Нежна ли е арменската революция, питат се в Русия

В Армения е единствената руска военна база в Закавказието
25 апр 2018 09:50, Елка Василева
49
Нежна ли е арменската революция, питат се в Русия
Снимка: Reuters

Събитията в Ереван рушат представата за кръвопролитен Майдан, създавана от руската пропаганда след смяната на властта в Украйна през 2014 г., пише "Ведомости". Нежната революция не е нещо страшно, твърди в заглавие вестникът.

В понеделник Серж Саркисян, който два петгодишни мандата бе президент на Армения, подаде оставка като премиер след двуседмични демонстрации заради обвинения, че е манипулирал конституцията, за да остане на власт.

Основният смисъл на арменските събития за Русия според "Ведомости" е "в начина, по който всичко това се възприема и коментира" в самата Русия. За разлика от "предвидимо възторжените, дори прекомерно оптимистични коментари" на руската опозиция, държавният елит в Русия реагира изненадващо.

Събитията в Ереван според общите критерии напълно отговарят на пропагандното определение за "майдан", но внезапно стана ясно, че руското ръководство ги смята за съвсем приемливи, едва ли не ги одобрява. Един легитимен, приятелски настроен към Русия министър-председател хвърли оставка под натиска на масови улични протести на радикалната опозиция - а руските власти внезапно предложиха да виждаме тук само "суверенна работа на тази държава", Армения, цитира изданието думи на Вячеслав Володин, председателя на Държавната дума.

Още по темата

За съжаление на Русия са й останали малко стратегически съюзници и истински приятели. И една от тези страни е Армения, заявява в интервю за "Комсомолская правда" арменският публицист и политолог Вартан Алоян.

Запитан защо Армения е важна за Русия и няма ли сега Ереван да обърне гръб на Москва, той напомня за общата религия, общото историческо минало, но и за това, че Русия държи в Армения единствената си военна база в Закавказието.

"Армения поддържа Асад в Сирия, защото там има голяма арменска диаспора. Армения има лобистки възможности чрез своите диаспори в Европа. Нашите интереси съвпадат по много точки. А за Армения Русия е главният гарант на мира в Карабах. Дотолкова тясно сме свързани помежду си, че това няма как да се промени, дори да има желание. Най-важното е народът. А той е настроен много положително към Русия", констатира експертът.

Серж Саркисян "само формално си тръгна сам. А според мен това все пак е революция. Свалихме и него, и неговото правителство. Свалихме едно иго, разбирате ли? И хората вече няма как да бъдат спрени", заявява за "Новая газета" арменският депутат опозиционер Арарат Мирзоян, съратник на протестния водач Никол Пашинян.

Вече никой в Армения "няма ресурси да тръгне срещу народа"; занапред "няма да има монополи и някакви привилегии", "ще има нови правила на играта", твърди той. Сегашните управляващи и монополите според него са "напълно деморализирани" и няма опасност от "контрапреврат".

Опозиционерът, който членува в руско-арменска междупарламентарна комисия, заявява, че "няма никаква неприязън към Русия, Путин и Кремъл". "Мисля, че Русия е наш стратегически партньор и мисля, че имаме някои проблеми, които ще решаваме", обобщава той.

Армения тепърва ще доказва колко е "нежна" нейната революция. Предизвикателствата пред Ереван не са изчезнали с отстраняването на Саркисян от властта, посочва "Независимая газета".

Според вестника "опозицията малко е избързала, провъзгласявайки победа". Саркисян остава лидер на Републиканската партия, а тя, освен че има мнозинство в парламента, фактически контролира и цялата арменска икономика. Оттеглянето на Саркисян далеч не означава промяна в олигархичния държавен строй, чиито изкуствени и крайно жестоки монополи във всички сфери и браншове доведоха хората до отчаяние, пише изданието.

Демографският отлив - официално почти половин милион души, а на практика вероятно по-голям, би бил сериозен удар за всяка малка държава, а за тримилионна Армения е почти катастрофа. Да припомним и съобщението от Нагорни Карабах, че азербайджански сили се събират на разграничителната линия между страните в конфликта, допълва "Независимая газета".

Като цяло ситуацията в Армения се развива в рамките на закона, "без груби престъпления", пише "Взгляд".

"Формално не е станала никаква революция, нито преврат. За разлика от Украйна (. . .) Арменските силови структури не бяха включени в конфронтацията. Не им се наложи да правят мъчителен избор между законната власт и бунтовниците. Сега в Армения изглежда предстои преход на властта под формата на преговори, се казва в статията.

Дори опозицията в крайна сметка да дойде на власт, не бива да очакваме Армения да се разцепи или рязко да смени курса, насочвайки се вместо на Изток, на Запад. В Армения няма явни разногласия в обществото на тема кое е по-доброто - Европейският или Евразийският съюз, дали страната да се ориентира към Запада или към Изтока. Дори и най-прозападният политик не би настоявал за скъсване с Москва, добавя "Взгляд".

Във вчерашното годишно обръщение към депутатите в Беларус президентът Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., неведнъж спомена Армения. Той не пропусна да разкритикува Евразийския икономически съюз, отбелязва "Комерсант".

Според беларуския лидер дестабилизацията в Армения била предизвикана от ЕврАзИС, който вдигнал цените на горивата. ЕврАзИС е международно икономическо обединение, в което участват Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан.

"Не зависеше ли това от нас, не зависеше ли от Русия? Така, един по един, просто ще ни избият, в най-добрия случай просто ще ни издърпат от този съюз", предупредил президентът на Беларус, но подчертал, че "изключително трудната международна обстановка многократно повишава ценността на партньорството помежду ни".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са платили 1,5 милиарда за тази революция.. Халал да им е .. Докато има будали и ще има революции..
21
2
 
6
 
! Отговори
До Русия е сама преди 6 години
Кой съюз, не съм чувал да са в някакъв такъв?
20
9
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Руснаците като искат, да си стоят крепостни селяни, но да не очакват, че другите по-свободолюбиви народи искат същото!
19
3
 
11
 
! Отговори
Арменският поп преди 6 години
Арменците са хитра и умна нация, не са като празноглавите украинци сценарият от Киев няма да се повтори.
18
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичка е едно галямо оправдаване на Русия че майдана бил мирен, че нямало изстъпления и т.н. Истината е че Русия е с вързани ръце заради санкциите, които биха унищожили Русия ако се разширят и обхванат нефто-газовата им промишленост. Ако не бяха санкциите Русия веднага щеше да окървави Армения каквато глупост направи в Украйна. Путин е достатъчно *** и загубен човек за да започне стрелба по улиците на Ереван, но е безпомощен срещу Запада и това съвсем ясно се видя от поведението му в Армения.
17
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО АРМЕНИЯ НЕ ИЗХВЪРЛИ ЧАС ПО СКОРО РУСКАТА БАЗА ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЖЕСТОКО!!!СПРАВКА УКРАЙНА И СИРИЯ!
16
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е по план. Последна ще е Русия която ще се откачи ОТ ДИКТАТУРАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА
15
10
 
9
 
! Отговори
Олег преди 6 години
До Коце кметаЗа да има смисъл да махаш ГЕРБ трябва да има дясна коалиция, която да има шанс да управлява. ГЕРБ с Волен Сидеров в много отношения е по-зле и от БСП. Но имайки предвид, че БСП довежда страната до икономическа катастрофа е просто чудесен избор.За сега няма сведения да има шнас да управлява някой друг.
14
7
 
18
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
А ние с Тиквата кога?
13
19
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Според мен протестът е за да стане Армения част от Русия.Това искат тези хората.
12
20
 
15
 
! Отговори
Русия е сама преди 6 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега...
11
5
 
22
 
! Отговори
хх преди 6 години
Преди 30 г. с огромната помощ на Русия,арменците завладяха спорната територия Нагорни Карабах.Азърбайджан не разполагаше с тежко оръжие не можа да се съпротивлява,поради което арменците завладяха и още 8 области,които не са спорни,а чисто азерски.Подкрепяни от Русия арменците се правят на големи бабаити,но Азербайджан е мощна,богата и вече добре въоръжена държава.И ако утре руснаците си тръгнат,арменците ще ядат страхотен пердах.Така че нямат избор-ще си останат руска колония и ще го дух ат
10
11
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Лукашенко иска да измъкне Беларус от Евразия, но го е страх да започне.
9
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е следващата,.... но там революцията няма да е нежна !
8
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е следващата,.... но там революцията няма да е нежна !
7
20
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
До Дам!Вовата какъв е в Армения, че да одобрява каквото и да било? Освен това не е ли малко прекалено да се смятат 300 000 души (по оценки на саветофилските страници у фейса) за "шорошояди". Ясно, че саветофилията е като кучето на Павлов и де що има протест, то няма как шорош да не е замесен, ама не бива така да се подценяват хората. Четете последния абзац с думите на Лукашенко
6
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия няма сили да владее територии както преди
5
14
 
23
 
! Отговори
Дам! преди 6 години
Поредният брилянтен ход на Путин. Прие с содобрение оставката на Саркисян, с което напълно затапи мераците на Запада за кървав майдан като в Украйна. С това затвори устата на т. нар. "опозиция" (шорошояди) в Армения и тушира напрежението.Западът отново остана с пръст у г ъ з! Затова е този неистов вой по медиите. Това е трета пропагандна статия по темата за днес!
4
18
 
2
 
! Отговори
ползват импланти преди 6 години
отровили са милиони в Армения с цел пробван е н а нови оръжия за манипулиране на тълпите..Освен декодиране и пси активиране през лични документи с нагло престъпни съоръжения вградени ползват и микро импланти подадени с напитки ..Всички униформени са специално отровени и следени обемно през нова нагло престъпна техника
3
8
 
24
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Събитията в Ереван рушат представата за кръвопролитен Майдан, създавана от руската пропаганда..."Абе...тюфлеци ниедни, не е ли факт че майдана беше кръвопролитен, и не е ли точно западните медии да бъчаха че бил такъв???