Жените да не се смеят силно и да раждат. Ердоган знае кое е добре!

Откакто той е на власт личният живот на хората не си е само тяхна работа
17 мар 2018 19:06,
460
Жените да не се смеят силно и да раждат. Ердоган знае кое е добре!
Снимка: Архив, Reuters

"Имам приятелки, които винаги носят със себе си лютив спрей или поне дълга игла. Лично аз не го правя, но вече се замислям". Ирмак е на 32 години и седи в едно кафене в по-либералния истанбулски квартал Нишантасъ. Тя живее сама. Разказва, че сутрин трябва добре да обмисли как точно да се облече, за да отговаря на изискванията. Според нея правителството упражнява силен натиск срещу жените и им отнема част от личната свобода, пише "Дойче веле".

На 14 март 2003 година Реджеп Тайип Ердоган състави правителство и стана премиер на Турция. Оттогава насам вмешателството на политиката в личния живот на хората е постоянен предмет на дискусии. Най-силно засегнати от политическата реторика са жените.

Не се смейте на висок глас!

Ердоган постоянно предизвикваше скандали със своите изказвания. Заявяваше например, че жените трябва да раждат поне по три деца и че абортът е убийство. А Бюлент Арънч, който беше заместник-премиер от 2009 до 2011, казваше, че жените са длъжни да са добродетелни и че не  е редно да се смеят на глас на обществени места. Министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу на свой ред обясни, че жените не трябва да се стремят към друга кариера, освен тази на майката.

34-годишната висшистка Селиме живее в истанбулския квартал Бейоглу: "Едно правителство, което толкова много ограничава жените, постоянно напомпва мъжкото самочувствие. Тогава те започват да си мислят, че няма нищо лошо в това да изнасилиш една жена, ако тя не ти се подчинява“, казва тя.

Селиме има чувството, че е принудена все по-често да се защитава от атаки, само защото не отговаря на представите на правителството за "добра жена". "Опасно е, когато правата на жените чисто и просто не се прилагат на практика. Най-добър пример в това отношение е законът за абортите", споделя тя.

"Нашето национално питие е айрянът!"

Отношението на сегашния президент към алкохола също е обект на спорове от 15 години насам. "Нашето национално питие е айрянът", беше обявил Ердоган.

Той забрани продажбата на алкохолни напитки в супермаркетите и малките магазини след 22 ч. Забрани и рекламите на алкохол по телевизията и във видеоклиповете. На дистрибуторите на алкохолни напитки беше забранено да спонсорират фестивали и концерти. Реджеп Тайип Ердоган винаги е смятал, че въпросните забрани не представляват вмешателство в личния живот на хората.

След военния преврат в Турция през 1980 година на жените в държавните учреждения и висшите училища беше забранено да носят мюсюлмански забрадки. Партията на Ердоган обаче отмени тези забрани.

40-годишната Хилал е държавна служителка и подкрепя Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Тя е убедена, че сегашното управление на страната е най-доброто от всички досегашни: "Преди нямахме право да работим със забрадки, а сега вече можем, слава на Аллаха! Навремето нямахме право и да се молим, а когато все пак го правехме, възникваха проблеми. А сега никой вече не ни се меси", казва тя.

Абдулах Санир, ваксаджия в истанбулския квартал Еминьоню, също е доволен от властите. "Днес е по-добре. Ердоган е от Ризе, а аз съм от Бингьол и съм кюрд, но гласувам за ПСР. Човек трябва да подкрепя онези, които са добри за народа", казва той.

Една от групите, срещу които е насочена реториката на правителството, е тази на хомо- и транссексуалните. По традиция те провеждат своите демонстрации край площад Таксим. През изминалите три години полицията брутално разгонваше демонстрантите или забраняваше проявите им. Наскоро губернаторът на Анкара забрани редица изложби и театрални представления, засягащи темата за хомосексуалността, като се обоснова с "обществената чувствителност по темата".

Янсет е активистка в транссексуалното движение. Казва, че до 2007 година се чувствала добре в Истанбул и не се страхувала.

"От 2011 година обаче животът ми се промени. Сферите, в които мога да се изявявам и работя, стават все по-малко. А насилието в обществото расте. В продължение на три години почти не съм излизала от вкъщи. Чувствам се под все по-силен натиск ", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте натрапвали лудия от юг.Не ни интересуват ежедневните"новини" от Турция.Пишете само ако има такива свързани с България.Турците си го избраха, те да си го хвалят или хулят.Нас не ни засяга.И драсканиците на "Дойче веле",също.Да си ги четат немците.
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грузинец по кръв. Поне баща му е чист грузинец. По майчина линия не го знам. Грузинците са помохамеданчени някъде преди 300 г., когато са в Османската империя. Сега ги наричат "лаз" ("ляз" с произнася).Този по кръв не е туричин.
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция и русия вървят назад в развитието си, което е нормално. Все пак се управляват от диктатори, които постепенно се превръщат в божества за народа си. Скоро ще настигнат С. Корея - прехвърляне на властта от баща на син и показни убийства. Предлагам на тези, които им се нравят тези режими, следващия път като решат да мигрират, да не ходят пак в западна Европа и САЩ, а да се поразходят в русия, Турция, С. Корея, Нигерия и Венецуела.
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи според въпросната деградирала содомистка забраната да УБИЕШ бебето в корема ти е ЛОШО нещо ? Значи да УБИВАШ е ПРАВО на всеки и нещо добро,а да съхраниш живота на БЕБЕТО и да го родиш е вмешателство на държавата към ПРАВОТО да УБИВАШ ? ........Аз ли не съм добре и съм луд или тая дето се оплаква е убийца която е подкрепяна от ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ който също е тотално полудял и защитава ПРЕСТЪПНИЦИТЕ..В днешния свят да си престъпник е ПРАВО на избор и добро,,а ДОБРОТО е ЗЛО..Няма да го бъде тоя
61
6
 
2
 
! Отговори
ПКК преди 6 години
До БауДжендъре, недей рИва! Знам, че те боли, защото изтеглиха Истанбулската конвеция!
60
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно от малкото неща които ми харесва в турците,отношението им към жените!Жената е истински щастлива и от полза за мъжа си ,като ражда,гледа децата ,деди си в къщи и е напълно покорна на мъжа си!Затова ,евала на турците,ако ли не ,стават,като наша Красимира връткала пystiняци и се простила с живота си и убила децата си!
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иска да раждат туркините по 3 деца, че кюрдките раждат по 7 деца. И след 20 г. кюрдите няма да са 20 млн. а 60 млн.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те бременни им изневеряват докато турците са на работа или се молят по джамиите.. :)
57
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган казал жените да не се смеят пише в заглавието а долу че всъщност го е казал Бюлент Арънч който е опозиция в момента и един от противниците на Ердоган. Някаква "висшистка" не можела да се разкарва полугола, забранили алкохола и рекламата му. Бла Бла. Някакъв кюрд бил доволен. Както винаги Дойче Веле пишат глупости.
56
9
 
16
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Нека видим какъв е ПРОБЛЕМА ? Ердоган иска жената да ражда поне 3 деца,иска забрана за убийството ( АБОРТ ) ,иска жената да има морал и скромност и да бъде преди всичко майка,иска забрана за Содомията --Хомосексуалност и разврат,изневери и деградация.Иска хората да са свободни да се молят,иска да изчисти Турция от НПО содомистите и джендърите ?? И КАКВО Е ЛОШОТО НА ВСИЧКО ТОВА ЧЕ НЕ РАЗБРАХ ? ТОВА ГО ИСКА ВСЕКИ НОРМАЛЕН МОЗЪК БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ -ПОЛ,РЕЛИГИЯ,ЕТНОС,РАСА И ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още има там "убийства на честта", за какво говорим?
54
9
 
14
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Българина мрази мюсюлманите и го играе страшен християнин, но много му харесва жените да са без никакви права. Защо? Защото, колкото и голям некадърник и бедняк с малка пишчица да е той, все пак е мъж ... тя трябва да се подчинява ! Това е едно мнооого мюсюлманско мислене драги ми силно набожни ангелчета ....
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не можели да се молят докато са на работа, а сега вече можели.Хитри са... другите се скъсват от работа, а на тези ако им се падат по две молитви в работно време печелят 30 мин. в които не работят. Нали се сещате, че някой трябва да поема тяхното отсъствие на работното място... Т.е. едни работят, други се трудят, а накрая заплатата за молещите се, защото са правилните хора.Много мирише на комунизъм, ама много...
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А след като ги народят, как ги изхранват? Или момичетата ги продават още в люлката? :)
51
8
 
17
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Като видиш "дойче веле" и ти става ясно, че се плюе по обичайните заподозрени - Ердоган или Путин. Ей, как не им писна през ден да пишат едни и същи глупости. Цял свят разбра, че запада пикае кръв, задето двамата аркадаши не ги слушкат.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LinaНе си от потомствените пловдивски евгенистатос, личи ти.
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :DХАЛИФАТСКАТА ДЖАМАХИРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ С ВСЕКИ ДЕН :D
48
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ако този имаше атомни бомби, щяха да изгреят много слънца.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, в Турция нямат ли плеймейтки и гущери?
46
3
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Тоя даже и не трябва да го четете, а да го коментирате, е детинско