България в Еврозоната? Губим фискалния суверенитет!

Лидерът на "Възраждане" иска референдум за еврото
Обновена: 24 апр 2018 11:51 | 24 апр 2018 11:45,
58
България в Еврозоната? Губим фискалния суверенитет!
Снимка: Reuters

Ако България бъде приета в еврозоната и у нас се въведе единната валута, нашата страна ще изгуби фискалния си суверенитет. Това обяви в студиото на "България сутрин" лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

По думите му държавата ни не е готова да бъде приета, а върви кампания за това. Костадинов заяви още, че трябва по този въпрос хората да бъдат питани и заради това от партия "Възраждане" стартираха подписка, с която да инициират референдум за приемането на еврото у нас.

Още по темата

"През последните 30 години направихме доста крупни външнополитически избори, които бяха взети от един много тесен политически елит", каза пред Bulgaria ON AIR Костадинов.

Икономистът Васил Караиванов пък е на мнение, че подобна подписка е безпредметна. Той обясни, че еврото всъщност са доста правила, които трябва да се спазват в една държава и затова има и "чакалня" за еврозоната, в която трябва да се влезе.

"Германия, Холандия и другите държави въобще не искат България в еврозоната в този момент" подчерта той в ефира на "България сутрин".

По думите на Караиванов влизането в "чакалнята" преди приемането на общата валута е нещо много добро за нашата държава, защото се гарантира обвързаността на българския лев с еврото.

Той каза също, че механизмът ще ни помогне и при разпадане на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влезе ли еврото страшно много малки фирми ще фалират това е гарантирно. И тоз под мен 24... пич няма да стане така както го смяташ. Цените прото от ЛВ ще станат в ЕВРО. Няма ако нещо струва 10 лева да стане 5 евро. Ще стане 10 евро. Както стана в другите страни.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не вярвайте на комунисти, винаги имат едно на ум, за да влияят в своя полза чрез вреда за останалите!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой може , ще работи и ще взима ?????.Кой е свикнал да краде ще отвикне , ако може
23
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Константинов е свикнал да го дондуркат, като бебе от някой пишман бизнесмен на партия. И го зобат с леки доходи.За него интереса и за шефа му е добре да няма евро.?.За мен е добре да има ?. Литър млеко ще го продавам 1?На час ще взимам не 30лв. А 30?.Защото ми се купува продукта. Как и сега плащам за сирене 28лв =15? килограм.За овче млеко буркан 8лв = 4?За селски хляб 3лв= 1.5?
22
5
 
16
 
! Отговори
съмнения преди 6 години
Всеки ,който атакува валутния борд и твърди, че сме по-добре сега и ако се присъединим към еврото, по зле --лъже...1. От времето преди валутния борди печелеха мошениците и банките. 2. Приемането на еврото ще ограничи Боко и сие и няма да има ново КТБ 3. Твърденията, че ще плащаме за Гърция, Италия и кой ли не...нима сега не плащаме?, само че тогава ще имаме защита от нашите управляващи, който са най-големият ни враг. Провеждането на референдум е начин да ни забавят и да печелят допълнително.
21
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързат, бързат с еврото, за да може ЕЦБ да поеме удара, който наближава - окончателното рухване на дълговият балон! Гърция 2 и вечно робство!
20
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Естония и Литва също имаше валутен борд. за влизането им в ЕС първото условие което им поставиха беше да премахнат борда. махнат ли борда в България - д**е да ви е яко.
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влезем ли в чакалнятаОлигархията губи от ПАРИТЕ.Дохода и, от РОБИТЕ намалява. Банките минават с кредити като в ЕС 1- 2%Всеки ще се откачи от пишман бизнесмените.
18
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма "фискален суверенитет" , ако поискат може за една нощ ще сринат лева и ще стане по-лошо от 97-***.
17
5
 
2
 
! Отговори
Западе мой дорогой преди 6 години
ти си Неизлечимо Болен! Папата,свещички,ковчег,монолога Хамлет-Йорик и пр.-ииииииийехууууу...
16
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДокато борда можем да си го свалим, когато си искаме (което и ще стане при влизането в еврозоната), веднъж приели еврото - излизане няма. Южна Европа е затънала в дългове, всички дългове се поемат солидарно от страните в еврозоната т.е. и от нас (ако недай Боже влезем там). На практика и сега сме приели еврото, но имаме свободата да се "развържем" при нужда. Дрънканиците за 1-2% лихви, реки от мед и масло са абсолютни измишльотини. Народа ще обеднее още повече, икономиката ще е под н
15
10
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Не става въпрос дали щели да ни приемат, ами за това, че България е длъжна да приеме еврото и това е ясно още с присъединяването ни към ЕС.. Въпросът е кога?
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тоя константин Константина малко чете.Малко се интересува от ЕС. НЯМА ОПИТ В ЕС.НЯМА И НИКАКВА ПРАКТИКА ОТ ФИНАНСИ И ВЕЧНО НЯКОЙ ГО БУТА ДА СЕ ИЗЛАГА В ОБЩЕСТВОТО .
13
2
 
34
 
! Отговори
Жо преди 6 години
РЕФЕРЕНДУМ е допитване до населението на една страна. До тук добре.Хайде сега да направим анализ- с какво население разполагаме и колко от "населението" знае какво е "фиск", "фискален суверенитет", какво е "Еврозоната" и по какво се различава от Европейския съюз, какви са предимствата и какви недостатъците от приемане на Еврото. Питам за баба Гицка от Чепърлянци, за Айшето от Факултето, за кифлите от моловете и за всичките 60 % с основно образование в България, имащи право на глас.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уточнение за номер 9 - Борда бе въведен 97-*** (веднага след зулумите на БКП и гумен речев), а не 99 година!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "В прилагане на мерки, които да се харесат на някого отвън и от време на време - на група хора вътре (около избори). В постепенно преориентиране на потоците към олигархичните кръгове, докато на народонаселението и независимия бизнес се отпускат трохи, за да не пречат", смята Ганев, който оглавяваше Агенцията за икономически анализи и прогнози към финансовото министерство" Докато България е в борда - НЕ МОЖЕ ДА ИМА ФИСКАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ! И слава богу! Че ще я унищожат по модел КТБ!
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия, Холандия и другите държави въобще не искат България в еврозоната в този момент" подчерта той в ефира на "България сутрин"....Щом не ни искат значи за тях няма да е добре. Щом за тях няма да е добре, значи е добре за нас. Аз бих се притеснил ако ни искаха. Сега е моментът значи.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да влезе България в Еврозонота трябва да премахне валутния борд.
8
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко по бавничко, толкова по добре за РУСИЯ. И толкова по зле за БЪЛГАРИЯ За това решението е ЕВРО.
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя "политик" или е толкова *** или търси медийно внимание, че ние фискална свобода нямаме от 1999г. - от както е въведен борда! БНБ е просто трезор за съхранение без право да влияе на пазара и на банките! Хубавото ако въведем еврото, ще е че ще паднат още лихвите по кредитите и контролът върху банките ще е по -ефективен, а не фиктивен както се видя при краха на КТБ.