Напрежение между САЩ и Полша – доказва го документ

Полският външен министър призна за съществуването му
10 мар 2018 15:00, Петя Славова
10
Напрежение между САЩ и Полша – доказва го документ
Снимка: Reuters

Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, който разкрива напрежение в отношенията със САЩ, но отрече твърденията в полски медии, че Вашингтон налага санкции, предаде Асошиейтед прес.

Напрежението е възникнало заради нов полски закон, който криминализира приписването на Полша на престъпленията на нацистка Германия с Холокоста. САЩ се опасяват, че това нарушава свободата на словото.

Според полски новинарски сайт Варшава през февруари е била уведомена от администрацията на САЩ, че полският президент и премиер не трябва да очакват срещи с президента или вицепрезидента на САЩ докато този проблем не бъде решен.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович потвърди новината, но според него посланието на САЩ е било в смисъл, че ще е добре срещите на високо равнище да се състоят в обстановка, в която тези проблеми са решени. Той подчерта, че не са били споменати санкции и отрече позицията на САЩ да означава, че дипломатическите отношения са замразени, както твърдят някои медии.

Казаното от Чапутович изглежда се потвърждава от редицата срещи през последните седмици между американски и полски официални лица във Вашингтон и Варшава, отбелязва БТА.

"Няма нищо обезпокоително" в съдържанието на документа, увери говорителят на полското външно министерство.
Миналият месец полският президент подписа закона, но го изпрати в Конституционния съд за становище. "САЩ имат някои опасения, които се надявам да бъдат успокоени от Конституционния съд", каза Чапутович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с този колокостт писна ми. 20 милиона руснаците избити. Също така поляци, испанци..... Даже на ЕВРОВизията са ги вмъкнали тези евреуси няма спасение от тях. САЩ си пъхат носовете където не им е мястото. Демек навсякъде. Ще съсипят ЕС и света крав.арите дрог.ирани. Нека им на поляците нали искаха НАТО и ЕС, те им западна "демокрация"
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
XOLOKOSTA E IZMISLICA EVREISKA NA FONA NA 50 MILIONA UBITI KITAICI I 20 MILIONA RUSNACI KYV TI TUK XOLOKOST
4
3
 
38
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Световният Ред се държи на "признанието на Холокоста". Признаваш ли го, ставаш евреин и "плуваш в пари", не го ли признаеш,почваш да имаш проблеми и накрая разбираш,що е то "холокауст" наживо. В тоя ред на мисли и Бойко понеделника, шъ отива в Македония, да признае вс епак някакъв "холокауст";)))
3
2
 
33
 
! Отговори
българинаа преди 6 години
поляците сигурно се притесняват че в сащ уб иват не гри, ноне пращат външния министър да им прави забележка .. лицемерно нагло племе което трбва да си получи заслуженото
2
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, а кога Тилърсън ще повика Путин за да му каже кои са правилните документи, които Путин трябва да подпише. Не виждам как поляците ще изгонят вмирисаните краварски партенки на навлека Тилърсън от прогнилата си от корупция ***.
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ никога не се мешат във вътрешните работи на суверенни държави и не им дърпат ушите за документи които са известни само на определена група хора. Явно руските хакери работят за Белия дом Не се учудвайте ако по света намерят още руснаци като подлогата Скрипал, който работеш еза Ми-6 и хакна изборите на краварите и краварите го самоубиха с все още неизВестно на науката вещество за да му запушат устата,