За 10 г. у нас са влезли ?29 млрд. чужди инвестиции

Холандия е вложила най-много у нас ни през този период
32
За 10 г. у нас са влезли ?29 млрд. чужди инвестиции
Снимка: архив, Ройтерс

За последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, по данни на БНБ.

Устойчиво растат вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция "IT Hub Connect 2018".

Тя се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара, съобщиха от министерството.

По думите на Манолев на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро).

През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33 на сто от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от секторите "Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" с дял от 32 на сто.

През 2017 г. са издадени 31 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 г. са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
56
 
! Отговори
Абсурд преди 6 години
И за десет години некой инвестира, а държавата затъва, корупцията и престъпността се увеличават, и накрая този дето е написал тази статия го е направил щото се чуди и той как да изкара някой лев да има да си купи хляб.
7
0
 
51
 
! Отговори
РОБИ СЪС 500ЛВ преди 6 години
РОБИ СЪС 500ЛВ ЗАПЛАТИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ МИЛИОНЕРИ КЪДЕ СА ТЕЗИ 58 ООО ООО ООО ЛВ
6
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За десет години, двадесет и девет милиарда Евро инвестиции. А само за година, издръжката на седемдесет хилядната банда стресирани корумпета, ревящи за пари и парцалки, струва над два милиарда лева лева, като това са само преки разходи, без да се броят щетите нанесени от престъпното им действия, или бездействие. А за онези интегриращите се плащачи, отиват над шест милиарда лева, отново без кражбите им. И от здравеопазване се краде близо милиард,а в независимия съд? Крадат комунизоченгесарските г
5
3
 
43
 
! Отговори
Kl преди 6 години
Fakenews.
4
3
 
54
 
! Отговори
Ммюда преди 6 години
Да са ни живи и здрави гастарбайтерите, че без Тея България би фалирала
3
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в нечии оШФорни сметки
2
2
 
51
 
! Отговори
Holly преди 6 години
В чий джоб?
1
2
 
43
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
... работа.