Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!

Големият учен е издъхнал на 76-годишна възраст
Обновена: 14 мар 2018 07:17 | 14 мар 2018 06:22, Анисия Иванова
215
Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!
Снимка: БТА

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Хокинг ще остане в историята с новите си открития и идеи за Вселената и нейното зараждане. Книгата му "Кратка история на времето" му спечелва международна известност.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той е един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на ордена на Британската империя  и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Въпреки тежкото си заболяване Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови (на английски: cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба.

Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта. Хокинг е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината.

От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Той автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

Хокинг е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение", който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите "Космо и Уанда“, "Теория за Големия взрив“, "Дилбърт“, "Футурама“.

"Той беше голям учен и изключителен човек, чиято работа и наследството му ще живеят още дълги години", казват още близките му, напомняйки за силата на неговия дух и блестящото му чувство за хумор.

"Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме", спомнят си децата му.

Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността дадоха нови хоризонти на научната мисъл.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света.

Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
черните дупки могат да губят материя - аз ти казвам, че не могат да губят материя, вследствие на синтеза на атомите.С празни приказки наука не се прави, джендъре. посочи ми, кой "научен труд" на този болен мозък си прочел?
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сетъпо - ми например че черните дупки могат да губят материя вследствия на разцепването на атомите по техния периметър... Не че това има значение в бг...
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво казвате бил открил този човек?Как какво? Оборил Айнщайн. Айнщайн казал навремето, че бог не обичал да играе на зарове, а Хокинг твърдял обратното. Конгениално нали?
156
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОГоvnьо, поне сега да беше помълчал!Шапки долу! Отиде си гений! Гениален страдалец, целунат от Господа, в който не вярваше! Като си помисля, и тук е бил прав - ако имаше Бог, щеше ли да търпи такава нископробна органика да мърда!
155
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересни идеи имаше Хокинг, но няма доказателства за неговите теории, с по-голям успех можеше да е писател на фантастични романи, отколкото физик-теоретик!
154
1
 
16
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До 188Жлъчните отзиви са от хораица, които осъзнават колко са нищожни и безполезни и плюят по успелите, опитвайки се да оправдаят своята собствена некомпентентност и липса на качества.
153
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великият учен Хокинг ?!? Една от теориите му бе, че от черните дупки не може да се получи никаква информация, защото тя преминавала в паралелна вселена и не може да я разшифроваме. После се отрича от тази "теория". Изсмукани "научни открития" от пръстите и разпространени по медиите. Аз имам теория, че с вероятност 50% може да срещнете жив динозавър. Или ще срещнете, или няма да срещнете, фифти-фифти
152
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 6 години
Само неграмотни петокласници ли са останали във форума? То бива тъпота, ама чак такава е направо плашещо.
151
1
 
36
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Борец, дълги години се бори с коварна болест, направила го пълен инвалид и въпреки това не спря да работи и открива нови неща. Истински борец, по-силен по дух от 99.9% от хората. Поклон!
150
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледаш коментарите и се сещаш за думите на ББ : лош генетичен материал. Ужасни глупации има сред нас. Нямат елементарна култура, за другоо да не говорим. Да почива в Мир . Неговият живот е достоен за уважение .
149
1
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 176,Сега научната общност да постави проблема, защо умря в деня на свършване на ултиматома. Кой е отговорен за това? Защо трябваше да се хоризонтира в деня на числото "п" (90 градуса)? Колко ще получим ако умножим 14 по 3?Много интересен и вълнуващ ребус! Откривам нов за мен свят!
148
1
 
18
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Много спорове, а е нужно да кажем само ПОКЛОН пред този човек! Преди всичко си е отишъл от този свят един човек! ПОКЛОН, ДА ПОЧИВА В МИР!
147
1
 
20
 
! Отговори
иван преди 6 години
отиде си най-умния човек на плнетата
146
22
 
4
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
"Почина британският астрофизик Стивън Хокинг."Че той кога е бил жив бе!?!А Миле Китич как е, добре ли е? За един приятел питам
145
4
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Или, Напълно в реда на нещата е да се правят грешки. Нищо не е съвършено, защото ако съществуваше съвършенство, не бихме съществували ние.Стивън Хокинг
144
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега научната общност да постави проблема, защо умря в деня на свършване на ултиматома. Кой е отговорен за това? Защо трябваше да се хоризонтира в деня на числото "п" (90 градуса)? Колко ще получим ако умножим 14 по 3?
143
2
 
3
 
! Отговори
HELL преди 6 години
Без Hafen die Wahrheit и един - двама като анонимни. Другите хвалете САЩ, че довършиха на ТЕСЛА "Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние" - ХААРП (HAARP). Направено от науката да се превърне в оръжие срещу човечеството ("климатичното оръжие"), че в друга статия пише за слънчева буря или "геомагнитна буря". Не че нещо сам се хваля, че виждам от къде са предупрежденията. Холивуд и техните филми започващи да синхронизират с "реалност" ако е избощо пишещите са реални.
142
4
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Айнщайн е грешал, като е казвал, че: "Бог не играе на зарове". Наличието на черни дупки предполага, че Бог не само си играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги хвърля там, където не можем да ги видим. Стивън Хокинг
141
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ще перифразирам друг велик физик. Докато за вселената се доказа, че е крайна, човешката глупост ежеминутно разширява понятието безкрайността и коментарите тук имат сериозен принос за това!Хокинг поне се освободи от затвора, в който живееше умът му ...
140
2
 
12
 
! Отговори
По-по-най преди 6 години
Зачетох няколко коментара, които ме убедиха, че бай *** е закърмен с физиката и самороден талант в математиката! Хвала на тъкъвье патреоте! <3