На един германец: Лекарят му е българин, водопроводчикът – също!

Все повече са мигрантите не по бедност в Германия
17 апр 2018 22:00, Елка Василева
115
На един германец: Лекарят му е българин, водопроводчикът – също!
Снимка: архив, Reuters

Все повече източноевропейци се преселват в Германия. "Не става дума за мигранти по бедност, а за хора, които имат какво да предложат на страната и които са търсени на нашия трудов пазар", казва една експертка.

Повече източноевропейци и по-малко бежанци: в публикуваните тези дни данни на Германската статистическа служба се откроява нова тенденция. Докато през 2015 болшинството пристигащи в Германия чужденци са били бежанци от държави, в които бушуват кризи и войни, то през миналата година нещата стоят другояче. През 2017 в Германия са се преселили особено много граждани на новите държави-членки на ЕС: делът на източноевропейските мигранти е скочил с 12,5%, пише Дойче веле.

Така например през 2017 в Германия са пристигнали 45 000 нови мигранти от България. Увеличението на мигрантите от Полша и Румъния през същия период е било с по 85 000 души. От 2007 до края на миналата година броят на преселниците от новите членки на ЕС се е повишил с общо 919 000 души, а това представлява плюс от 185,7%. В края на 2017 в Германия са живеели общо 10,6 милиона чужденци, като става дума само за онези, които притежават единствено чуждестранен паспорт и нямат германско гражданство.

"Източноевропейците имат какво да дадат на Германия"

"Покрай голямата бежанска вълна през последните години миграцията от Източна Европа до известна степен изпадна от полезрението ни, но в дългосрочен план тя със сигурност е по-значимата и по-дълготрайна тенденция", казва Улф Брунбауер от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург.

"В случая не става дума за мигранти по бедност, а за хора, които имат какво да предложат на Германия и които са търсени на нашия трудов пазар", подчертава Брунбауер в отговор на твърде разпалените дискусии около източното разширяване на ЕС, които се водят още от 2004 насам.

Опитът от последните години показва, че опасенията, които са били изпитвани първоначално по отношение на тази миграция, не са били основателни, казва Брунбауер. "Британската икономика извлече например много големи ползи от източноевропейските мигранти, а германската и австрийската продължават да печелят и днес", казва експертът.

И наистина, по много от строежите в Германия днес масово звучи полска, българска или словашка реч. Без болногледачки и медицински сестри от Източна Европа в много от германските болници и старчески домове би се усещал сериозен недостиг на кадри. Хиляди германски домакинства също са зависими от източноевропейките, които гледат възрастните или болни роднини.

През 2017 година 12% от работещите в Германия жени от България и Румъния са били заети именно в сферата на здравеопазването и социалните грижи, казва Карола Буркерт от Института за изследване на трудовия пазар и професионалното образование във Франкфурт. Без работничките от Източна Европа ситуацията би била направо критична. И то не само в този бранш, но и в други сектори - като хотелиерството и ресторантьорството. Според данни на института във Франкфурт в средата на 2017 в тази сфера са били заети близо 17% от българките и румънките, работещи в Германия, както и 11,6% от останалите източноевропейки.

В България печелят много по-малко

"Ханделсблат" цитира и друго изказване на Карола Буркерт, от което става ясно, че жените от Източна Европа често си намират по-квалифицирана работа, отколкото мъжете от същите страни. Като цяло обаче можело да се предположи, че мигрантите от източноевропейските държави-членки на ЕС често имат работа, която изисква по-ниска квалификация от онази, с която те разполагат - главно поради езиковия проблем или поради непризнаването на техните дипломи. Но дори и да работят като склададжии или като охрана на търговски обекти, често в Германия те печелят повече, отколкото биха печелили по специалността си в България, казва Буркерт.

"Макар безработицата сред тези мигранти да е малко по-висока, отколкото сред германците, повечето от източноевропейците успяват да си намерят работа", твърди Улф Брунбауер и предсказва, че особено в сферата на болничните грижи търсенето на квалифицирани кадри от чужбина навярно ще продължи да нараства.

"Ханделсблат" съзира в тази тенденция обаче и опасност за източноевропейските държави. Въпросните страни навярно усещат по болезнен начин отлива на квалифицирани кадри. При това развитие се появяват интересни миграционни зависимости. Така например отливът на медицински сестри от Полша се компенсира с внос на медицински кадри от съседна Украйна, обобщава "Ханделсблат".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
10
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Водопроводчикът му българин, ама гаджето на дъщеря му е бежанец ... :)
39
23
 
6
 
! Отговори
Трол преди 6 години
До 56 МдаТурците може да са кривоглави ама имат спечени Мис Свят и Мистър Свят. Българите с правите си глави колко спечелени световни конкурса имат..Ахахахахахахахахахахаха
38
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Квалифицирани или не всички сме слуги. Стандартите са двойни.Истински успелите хора са малка част, нищожна даже, най - вече медицински и компютърни специалисти. Просто стандартът там е по - висок и на нас ни изглежда, че онези хора там живот си живеят.Лошото е че въпреки всичко хората бягат и предпочитат да се ринат в тяхната кал пред нашата, с надеждата че това може да се промени.Направо трагедия.И после се чудим защо западняците ни гледат високомерно, макар че нямат против да ни използват
37
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България става все по-хубаво място за живеене. Колкото повече хората я напускат, толкова по-прекрасна става страната.
36
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро бих умрял отколкото да живея сред наследниците на фашистите, избили над 50 милиона души. Да са живи и здрави утробите на арабките и туркините, че да изличат веднъж завинаги проклетата немска семка.
35
21
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно как всички еничари, напуснали родината си и отишли да слугуват на запад за пари, се подиграват на тези, които теглят тук. Еничари, знайте, че не всичко е пари на този свят. По-добре с по-малко пари у нас, отколкото в проклетата чужбина, където внуците ти няма да знаят родния ти език.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Nikon P900Nikon e шит. Само аматьори ползват Nikon. Истинските професоналисти ползват само Canon.
33
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем боли...хем сърби!Българите са странно племе - псуват правителство...прокурор...съд...полиция...болници...пенсии...псуват времето...войната по пътищата...ромската престъпност...убийствата...фалитите на КТБ...псуват сделката с ЧЕЗ...Когато обаче други българи се махнат от всички тези прелести...българите псуват...и се сещат , че са патриоти!
32
6
 
3
 
! Отговори
Nikon P900 преди 6 години
Купих си професионален фотоапарат NIKON P900, само за да проверя дали мога да снимам неща на 30 километра - това става винаги и навсякъде, където има поне 30км хоризонт.ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА
31
6
 
9
 
! Отговори
От елита преди 6 години
Здравейте,Аз съм от световния елит. Аз съм илюминат. Вие коментирате и се пенявите. Ние кроим планове и изпълняваме. После ви поднасяме смилаеми идеи, за да може да приемете нашите решения. Проблема е, че придобихме достатъчно власт. Ние контролираме целия свят и имаме всичко. Това е адски скучно. Следващата стъпка е да ви ***, защото сте АДСКИ много и искаме да живеем в по-чист свят без бедни, без нещастни, без пияници и ***. За това сме ви събрали сега и ще ви ***
30
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** , никой не ви е канил.в Германия.Стойте си в територията - с 252? МРЗ....с мощно здравеопазване....пенсии ( ако изобщо ги доживеете ) от 150? .Червените олигарси Корнелка...Гергов...Пеевски...Борисов имат бизнеси - за които трябват крепостници! Мутробизнесмените изпраха парите, и чакат по морето камериерки и сервитьори.Трябва да научите децата си да се засищат с патриотизъм! Има няма 28 години се борите...а кака Гинка ще ви продава ток!
29
0
 
16
 
! Отговори
МАЛКО ИСТОРИЯ преди 6 години
Историята се ПИШЕ от победителите. Демек - нищо което сте учили не е било баш така. МНого от нещата дори са били измислени - нямало е ЮТЮБ да го видиш. ( То и като има не помага - СМЯТАЙ ЗА КВО СТАВА ВЪПРОС! )ВЯРА НА НИКОГО!!!!
28
16
 
5
 
! Отговори
Прагматик преди 6 години
Аз лично след комунизма и прехваления Левски и Ботев, вече не знам дали да вярвам на българската история, която сме учили в даскало... тъжно но факт, че е много вероятно да е жестоко ПРЕНАПИСАНА... това важи и за световната история - замислете се все пак:Пирамиди на всички континенти? Как става това? Обаче първия открил америка е Колумб. ДАА БЕ ДА! 100 ПРОЦЕНТА
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко че не ги завладя др.Сталин.Вече сто години тези германци навличат проблеми на всички.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До оня ден *** пишеше статии колко е лошо за българитер в Германия и че не трябва да ходят там, а днес започна обратното. Защо? Как така Дойче Веле завъртя позицията? Защо Европа променя политиката? Желае да си промени имиджа в България или вече се опитва да изтегли работна ръка от България? Кое?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако питам някой от коментиращите тука дали се интересува от къде е крадена Новината ще ми отговори ли?Щото си мисля че само Екипа на сайта сами си пишат коментарите ами сместнете 11 човека по 10 коментара
24
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Вместо да ни лекуват германци и израелци, ние се гордеем, че някакъв добър български доктор успява в чужбина ВЪПРЕКИ произхода си..НЯМАМ ДУМИ.. ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ - Позната фраза, но още актуална... :)
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да са живи и здрави германците,и успех им желая от цялото ми сърце да си интегрират арапчетата.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно имаш кофти познати, пич. По принцип тия работи ги бачкат наистина най-слабо квалифицираните.
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Източноевропейците имат какво да дадат на Германия"Източноевропейци не ви трябват, не се озъртайте, ами взимайте бежанци на килограм! Как беше; ядрени и квантови физици, химици, бъдещи нобелови лауреати, философи, икономисти... колкото щеш и всичкото от близкия изток. Германия процъфтява и се обоготява с нова култура, нали така дойчо веле?