Пластмасовите микрочастици – от пастата за зъби, крема за лице и водата

Знаете ли в кои продукти се съдържат микрочастици?
Обновена: 24 апр 2018 21:08 | 24 апр 2018 21:00,
15

Дребни като песъчинки

Те са дребни като песъчинки, някои дори не се забелязват: пластмасовите микрочастици, наричани микропластика. Те са не по-големи от 5 милиметра и са съставна част на редица продукти. Някои са добавени съзнателно - при пастите за зъби например. А други възникват при разграждането на пластмасовите отпадъци или при протъркване на материалите - например при шофиране (гумите)

Снимка: VisualHunt
 

Пластмасови микрочастици във водата, в пастата за зъби, в душгеловете, пластмасови играчки, найлонови торбички. Пластмасата превзема света. Какво означава това за човека и природата?

Оказва се, че микрочастиците са навсякъде около нас и в неподозирани форми. Deutsche Welle ни представя няколко неочаквани източника на пластмасови микрочастици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
убиват с Хлор преди 5 години
През 2016 година бяха убити важни експерти в Белене със скоротечен рак..Инж.Линко Линов и Венци Генов от гранична ..Тестове за причинители на скоротечен рак подадоха че има отравяне на населението с остро токсични канцерогенни разтвори продавани от ВиК вместо питейна вода.ДОбавяния в питейната вода натриев хипо хлорид и други бойни отровни вещества разтваря капсулирани постчерннобилски *** . ПРоучени проби взети в бутилки 1.5 литра доказаха наличие на остро канцерогенни съединения.
12
0
 
2
 
! Отговори
Не е на добро преди 5 години
Човекът изобщо е на грешен път и накрая ще се задави в собствените си ***. Но особена вина имат "най-развитите" държави, дето хич не им пука за околната среда. Явно смятат да се изнесат от планетата...ама не знаят къде.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В моята паста за зъби имаше малко по-големи частици около 10мм.
10
1
 
7
 
! Отговори
king_for_a_day преди 5 години
Не можете да разберете елементарен текст ли? Това, че някои частици можели да достигнат 5 мм, не означава, че точно те са в пастата за зъби, очевидно. Нали се споменават и други източници - частици от гуми и триещи се части, парченца от полуразградени найлонови торбички и т.н. Също и за класификацията - ок, ако са над 1/1000, нека се наричат "миличастици". А ако има и нано? По-удобно ли ще бъде навсякъде "микрочастици" да се замени с "нано, микро и миличастици"? Това ли е важното в статията?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо ни няма,нали искаме да сме консуматори
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Микро означава 1/1 000 000 от метъра, или всяка частица над 1 милиметър се казва миличастица. Едва ли някой ще сложи миличастци та дори и в пасти за зъби. 0,5 мм= 500 микрометъра и се води все още микро частица.
7
3
 
11
 
! Отговори
Оооо, преди 5 години
Не само,че мисля. Сигурен съм..
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ами то"Ние се обрекахме,още когато се деряхме по площадите- Кой не скача е червен...И ти мислиш, че ако не сме скачали тогава - щеше да е различно?!?
5
3
 
58
 
! Отговори
яЗЕКА преди 5 години
"дребни като песъчинки ...5 милиметра" Това 5 мм са камъни за прашка, бе...
4
1
 
26
 
! Отговори
ии преди 5 години
Кажете нещо и за веганите, цял ден мина, а няма статия за тах?
3
1
 
36
 
! Отговори
Gosho преди 5 години
Те журналостите работят по други мерни единици
2
5
 
44
 
! Отговори
Ами то преди 5 години
Вече има ли значение от какво по- напред ще мрем. От ментета храни,козметика,вода или от.........политиката на неолибералите. Ние се обрекахме,още когато се деряхме по площадите- Кой не скача е червен...
1
1
 
56
 
! Отговори
Микрочастица преди 5 години
Абе 5 милиметра "микрочастица" си е бая голяма частица и ако е в пастата за зъби сигурно ще ми изкърти зъбите...