ЕС сменя целите, отнасят го фермерите и фондовете

Брюксел предлага нов данък "пластмаса"
Обновена: 2 май 2018 22:18 | 2 май 2018 21:35, Екип на Dnes.bg
23
ЕС сменя целите, отнасят го фермерите и фондовете
Снимка: Reuters

Европейската комисия предложи днес дългосрочен бюджет на Съюза, който съществено променя приоритетите, за които ще се харчи от общите средства между 2021 и 2027 г. Брюксел предлага Съюзът да заложи на охраната на границите и догонването на Силициевата долина, вместо както досега на земеделието и еврофондовете.

Фермерите ще загубят средно около 5 процента от парите, които получават сега (включително 4% от директните субсидии), а еврофондовете ще бъдат намалени със 7 на сто като ще бъдат въведени допълнителни условия за ползването им. Сред тях най-съществената промяна е искането финансирането да се спира за държави, които имат проблеми с върховенството на закона.

Те ще губят достъп до парите по искане на Европейската комисия, като се предлага да отпадне единодушното одобрение на мярката от страните членки. Вместо това ще е достатъчно квалифицирано мнозинство, което реши проблемите с непослушни държави, които си помагат една на друга, блокирайки гласувания. Такъв е случаят с Полша, за която Еврокомисията иска отнемане на правото й да гласува, но Унгария отказва да подкрепи Брюксел и процедурата е блокирана.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че държавите, които се ползват от еврофондовете, вече са постигнали значителен напредък (в догонването на по-напредналите б.а.), както и, че съкръщенията са “умерени”.

Вместо за земеделие и подпомагане на по-бедните държави, Брюксел предлага значително увеличение на парите за охрана на външните граници, за изследвания и за отбрана.

Бюджетът на граничната служба ще нарасне значително, за да й позволи да наеме до 10 000 служители при 1200 сега. Повече пари се отделят и за справяне с миграцията, като те ще се харчат вътре в ЕС за интеграция на мигрантите, а извън Съюза за подпомагане на страните, източници на миграция, така че населението им да не тръгва към Европа.

За първи път се предлага и бюджет за отбрана, чрез който ще се финансира общо купуване и разработване на ново въоръжение, което да се ползва едновременно от група страни. Европейската комисия предлага съществен ръст и на бюджета за изследвания с амбицията да догони в иновациите Китай и американската Силициева долина. Затова Брюксел предлага увеличаване на парите за наука и иновации с 60%.

Повече пари се предлагат и за екология, за да може ЕС да си изпълни ангажиментите по глобалното затопляне след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение.

Удвоява се бюджетът на програмата за студентски обмен “Еразъм” като в него ще бъдат включени и средствата за безплатните влакове билети, които ЕС ще раздава на 18-годишните като подарък за ЧРД. Според бюджетния еврокомисар Гюнтер Йотингер двете програми са “верният отговор срещу популизма и евроскептицизма”.
За да осигури финансиране, Еврокомисията предлага освен съкръщения, увеличаване на националните вноски в европейския бюджет, както нови данъци.

Еврокомисар Йотингер препоръчва освен отчисления от корпоративния данък и парите, получавани от големите замърсители, да се въведе и налог за производителите на пластмасови изделия за еднократна употреба като бутилки, прибори, тарелки и прочие. Изненадващо Еврокомисията, която предложи миналия месец облагане на интернет бизнеса, не го е включила в сметките за дългосрочния бюджет. Данъкът, който цели да изравни облачните и онлайн услугите с останалите в ЕС, има доста противници в ЕС, а за приемането му се изисква единодушие.

Новите данъци, заложени в европейския бюджет, ще позволят да се увеличат собствените приходи на ЕС. Страните членки ще отчисляват по 20% приходите от схемата за търговия с емисии; 3 % корпоративния данък и по 80 евроцента за всеки килограм нерециклирани пластмасови отпадъци. Тези пари ще излизат от националните бюджети и ще отиват в общия в добавка към вноските, които всяка държава членка дава в общата хазна.

Общият размер на 7-годишният бюджет на ЕС се предлага да възлезе на 1,135 трилиона евро, което е 1,11% от европейската икономика. За първи път той ще бъде за 27, вместо за 28 страни членки, тъй като към датата на влизането му в сила - Великобритания, вторият по големина нетен вносител към европейския бюджет, вече няма да член на ЕС.

Сегашният дългосрочен бюджет на ЕС за 2014-2020 г е в размер на 1,087 трилиона евро или 1,03% от европейската икономика.Увеличаването на предложения бюджет ще означава и увеличаване на националните вноски. Българското правителство вече обяви, че е готово да плаща повече от €430 млн., които внася в момента в общата каса всяка година.

Европейската комисия изрази надежда, че новият дългосрочен бюджет ще бъде приет преди следващия Великден, за да се избегне забавянето от насрочените за края на май 2019 г избори за Европейски парламент. Евродепутатите, както и страните членки трябва да одобрят предложената днес бюджетна сметка преди тя да стане факт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АМА , НЯМА ЛИ ДА ИМА ИЗБОРИ В ЕС В БЪДЕЩЕ ??? РАЗБИРАМ ,ЧЕ ИМА И ПО-СЪВЪРШЕННА "ДЕМОКРОЦИЯ" ОТ ТАЗИ КОЯТО ПОЗНАВАМ ,В КОЯТО ОТИВАЩАТА СИ СГ.. ПРАВИ БЮДЖЕТ НА ИДВАЩАТА ..."НОВА" ,"ЧИСТА" , "НАРОДНА","ЗАГРИЖЕНА" И Т. Н.!!!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията: ......верният отговор срещу популизма и евроскептицизма......Верния отговор срещу популизма и евроскептицизма е, брюкселските продажни наемници да спрат с либерастттията и унищожаването на еврпейската цивилизация.Никой родител няма да си прати децата.... дори безплатно.....- да им бъркат в мозъците
17
1
 
5
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Защо трябва да се субсидира земеделието? Цитирам Алберто Моравия-какво е селянинът?-Началото!Толкова точен отговор, че няма какво да коментираш.В продължение на хиляди,десетки хиляди,стотици хиляди години селският стопанин крепеше света!И не само заради справедливост, а и поради заслуги трябва да се субсидира:този свят се разви, разбогатя,индустриализира благодарение на стъпването върху изграденото!Земеделецът и сега дава храната.Селянинът отиде в завода,сега да разплащаме на селото,че го взехме
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проклет да е ЕС!
15
0
 
3
 
! Отговори
Кори преди 5 години
ЕС трябва да отдели крупни суми за сектор енергетика. В енергетиката в планетарен мащаб са безумия. И като казвам безумия, разбирам точно това `без ум`! Изначално трябва да се промени философията. Това ще засегне целия свят ,ще струва огромни пари и ще трябват десетилетия. Но някой трябва да го започне. ЕС да финансира проекти като начало.
14
1
 
15
 
! Отговори
Конспиратор преди 5 години
Този бюджет е направен така, че да удари източните и южните страни, които зависят от фондовете и да излезе с най-малко щети за Германия и подобни, Едва ли е случайно, че Кристалина беше заместена от германец да прави бюджета, а не от поляк или испанец
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 4Швеция и Норвегия са по-скоро на Север, отколкото на Запад.в повечето държави има разделно събиране и рециклаж
12
0
 
4
 
! Отговори
Бачо Киро преди 5 години
До българинаГермания не получава пари по кохезионните фондове, за които е това условие. Тези фондове са за по-бедните държави и региони да догонват такива като Германия
11
5
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
Честито в клуба на робите... след години ще искате да се махате от тази гейска евроскупщина ама няма да може...
10
1
 
14
 
! Отговори
българина преди 5 години
и кой ще реши че някой има проблем със закона!?!? за мен германия като държаеа която допусна на своя територия 3 млн бежанци без лични карти и гражданство е същото като да пусне американската и руската армия взети заедно без документи. аз по голямо беззаконие незнам! отделно волксваген е продал 10 млн коли с фашиви данни със знанието на държаеата, това е второто голямо немско беззаконие. и ко прайм или пак директивата за двойните стандарти
9
8
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Ти бил ли си на Запад....почти не рециклират...с изключение на Швеция Норвегия и Финландия
8
1
 
5
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Е това не е проблем....съответно държавите ще намалят вноските с 10%....и какво ще рече подкрепят се!!!! Алооо еврогейатлантици нали това е демокрацията...и как ще отнемаш правото на глас....
7
1
 
13
 
! Отговори
чудесно преди 5 години
фермерската мафия се научи години наред да живурка от събсидии....то у нас прозира всичко дето трохи получаваме а да не говорим за французи, немци или белгийци...
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива промени в услуга на оръжейните корпорации не следва ли да станат с референдум, а не с подкупи на няколко чиновника?!?!
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разбирате ли защо мултинационалния оръжеен бизнес създаде ИДИЛ и нарежда на спонсорираните от него президенти да се дървят на Русия - за да им финансираме с данъците си продажбите на оръжията им.
4
1
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
Едно време от Москва сега от Брюксел и Вашингтон ни управляват.Е пак по добе от Анкара
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце без Еврофондовете е загинал, кво правим сега?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛюбопитенЕ, що да не им дават и те имат абсолютно същите лични карти като останалите граждани и селяни от България, т нар европейски граждани
1
0
 
11
 
! Отговори
Еколога преди 5 години
До ЕвролюбИ пак бедните ще го отнесат, защото не рециклират. Богатите общества в Западна Европа отдавна го правят