Растем, безработицата малка, пък… българите – много бедни!

18% от младежите до 24 години нито учат, нито работят
12 мар 2018 07:00,
202
Растем, безработицата малка, пък… българите – много бедни!
Снимка: Facebook

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива.

Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. - 6 пъти.

Неравенството в доходите е само един от социалните показатели, по които България е в "критично положение", става ясно от последния доклад на Брюксел в рамките на т.нар. Европейски семестър, който следи представянето на икономическите и фискалните политики на страните членки.

От тази година обаче Еврокомисията се фокусира върху социалните политики и социалните права на гражданите, които в много държави изостават на фона на възстановяването на европейските икономики след кризата. За целта ЕК вече ще следи 12 показателя, свързани с равните възможности и достъп до пазара на труда, условията на труд и социалното подпомагане и т.н., пише "Сега".

България получава оценка "критична ситуация" за половината от тези показатели, а за други три е необходимо да сме "под наблюдение". Това изправя страната ни пред нова опасност да попадне в най-рисковата група на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, от която успяхме да излезем едва през тази година.

Освен неравенството на доходите най-тежко е положението с високия дял от населението, което живее в риск от бедност и социално изключване. През 2012 г. 49% от българите са били в такава опасност. През 2014 г. делът им пада до 40%, но оттогава положението не се е подобрило. Като критична е определена и ситуацията с високия процент младежи на възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят - към края на 2016 г. те са 18% от населението.

България получава най-ниската оценка и за ефекта на социалните помощи върху намаляването на бедността, както и за незавидното ниво на дигитални умения - само 29% от българите на възраст между 16 и 74 г. могат да работят с компютър.

С 13.8% рано напускащи училище деца и младежи страната ни попада в по-леката категория - "под наблюдение". Тревожното обаче е, че този процент се влошава - преди 6 години делът на рано напускащите училище е бил 12.5%.

Въпреки предприетите през последните години мерки за ограничаване на отпадането от училище те все още не са показали ефективност, отбелязва Еврокомисията. Припомня се, че у нас бе въведена задължителната предучилищна подготовка, екипи от специалисти на местно ниво бяха ангажирани да откриват и подпомагат отпадналите ученици, за да ги върнат обратно в училище, беше организирано и допълнително обучение по български език за ромите и др.

Според ЕК под наблюдение трябва да са също така грижите за децата под 3-годишна възраст, както и заетостта, въпреки че тя расте непрекъснато през последните години и вече надхвърля 70%.

Единственият показател, по който България е над средното за ЕС ниво, е равнопоставеността в заетостта на мъжете и жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До DiesIraeАко хората като теб, не осъзнаят, че истинският проблем на човечеството е в икономическата система - капитализъм, в която притежателите на капитала се изживяват като феодали(робовладелци). Като никога не плащат справедливо изработеното възнаграждение на работниците си, а на всичкото отгоре и не плащат данък печалба, или плащат силно намален такъв... Ако не осъзнаете всичко това, най-добре си пригответе тубичката с вазелина, защото гладният човек е много по-свиреп от всеки друг!
176
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Не всеки, може да разнася списания, писма и рекламни материали по домовете. Аз например, както и много други хора, имам плоско стъпало, и след дълго ходене краката ми се натоварвят, а после с часове ме болят. Как един такъв човек, ще работи тази работа, и то за смешна сума пари, и защо според теб трябва да бъде принуден да го прави? Ти май не разбираш, че истинският проблем не са хората на социални помощи, а капиталистите, които не плащат данъци, с които трябва да се финансират тези дейности.
175
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Съмнявам се предприятията да чакат толкова дълго до пълната автоматизация на производството. Просто конкуренцията ще ги принуди да предприемат тази стъпка много по-рано. Веднъж започнала технологичната революция няма спирачка, и се развива експоненциално! Може би само най-сложните хирургически опрерации, и професии като учителската няма да могат да се автоматизират. Неселението на земята е над 7 милиарда души, и не може всички да са програмисти, инженери и хирурзи.
174
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
В някои браншове е възможна автоматизация ( ако имаш пари да купиш тези машини) но има много браншове които няма да могат да се автоматизират в следващите 100 години.
173
1
 
3
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Ок. Значи проблема на тези които се водят от максимата, ама те трябва поне минимална заплата да ни платят без значение, че са свършили работа за 200 лева е държавата и обществото, а не мързела им. Или може би на просяка на които като му кажеш, че вместо да обикаля кафенетата да муфти цигари може да разнася вестници на кауфланд за 10 лева и той отказва защото било работа и много обикаляне. Не го мързи да обикаля и да проси, но да обикаля и да работи го мързи. Е как да се съглася с теб?
172
1
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
По нова телевизия(дано не ме санкционират за рекламата), имаше едно предаване, в което показаха какво се слчва в индустриятлната зона на Пловдив! Там в едно от предприятията, началниците споменаха, че се очаква до към 2025г. да съкратят голяма част от персонала на предприятието, заради предстояща автоматизация. В един момент щяли да оставят само най-квалифицираните си кадри. Директорът на предприятието спомена, че на държавата се пада отговорноста да се погрижи за останалите без работа хора...
171
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Никой не ти е виновен, но ако нямаш нужните физически или умствени качества, как би извършвал каквото и да е работа? Търсят се, но сомо квалифицирани кадри! Но за да станеш квалифициран кадър, се изискват много други качества, които никой не е длъжен да има.
170
2
 
2
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
Първото изречение казва всичко за управлението на Борисов.Затова е любемец на народа. А Корнелия де ли напъва да го свали.Как така ГЕРБ ще има успехи? Не е редно.
169
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Работя в производство. Преди да завърша магистратура съм работил докер, на автоморга и съм разтоварвал камиони. Във фирмата сме 100 човека, масово над 45. Точно в момента един клалифициран кадър може да се бори за по висока заплата защото тези хора липсват и единиците са ценни. А това кои какви възможности има (физически или умствени) не ти е виновно обществото или държавата. Какъвто си се родил така ще се оправяш. Има хора живи и здрави, но не работят защото ги мързи и това е. Искат лесното.
168
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Възможностите ти за договаряне, зависят от редица фактори, като наличие на алтернативен работодател, предлагащ ти по-добри условия в конкретения сектор, за който имаш необходимата квалификация. Също така, основно значение имат и нивото на притежаваните от теб умения. Защото ако уменията са ти на ниско ниво, работодателя може само да ти се изсмее в лицето, и да ти предложи заплата около минималната. Не на последно място значение има и физическата ти издръжиливост, и издръжливостта на стрес..
167
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Не знам дали изобщо можеш да разбереш това, но повечето хора имат нужда от съвсем малко блага за своето съществуване. Затова, ако ти си избрал да работиш на две работи, за да можеш да си позволиш повече блага, то това не означава, че всички хора биха искали и могли да правят като теб. Но системата е направена така, че ти първо трябва да се съобразиш с интересите на капиталиста, и едва след това с твоите лични нужди. Ти имаш много ограничени възможности да се договаряш с работодателите.
166
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Да, получили са образование, имали са възможност да си намерят работа, но по една или друга причина не са успели да го направят. Образованието за съжаление, не означава, че имаш умения да правиш каквото и да било. И не знам защо не можеш да приемеш, че има хора, които не ги бива за никаква работа. А от друга страна работодателите се стремят към все по-високо качество на извършвания труд. Както споменах по-долу, всеки има право на труд, но не е задължен да го извършва!
165
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Не ти знам професията, ама ако цял живот си бил майстор сладкар, и изведнъж започнат да принтират сладкиши с 3D принтер, как ще се преквалифицираш в инженер, програмист, или друга професия с висока квалификация? Защото ниско квалифицирания труд е вече на изчезване. Ако ти се случи когато си на 53 години примерно? Освен това, доходът, който ще трябва да изкарваш, трябва да покрива всичките ти основни нужди, а не да бъде само като допълнителен доход! Тая работа не става с курсове...
164
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Държавата е задължена да потдържа общите части и да администрира законите на обществото ни. А не да взима от работещите за да храни мързеливците и биоформи които с нищо не допринасят за обществото.
163
5
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Тези биоформи вече са имали достъп до безплатно образование - и какво са постигнали? Имали са същата възможност за намиране на работа като мен и теб, ако въобще са търсили. Къде им е проблема? Какво още трябва да направим (без даване на пари на готово)? Защо те не са станали част от обществото като теб и мен? Не е ли това личен избор? И това с неможеши да си намерят работа, няма такъв цирк. Работници се търсят и ако си крайно нуждаещ се ще се съгласиш на всякаква работа,на каквито пари ти дават
162
4
 
0
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Ако се ликвидира професията ми, ще се преклалифицирам. Безплатно се предлага от държавата, чрез бюрото по труда. Но не съм видял опашка от хора там. Като се радикализират също не е проблем (това дали има доходи не влияе на мозъчния капацитет), просто се разстрелват като животно болно от бяс. Та държавата вече е свършила каквото може.
161
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно, че заетостта расте.Просто безработните не се регистрират никъде и се опитват сами да си търсят работа.МРЗ отдавна трябваше да стане 700-800 лв. 400лв чисто е гавра с труда на хората. Но Синдикатите не се интересуват от работещите.
160
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
И клошарите не са избрали да живеят на улицата, а просто системата ги е принудила, като им е взела жилищата, чиито данъци не са могли да плащат. Или пък са се срутили, защото са нямали средства да ги поддържат. Дядо ми навремето е бачкал като подковач, което е било много уважаван занаят за времето си. Обаче по време на социализма, почват да навлизат тракторите, и спира да се ползва животинска тяга. Я си представи, че ти си в същото положение, и професията ти се ликвидира? А си на години...
159
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Знаеш ли защо никой няма да купи картините на художника? Ами защото просто хората вече не се интересуват от този тип изкуство, а и въпросният художник може и да не е чак толкова добър, за да си продаде картините на добра цена. Дори и за работа като хамалин, се изисква физическа издръжливост, която не всеки човек притежва. Що не пробваш да носиш по 40 кг. чували с пясък всеки ден по 8-10 часа? Парите не е нужно да идват от данъкоплатците, а от капиталиста, който и без това укрива дънъци!
158
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 6 години
И те имат задължения да плащат данъци, но за тази цел първо трябва да получават доходи, от които да бъдат отчислявани тези данъци. Това обаче не може да стане, след като те не покриват изискванията на работодателите! Освен, че имат право да не работят по конституция, те имат и право на живот, което пък без доход също е невъзможно.Ето тук е мястото на държавата...., която тряма някакси да подсигури живота на всички свои граждани.