Боли... траеш до зори. 32 са денонощните аптеки у нас

В 16 общини с население от около 50 хил. души изобщо липсват аптеки
2 май 2018 21:07, Анисия Иванова
19

Тъжна статистика показва, че в България има само 32 денонощни аптеки. Почти половината от тях са само в столицата. Още по-стряскащи са данните, че в голяма част от малките населени места изобщо няма достъп до фармацевтични услуги. Проблемът засяга и много областни градове – един от тях е Смолян, където от години няма денонощна аптека.

Какво означава всичко това за гражданите – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Антон Вълчев от Националната аптечна камара.

Тревожните данни показват, че в 16 общини с общо население от около 50 хиляди души изобщо липсват аптеки. Как гражданите да си набавят фармацевтични услуги, когато имат нужда от тях, ако най-близката аптека е на километри?

"Задължително трябва да се регулира равнопоставеният достъп до фармацевтични услуги", коментира в предаването Вълчев.

"Нощно време идват относително малък брой хора. Оборотът, който се генерира, не е достатъчен, за да се изплати нощната смяна. Обикновено тогава идват и много тежки случаи, което означава, че персоналът трябва да е много подготвен, а техните заплати са много по-високи", сподели гостът.

Докато в някои градове обаче проблемът е липсата на денонощни аптеки, в някои липсва изцяло достъп до фармацевтични услуги.

"Или се свързват с Спешна помощ, или тичат до болницата", каза още Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Таен обожател 2 преди 6 години
Той е само МОЙ!
14
1
 
2
 
! Отговори
Таен обожател преди 6 години
Кое това момченце в началото?
13
4
 
2
 
! Отговори
Кори преди 6 години
Ще направя такова сравнение: гледахте ли мача тази вечер?На `Рома` им трябваха 3 гола, те четири вкараха...но получиха два. По логиката на аптекарите отборът на `Рома`ще си брои само минутите в които е вкарвала голове; другите ... не са им работно време! Няма такова нещо-щом си на сцената цялото време влиза. При болници, аптеки, спасителни центрове... ... `мачът` се играе 24 часа и `сцената`е цялата страна.
12
0
 
9
 
! Отговори
Ентусиаст преди 6 години
Нека БСП и Нинова да отворят на свои разноски още 32 такива аптеки,и проблемът ще се разреши!
11
3
 
3
 
! Отговори
Кори преди 6 години
Алчността това прави-безчовечност. Официално с най висока норма на печалба(25%) в България са бензиностанциите и аптеките. Ще ги задължат ! Защо да е антипазарно-държавата поставя условие: щом искаш лиценз за такава дейност която засяга здравето и живота на хората - има условия! Нощем са слаби продажбите,да ама и нощ и ден са част от нещо общо-от бизнеса ти. Върви комплект.А и е добра реклама. Ами има магазини с `прозорци`отворени часове, но дори търговците *** не си позволяват да затварят!
10
0
 
4
 
! Отговори
тц преди 6 години
Тъжна статистика показва, че в България има само 32 денонощни аптекиглупости. това просто не е вярно
9
0
 
7
 
! Отговори
нека.. преди 6 години
Тез дето мечтаят за соц аптеките да споменат, че нямаше и много-много лекарства (освен българските де...) А иначе без аптека е най-лошо за хора с малки деца, дето се вика един прах срещу температура да купиш. Принципно всяки дом трябва да има и най-важните неща в малка дом. аптечка (бинт, аспирини, парацетамол, разни пластири за рани, йод, реванол, за хронично болен-малък запас хапове и т.н
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 денонощни аптеки не са чак толкова много- можеше да бъде публикуван пълен списък на градовете,в които има такива. Собственикът на Днес.Бг и на още значителен брой медии в страната обаче не го е направил- явно не е целял да помогне на хората с полезна информация,а да удари по авторитета на правителството.
7
2
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Целта на тая новина очевидно е да бъде очернена демокрацията.
6
1
 
15
 
! Отговори
Някоя преди 6 години
Аз живея в Германия. В моя град, а и в околните, освен че няма аптека, която да работи през нощта, няма и такава, която да работи в неделя, а в събота има работещи само до обяд. Още няма умрели от това, че не са успели да си купят лекарства, а ако положението е чак толкова зле- отиваш в спешния център към болницата и там правят необходимото. Та каква е целта на тази новина?!?
5
0
 
5
 
! Отговори
Сливен преди 6 години
В Сливен до скоро съшо нямаше денонощна аптека, сега има ама с позвъняване и идват да отворят
4
0
 
12
 
! Отговори
Доволен преди 6 години
Абе за кво ви са денонощни аптеки,те и без това нощем от там купуват само гумички и лубриканти за сек с,нали има масово денонощни магазини за пиячка и пафкане,тва му стига на народа
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарният принцип е много простичък:"Предлагането зависи от търсенето!"Ако печалбата от нощните продажби на една аптека не могат да покрият нощното възнаграждение на аптекарката, значи на лице е една от следните възможности:1. Няма да има нощна аптека и ако те боли, ще траеш.2. През нощта ще се работи с четворна или петорна печалба, т.е лекарствата ще са много по-скъпи нощем.3. Цялото село си прави микро-комунистическа система и заделя пари за нощна аптекарка.Организирайте се и избирайте!
2
7
 
3
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Това не е демокрация а червена партокрация- тя прави всички своеволия в аптечната мрежа,за да намира поводи да хули демокрацията и да настройва народа за проруски колонизаторски преврат.
1
5
 
8
 
! Отговори
Ники преди 6 години
И какво точно вземат от денонощните аптеки?И денонощните магазини намаляха, което за мен показва прогрес...