ЕС удължи санкциите срещу Русия за Крим

Могерини увери, че Брюксел никога няма да приеме анексията
12 мар 2018 21:00, Екип на Dnes.bg
54
ЕС удължи санкциите срещу Русия за Крим
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи с шест месеца санкциите срещу Русия, наложени за анексията на Крим и Севастопол, само дни, след като руският президент Владимир Путин обяви, че те никога няма да бъдат върнати на Украйна.

"Стоим твърдо зад териториалната цялост на Украйна и призоваваме Русия да поеме отговорностите си за пълно изпълнение на Минските споразумения, с които санкциите са свързани", заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, която днес е в Киев.

До 15 септември е удължено замразяването на сметките и забраната за пътуване в ЕС на 150 лица и 38 компании от близкия кръг на Кремъл, както и на функционери и военни, участвали в анексията през 2014 г. Сред тях са Аркадий Ротенберг, спаринг партньор по джудо на Путин, както и приятелите му Николай Шамалов, Юрий Ковалчук и др. В списъка са руските депутати Дмитрий Рогозин и Игор Лебедев, съветникът на Путин Сергей Глазиев, олигархът Константин Малофеев и мн др. 

Украинският премиер Володомир Гройсман благодари на ЕС за „ясната позиция за целостта на Украйна и за неприемането на агресията от страна на Русия“ по време на пресконференция в Киев заедно с Могерини.

Предстои и удължаването на подобни мерки срещу настоящото ръководство на Крим и Севастопол, срещу което сегашните ограничения изтичат през юни и юли.

Заедно с удължаването на санкциите ЕС обяви нови 24 млн евро хуманитарна помощ за Източна Украйна и по-специално за Донбас, където военните действия с проруски настроени бунтовници продължават. Това закръгля помощта на Брюксел за Донбас и Луганск на 700 млн евро.

Европейската комисия предлага и заем от 1 млрд. евро за подкрепа на украинския бюджет, който предстои да бъде утвърден от страните членки и от Европейския парламент.

Федерика Могерини призова „Газпром“ да пусне газа на Украйна, който беше спрян в началото на месеца едностранно, като руската държавна компания върна и предплатените от Киев пари за месечни доставки. Тя съобщи, че еврокомисарят за енергетиката Марош Шефчович се опитва да посредничи за провеждане на среща между енергийните министри на Украйна и Русия за уреждане на проблема. Засега Москва не е отговорила не неговото писмо за организирането й. Междувременно Украйна се снабдява с нужните й количества чрез обърнатия поток на газа по тръбата, която идва от Русия до Словакия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: РусияЕСсанкцииКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
21
 
! Отговори
9К51 преди 6 години
Ха, ха, ха .. санкции ... кучето си лае, кервана си върви .. на руснаците не им дреме за т.н. санкции ... пък и немците си въртят далаварата с братушките .. поредни рекорди на "Газпром" по износа на газ, автомобилни заводи се отварят в Русия, само дето ние се правим на по-големи християнеи от папата и губим милиони... да не говорим, че след като спре транзита на газ през Украйна "Булгаргаз може да наеме една ромска бригада за да нареже тръбите за вторични ..
28
7
 
5
 
! Отговори
До 23 и 24 преди 6 години
Напълно сте прави. А за мен като потребител е по-добре да има немски, гръцки и полски стоки на добри цени заради ембаргото. Не искам нашите да си надуват цените на селскостопанските продукти до небето.
27
5
 
1
 
! Отговори
Васил преди 6 години
До АнонименСкриий се бе, Дървеняк!
26
3
 
19
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Надявам се симеонов и борисов и русофобите да изпитат същия оргазъм когато Кърджали мине отатък ЕС! Проклети да са децата на всички предатели
25
4
 
17
 
! Отговори
ан преди 6 години
веднага могеринито да раздели германия на източна и западна и да върне косово на сърбиякак е възможно за едни може а за други нетрева ще ядат руснаците но няма да ви върнат крими запомнете оня виц или истински случаикогато питат руснаци живеещи на запад за кого ще гласуват те отговарят..за путинмного от белогвардейците прогонени от властта стават руски шпионикойто не познава руснака нека си блеенамират се и предатели като горби немцов навални и дрно 99 процента са патриоти-но не като
24
2
 
3
 
! Отговори
Васил преди 6 години
До АнонименПсихар!
23
2
 
4
 
! Отговори
Васил преди 6 години
До КивИДИОТ!
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 17 години Русия увеличи селскостопанската си продукция двойно. Ето така работят санкциите, те са за вътрешна употреба зад новата желязна завеса, този път с обрстен знак. Представям си, когато западно европейците един ден се събудят.
21
4
 
20
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
И това Лято рускоговорящите туристи ще спасат сезона на мутрата бай ***.Вие врякайте каквото щете !
20
2
 
19
 
! Отговори
гого преди 6 години
скачате не скачате, все тая, моста като пуснат до октомври Украина ако искат и китайска стена да направят на границата с Крим...
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки некадърник вече се оправдава с Русия, но не при мен. Некадърни сте.
18
4
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Кеф. Ще се напълни пазара с евтини ембаргови продукти, които Русия няма да закупи, а ще си произведе сама.
17
13
 
3
 
! Отговори
Київ преди 6 години
Браво!
16
1
 
6
 
! Отговори
Некадърници преди 6 години
Ако Ви плащат сте за уволнение !
15
3
 
15
 
! Отговори
тия пък преди 6 години
Крим е руски, та ако евро там някакви си ще слагат санкции, ще е добре да са за хиляди години, защото Крим ще си остане руски!
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се изложи по селски . Закривай!
13
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЖИМА В АНТИХРИСТКА РУСИЯ НЯМА ДА СЕ ДАДЕ БЕЗ КРЪВ!!!ИЗБОРИТЕ СА НАПЪЛНО ОПОРОЧЕНИ КАНДИДАТИТЕ НЕДОПУСНАТИ ИЛИ ИЗБИТИ И НЕЛЕГИТИМНИ ЗАРАДИ УЧАСТИЕТО НА КРИМ В ТЯХ!---------------------------НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСИЯ ДА СЕ САМОСЕЗИРА И ДА МУ ПОИСКА ГЛАВАТА НА ФАЛШИВИЯ ПЪТЕН!
12
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции додупка,за агресивна Русия.
11
6
 
3
 
! Отговори
Javelin преди 6 години
Вече пътува!
10
13
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Добра новина.