Нападателят с вана в Торонто извикал на полицаите: Убийте ме!

25-годишният мъж бил асоциален, но абсолютно безвреден
24 апр 2018 09:00, Елка Василева
60

Снимка: Reuters

Мотивите на задържания 25-годишен Ален Минасян, който се вряза с ван в хора в Торонто, остават неизвестни. Мъжът е непознат на службите за сигурност. В момента на задържането му той размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързо движещия се ван. Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.

Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна в Мюнстер.

Телевизия Глоубъл съобщава, че Минасян ще се яви днес в 10 ч. местно време (14 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, за да чуе в какво е обвинен, предаде Ройтерс.

Още по темата

Кадри, заснети от минувач на момента на ареста на Минасян, показват, че той извикал на полицията: "Убийте ме" и насочил неидентифициран обект към полицай. Полицаят казал: "Не, легни на земята". Тогава заподозреният казал, че носи огнестрелно оръжие в джоба си, но полицаят му казал: "Не ми пука, легни долу", предаде Ройтерс.

Според бивши съученици на Минасян,  роден в Ричмънд Хилс - северно предградие на Торонто, той е посещавал в гимназията програма за ученици със специални потребности, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден".

Понятието "специални потребности" се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения.

Страницата във Facebook на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека. До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Google има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян.

Водачът на вана е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес. Десет души загинаха, а 15 бяха ранени в резултат на врязването на превозното средство в хората.

"Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви Марк Сандърс, началникът на полицията на Торонто. Трагедията се разигра в момент, в който в града се провежда среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и днес, както е предвидено, съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд.

Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност".

Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност", пише БТА.

Хронологията на събитията от вчера показва, че в 13,26 ч. местно време вчера полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица Йънг, една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13,52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж, близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част.

Първоначално полицията съобщаваше за до 10 прегазени хора. После властите изнесоха данни за 10 убити и за 15 ранени, от които четирима са в критично състояние и двама в сериозно състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
4
 
! Отговори
Циник до Османа преди 6 години
Хахаха - немския ми е като майчин.А ти серсемино - ще си останеш религиозен фосил - Hast du mich verstanden - du Zigenficker?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако беше в България,щеше да има призиви да бягаме от тая ***,да се спасяваме и прочие.
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски трролски Хибриди сега обрязахте ли се ... *** щом *** е казала ще се режете де ще ходите
25
6
 
5
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Не ме учи на немски само, че си нямаш Ahnung. А по тази логика нашата агресия е пряко следствие от бомбенето на суверени държави и избиването на стотици хиляди мирни граждани.
24
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе къде е Жужи Питин не сме го чували от седмица да не се е гътнал
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядосал се е, че не е успял да излъже или окраде никой тоя ден свинепоклонникът.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно е превъртял защото не са му признали геноцида...
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Исперкал комунист анархист
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,бил е асоциален,но сега в Армения е социално разтърсващо положение и той се развълнувал и станал социален като взел настрана завоя.
19
2
 
13
 
! Отговори
До турчина преди 6 години
Кои ти каза че това се прави от християни това са едни поклоници на мамона.никакви християни не са това Христовото учение , е учение на мира любовта и прошката.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е конспирация на крайнолибералните отпадъци, целяща да отвлече вниманието от ислямисткия терор над западните общества.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЧНО КАТО ПРЕЗ КОМУНИЗМА - ПРЕСТЪПНИЦИТЕ БЯХА ТОЛКОВА СЪЗНАТЕЛНИ, ЧЕ САМИ ПРИЗОВАВАХА МИЛИЦИЯТА ДА ГИ ЗАСТРЕЛВА НА МЯСТО.
16
5
 
11
 
! Отговори
Циник до Османа преди 6 години
Алаходупник - провери в Гугъл - какво значи nachahmungstaeter ( а умлаут съм го заместил с ае... защото маската на сайта е смотана и изписва шльокавици ) с 2 думи - благодарение на миролюбивите ти правоверни братя - вече всеки изплющял сбърканяк - ги имитира.Трябва - де що е алахогъзник да бъде херметически изолиран - и оставен да се пържи в собствената си овча лой.Тази религия е като eболa
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мотивите остават неизвестни... някой да е чул, че в Армения започна оранжева революция? Тоя е арменец. Само не разбирам защо в Канада.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да не е терористичен акт, защото не е Ахмед,а Ален нали, долни двуличници!
13
6
 
9
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 6 години
Всеки, който подкрепя политиката на САЩ го очаква подобно неприятно изживяване. Напоследък Макарон много усърдно ближе ******* на Тръмп (дори задмина Тереза Змей) и французите може да очакват скоро подобно нещо.
12
2
 
17
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Има много много луди хора. Атентатите им дадоха много идеи. Няма намесени религии, ценности и всякакви глупости има лудост. Болни хора, които не бива да са на улицата. Канада е една много спокойна държава с много добри хора, но не е застрахована и тя от човешката лудост.
11
7
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Поредният изперкал от много Демокрация...
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това в България не може да стане. Първо защото, тротоарите не са толкова широки, че да се движи бус по тях, второ защото винаги има паркирали коли там, които са щели да го спрат. Затова и терористите не идват тук.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е действал под заплаха за живота и сигурността на други хора. Затова да е викал да го убият. Такъв случай и във филмите го има.