БНБ с нови правила към банките за кредитите ни

Всички трезори ще имат рейтингова скала за длъжници
21
БНБ с нови правила към банките за кредитите ни
Снимка: Dnes.bg

Банките, които работят у нас, от 1 януари 2021 г. ще оценяват риска при одобряване на кредити по нови методики и ще следят стриктно за издължаването на кредитополучателите.

УС на БНБ, чийто шеф е Димитър Радев, одобри новите правила на Европейския банков орган. Те ще са в сила от 2021 г., ако централната банка не реши да съкрати този срок.

Според новите правила банките ще прилагат стандартизиран модел, за да установят кои са източници на риск при различни категории или групи от длъжници, съобщи "24 часа".

Трезорите трябва да изследват рисковите фактори не само в момента на неизпълнение, но поне една година преди то да настъпи.

При отпускането на заеми експертите им трябва да имат предвид чувствителността на рисковите характеристики към икономическите условия, поради което е задължително да се предприемат мерки веднага след появата на значителни разминавания.

Всички трезори ще имат рейтингова скала за длъжници, отпускането на заемите трябва да бъде съобразено с мястото на съответния длъжник в нея. Редът за кредитиране не трябва да създава привилегировани длъжници, предвиждат новите условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е много просто. Теглиш кредит с непосилна, 3-4 ПЪТИ по-голяма от нормалната, лихва. Виждаш, че си се набутал, спираш да плащаш и хващаш към терминал 2. Банката, понеже и тя се е набутала, вдига още лихвата за следващата жертва. И така вече 15 години.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18На по несигурните платци ще се начислява 1000% лихва за назидание.==Може да начисляваш и 100 000% лихва - все тая. То като няма - значи няма! Всяко безумие има някакви разумни граници, зад които всичко загува смисъл, и "ценноста" на вещта и изобщо на всичко - отива на нулата!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2021г - до тогава ще се увеличи поток от млади хора, който ще се реалшзират на запад.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На по несигурните платци ще се начислява 1000% лихва за назидание.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2021година ЩЕ КАРАМЕ С ЛИЦА КОЙТО ИМАТ ПРИВИЛЕГИИ. / ТАКА СЕ РАЗБИРА ОТ ТЕКСТА/ ТОВА СА ПАРТИИНИ ОЛИГАРСИ И ЛИцА ОТ СПЕЦИАЛНИ ИНСТИТУЦИИ.За останалите е герминал 2
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банките надуха нов имотен балон в България и в гр.София !!!!
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КратунЗа целта се открива отдел "Врачки и баячки". Юе се гледа на боб, кафе, пилешки кокали, карти Таро. За по-сигурни резултати, ходжа ще лее куршум на клиента.=много лесно се прави оценка, но не искат да го правят. Аз ако съм лихвар, няма да отпусна заем, вноската по който изяжда повече от 10-15% от чистият месеч доход, който е получаван 3 години назад. Да, може би ще огранича броя на кредитите, но ще съм на 99% сигурен, че ще бъдат върнати "без ексцесии и лични житейски драми"
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да бе, а аз исках да напиша, че Европейски Банкови Авторитети Лидери и Иделолози са българите преди европейците и се опитах да го съкратя, ама не.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Димитър Радев излезе голямо мента,като всичко в държавата ни!В момента Бойко и БНБ не допускат ЕЦБ да наблюдава българската банкова система защото ще се хванат за главата от свързани лица и необслужвани кредити.Не знам какво ни готвят но този Радев е същия като предишния кукла на конци!Вижте как ГЕРБ и ДПС набутаха отново в управителния съвет двамата провалили се с КТБ подуправители.
12
1
 
11
 
! Отговори
От 10 преди 5 години
Звездичките по-долу означават European Banking Authority , чието съкращение тук се цензурира.
11
3
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Банките ще оценяват рисковете една година преди да са настъпили. За целта се открива отдел "Врачки и баячки". Юе се гледа на боб, кафе, пилешки кокали, карти Таро. За по-сигурни резултати, ходжа ще лее куршум на клиента.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма голяма промяна в правилата, които сега БНБ въвежда. Новите, както и старите правила са по директивите на ЕС, по точно на Европейския банков орган, както преведоха E.BA. Сега има някои допълнения.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност нивото на невъзвращаемите кредити в България сега е по-ниско от средното за ЕС, но някои живеят сякаш в 1992 година, когато СДС наложи на банките, тогава все още български, да дадат кредити на мафиотите, заради което банките фактически фалираха през 1992-1993 години, а това стана юридически факт през 1996 година.
8
3
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Доста глупoсти сте изписали. В случая БНБ въвежда правила на ЕС, вие пишете, че били местни правила. Четете бре!Второ, изобщо не знаете какви са банките в България, а те на практика всички са чужди банки, с изключение на тази дето ГЕРБ я фалира, за да се върне във властта, както стана ясно от публикуваните разговори при президента. Тогава и втората българска банка беше на косъм, но понеже беше на приближените към ГЕРБ мафиоти, я подпомогнаха. Надзор си има по правилата в ЕС. Други са проблемите
7
3
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 5 години
БНБ-Пречи на България да възприеме Европа.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВЪПРОСБНБ Пречи за Приемането на България в Еврозоната ..БНБ хубаво ги пуска тия правила - ама късно е за китка! Планините от физически НЕвъзвращаеми раздадени заеми отдавна е фактт! Като раздава "на килограм", знаейки че тове НЕ може да се върне и в другия живот, на какво са разчитали, че ще се случи, освен това, което вече се случва?ЕС знаят всичко това много добре, затова евро - "на върба у петък"!
5
2
 
9
 
! Отговори
Т.шак преди 5 години
Смех в залата.
4
4
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
БНБ Пречи за Приемането на България в Еврозоната .Пуска някакви местни правила . Защо не искат Полиците да приемат ЕС Законите ???
3
2
 
32
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Не масовия длъжник проваля банките,той и без тея правила е притиснат отвсякъде и няма мърдане!Проблемът е във ВИП-длъжниците-хора,на които са раздавани милиони по съмнителни съображения!По-скоро става въпрос за липса на надзор от БНБ или за откровена корупция.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости !