
441
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай Ердоган, играй кючек!
440
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление нашият Президент няма достойнство. Трябваше да тропне по масата и да постави на място тоя разпищолил се руски поп - милиционер.