С какво са опасни храните, съдържащи Е527?

Забранени са в редица страни, у нас обаче – не
27 мар 2018 18:00,
4
С какво са опасни храните, съдържащи Е527?
Източник: Reuters

Е527 е сред често срещаните обозначения на етикетите на храните в магазина. С него се обозначава амониев хидроксид – вещество без характерен цвят, но с много разпознаваем мирис на амоняк, който се отделя при разпадането му в свободно състояние. 

В хранителната промишленост амониевият хидроксид се ползва като емулгатор и регулатор на киселинността. Това е и причина кодът, с който се означава в хранителната промишленост, да започва с „Е“ и първа цифра 5 – това е начинът, по който се означават всички регулатори на киселинността.
 
Действието на Е527 се обезпечава именно от отделящия се при разпада му амоняк. Той има силно алкализиращ ефект и много успешно неутрализира киселинността на продуктите, в които се ползва. В някои случаи Е527 може да се ползва и в ролята на консервант за унищожаване на евентуално попаднали опасни микроорганизми в процеса на производство на определени хранителни продукти.
 
Амониевият хидроксид попада в групата на потенциално опасните добавките към храните.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: амонякхраниЕ527
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 6 години
Дано час по-скоро Господ се погрижи, за Драгалевския крадлив Ай Дук и лоения Шуменски Ту Луп, които с Хвърковатата си чета ни докараха до тук!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейски стандарти за банановите страни-членки.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начина по който го описвате звучи, че помага при гастрит, язва и тн. Значи е полезен? Защо да бъде забранен след като неутрализира киселини в стомаха?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
da...