От Wall Street до тревата: "Вълците" от борсата

Десет години след началото на финансовата криза процъфтява нарко индустрията
1 апр 2018 21:43, Екип на Investor.bg
18
От Wall Street до тревата: "Вълците" от борсата
Снимка: visualhunt.com

Като старши вицепрезидент в Wachovia и след това в Morgan Stanley през тъмните месеци на финансовата криза през 2008 и 2009 г. Дерек Питърсън наблюдава как колегите му губят работата си и спестяванията си и се чуди дали ще бъде следващият.

По онова време той управлява приблизително 120 млн. долара клиентски активи, но се разочарова от това, което вижда на фондова борса в САЩ с високочестотна търговия и алгоритми, а не фундаментална. Започва да търси други възможности и скоро попада на един от първите легални медицински диспансери за марихуана, отворили в района на Сан Франциско.

"Започнах да го гледам през очите на финансист и видях, че може би нещо се случва тук", каза той, цитиран от Ройтерс.

Питърсън се отказва от работата си в Morgan Stanley в края на 2010 г., а през 2012 г. става главен изпълнителен директор и президент на Terra Tech Corp, която днес е компания на стойност 247 млн. долара, занимаваща се с отглеждането на медицинска марихуана. Акциите ѝ се търгуват на извънборсовия пазар, което я прави една от малкото публично търгувани компании за марихуана.

Питърсън не е сам в скока от Wall Street до тревата. Десет години след началото на финансовата криза, някогашната тайна за наркокартелите сега е процъфтяваща индустрия.

Разрастването на бизнеса е възможно, благодарение на бивши ръководители на Wall Street, като Питърсън, които напускат компании като BlackRock Inc, Goldman Sachs Group Inc и Prudential Financial Inc. Всички те казват, че е възможно никога да не бяха напуснали традиционния финансов сектор, ако не беше продължителната криза от 2008 г.

Няма точна статистика колко бивши "вълци" от борсата сега работят в индустрията на канабиса, въпреки че тези, които вече са в сектора казват, че очакват миграцията да се ускори, тъй като ръстът на приходите продължава да привлича нови хора.

Компаниите в пазара на марихуана в САЩ обявиха приходи от приблизително 6 млрд. долара през 2017 г., което е 500% увеличение от близо 1 млрд. долара през 2011 г., според данни на Marijuana Business Daily.

Приблизително 250 000 души работят в сектора и се очаква работните места и приходите да се удвоят или да се утроят през следващите четири години.

Повече подобни новини четете в Investor.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
д-р Исня преди 9 месеца
"ний като сме евроатлантици тук защо е забранена"

Щот та управлява бандюга, койт пичели поичи от черния пазар, отколкот ако секи си гледа дома. Тогаз ще намалеят пачките и ще трябва да ти праща индианци а та обират, за да има баланс. Кат се замисля..индианците и сега вършеят. Начи нещо по-страшно требе да ти измисли. Примерно да ти бърка в носа с косъм!
15
1
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 9 месеца
Този гриндер дето са го снимали не мели добре, едро я прави :)

P.S.
Абе, вие от днеса верно ли сте толкова тъпи бе? И си мислете, че като триете и блокирате IP адреси и няма TOR ли? Ха-ха, смешници
14
9
 
8
 
! Отговори
До Пурко преди 9 месеца
Путича не пуши трева, но пък обича да носи чорапогащници и обувки на токчета!
13
3
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 9 месеца
Звездите долу в коментара ми са за рycoфилиcтиците.
12
2
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 9 месеца
Я да попитаме *** (това е никнейм за любящите безплатно или платено злата гaд в Кремъл), Путин пафка ли трева?
11
4
 
11
 
! Отговори
до Сидней Австралия преди 9 месеца
Пич, ясно ми е колко "живееш в Австралия" щом ги бръщолевиш такива. Живял съм в Анлия и пушат като комини. И по спирките и навсякъде навън, само в заведенията е забранено. Не вярвам в Австралия да е нещо по-различно, гледал съм американски и австралийски филми, пафкат си редовно, особено тpeвицa.
10
10
 
4
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 9 месеца
Ми що не прочетете медицински доклади в които ина реални данни и анализи на хронологичи заболявания след употреба на трева? Ако някога сте живяли сред цивилизация ще забележите че пушенето е забранено навсякъде. Разбирате ли , те цигарите са.забранени навсякъде, камо ли трева да разрешът да се пуши. За 5 години съм видял 3-3 пушачи тук. Да не си представяте че белите страни са като к'нефа? Хора пушат по спирките и улиците и заведенията? Боже ако си мислите че тук е така сметай къв к'неф живеете
9
1
 
5
 
! Отговори
ЧИСТ ВЪЗДУХ ИМА преди 9 месеца
МОДЕРНО Е ДА СИ ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН, ДА СЕ ХВАНЕШ ЗА ЗЕЛЕНО, ДА ИЗБЯГАШ ОТ ОФИСА И НЕРВИТЕ НА БОРСОВИТЕ КАТАКЛИЗМИ, ДА ЗАПРЕТНЕШ ЕДИН ХУБАВ БИЗНРС С ТРЕВА, ДА СИ СВИЕШ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ РЕКОЛТА И ДА ПОМЕЧТАЕШ, МЕДИТИРАЙКИ.... ИДИЛИЯ
8
3
 
3
 
! Отговори
али джи ин да хаус преди 9 месеца
ама хестествено, лобитата ке се намърдат като нарко дилъри, пара да има, че в щатите имало извънредно положение зарад наркежите няма значение, тукашните розови джендър напушалки го изкарват свобода и кво ли не
7
2
 
21
 
! Отговори
Косю преди 9 месеца
ний като сме евроатлантици тук защо е забранена
6
3
 
38
 
! Отговори
допе преди 9 месеца
големите пари ще принудят рано или късно всички страни да легализирам марихуаната. Представяте ли си. 5 млрд. приходи са 500млн. данъци за държавата, които в момента отиват в мафията. Легализирането на дрогите ще бръкне директно в джоба на мафията. В крайна сметка алкохола и цигарите не са много по-различни от марихуаната. Свободата, Санчо е на върха на копието. Койти иска да си завре копието в ... "ухото" трябва да има свободата да го направи.
5
5
 
11
 
! Отговори
ЛОШО преди 9 месеца
Лошото е че Частните Пенсионни Фондове в България са инвестирали Милиарди Долари , собственост на Бъдещите Български Пенсионери , на Уолстрийт .
Къде е КФН и БНБ ? Загубите се плащат от такива като нас .
4
14
 
13
 
! Отговори
хм преди 9 месеца
Тия от Уолф Стреет и майка си ще продадат за някой пършив долар..или както се изрази Майк Дъглъс в един филм-Алчноста е нещо много хубаво-Както се казва-Евро-атлантически ценности
3
3
 
17
 
! Отговори
Зайцевъд преди 9 месеца
хората я пушат ,а аз на зайците я давам да я ръфат
2
9
 
31
 
! Отговори
Тръба преди 9 месеца
За какви медицински цели ми говорят тези? Нали ушевият ни дегенерат каза, че това е дрога?! Колко народ натъпка по затворите и им сасипа живота! Само атом за Кенефа! Искам този Гнусен *** да стане ядрен полигон. Като се наиграят военните, после да го направят депо за ядрени отпадъци.
1
2
 
42
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Много пара има в тревата. Много!