Как ще се справи родния бизнес със санкциите от GDPR?

Те сякаш са насочени към различна от българската икономика
25 май 2018 14:00, Екип на Bloomberg
27
Как ще се справи родния бизнес със санкциите от GDPR?
Снимка: Pixabay

Размерите на санкциите от GDPR сякаш са насочени към друга икономика, а не към нашата. Това каза доц. Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията и ръководител на катедра „Национална сигурност“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. GDPR – европейският регламент за защита на личните данни влиза в сила от днес.

„Тези размери сякаш са насочени към друга икономика, не нашата. Най-големият размер е 20 млн. евро или 4% от оборота за предходната година – която от двете суми е по-голяма. Ще видим накъде точно гледа тази глоба, защото повече от ясно е, че нашият среден и малък бизнес е абсолютно неспособен да отговори на тези очаквания. Правилен е подходът на Комисията, че, ако до някаква степен има несъответствия в мерките, които е предприела всяка фирма, ще бъдат давани препоръки“.

Доц. Маркова припомни кои данни са лични:

„Това са трите имена, ЕГН, лична карта, IP адрес, имейл, всяка информация, свързана с биологични показатели на лицето – здравословни, зъбен статус, пръстови отпечатъци, ирис, освен това банкови сметки, телефон, адрес, почти всичко“.

Тя призова хората сами да внимават каква информация предоставят за себе си онлайн.

„Много внимателно оттук нататък те трябва да приемат всякакви условия при ползване на различни продукти, при които дават съгласие да бъдат идентифицирани по място или по някакви други критерии“.

Всичко, което ни очаква от този момент, е базисна промяна в цялостното мислене по отношение на информацията, добави тя.

Според статистиката на Комисията за защита на личните данни повече от 460 000 са администраторите на лични данни, в това число и търговски дружества, и органи на централна власт, местно самоуправление и т.н.

„Съществена промяна ще настъпи в директния маркетинг или в изпращането на непоискани рекламни съобщения. Оттук нататък всеки един от нас има правото да избере дали да му бъде изпращан спам от информация, която не му е нужна. От друга стана си мисля, че и това не е достатъчна защита. А така също всеки от нас се нуждае от някакъв вид реклама – да научи за едно или за друго, което може би няма и да се сети да потърси в информационното пространство. Така че предстои с участието на Комисията за защита на личните данни да бъде намерен балансът между правото на защита и правото на живота да се случва – да продължим да живеем нормално, без излишни страхове“.

Целия коментар вижте на Bloomberg TV Bulgaria


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До (-_-)
мейл-а може да бъде счетен за лични данни, когато недвуслислено чрез него може да се идентифицира определено лице, пример: име.фамилия@фирма.бг
24
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 3 месеца
До 22:

Там е работата, че IP адреса често няма нищо общо с физическия адрес на някого, а email е нещо също толкова далеч от личните данни, колкото цвета на очите има общо с егн-то например..

Тоя gdpr е абсолютна крива краставица..
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Таз професорка ЦВЕТА МАРКОВА , що ни занимава с глупости. От какъв език е това "GDPР" френски, немски, английски щото аз говоря само суахели. Като не може да се преведе на български, от левия в десния крачол!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 20
IP адреса е същото, като адреса ти за живеене. Показва точното място.Чрез IP адрреса можеш да бъдеш и хакнат.
Пощата може да бъде разбира или спамена. За това се водят лични данни. Ти от кокошарника ли излезе.
21
0
 
4
 
! Отговори
NZ преди 3 месеца
Това сериозно ще удари онлайн търговията. Поръчваш си нещо от интернет и търговеца за да го достави, трябва да даде личните ти данни на куриера, който доставя пратката- в товарителница освен имената се посочва телефон и адрес за доставка. По този начин погледнато е предоставяне на лични данни на трета страна извън договора.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Цецо

И към нормална не е... П е д е р а с т и я европейска е.
Искам всеки "разбирач" да каже как се изпраща писмо от Брюксел до Бургас, спазвайки GDPR.
19
0
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 месеца
Посочените стойности са максималните възможни. Не пречи и 2 лева да е глобата, въпросът е че нашия правен "дриймтийм" не го чете така и предвиждат в последните 5 минути в проекта за българския закон минимални санкции от 10 000 евро. Т.е. не еврокомисията не е взела предвид икономиката а герберските тикви. Естествено, че и 10 000 евро не са нищо за Гугъл, но за един личен лекар примерно са непосилни. Регламентът е от 2016 г., а в България чак сега се сетиха, че трябва да го прилагат.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много сложнории искат да се въведат. Много от тях вечв са въведени в много сайтове. Но за големите играчи ..Но. ..Пък те имат финанси също ще се оправят. След 1 години никой няма да говори за това.
17
1
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 3 месеца
Разбира се, че GDPR е насочена към нормална икономика, а не към нашата... :)
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
умре еврейския бизнес
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да кажат всичко да се криптира , ама не казват , защото няма да могат да подслушват..
14
1
 
4
 
! Отговори
да да преди 3 месеца
До Анонимен 8

Истината е че не те оправят едни кухи общи условия. Зад тях стоят дневници, регистри, логове и т.н., което за един лекар, зъболекар или други бизнеси с такива размери от 1-10 човека няма как физически и технически да го изпълнят.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Глупости на търкалета. Кой закон работи у нас, че точно този ли? Колкото работеше досега КЗЛД, всеки си правеше каквото иска и за добро утро ти иска ЕГН и копие на лична карта, пък ти ако искаш се оплаквай на арменския поп. Всичко се запазва, както досега, този закон важи само в правовите държави.
12
2
 
10
 
! Отговори
. преди 3 месеца
До Анонимен 10

Няма нищо лошо в GDPR само където ще го използват да рекетират малкия и средния бизнес с това. Кой български бизнес може да си позволи такива глоби?
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само криптране му е майката иначе информация може да изтече отвсякаде , емейлите са най-незащитеното нещо.. Неслучайно фирми на ЦРУ държат публичните пощи като АБВ и целия бизнес работи с нея защото са ботове.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво му е лошото да можеш да поискаш да изтрият твоите данни от системата им или пък да не смятат, че щом не им отговориш на писмото, значи си се съгласил с каквото пише в него? Как точно ще навредят на икономиката ни такива неща? Да не би българската икономика да се крепи на продаването на имена, ЕГНта и телефонни номера на западните спамерски фирми?
9
3
 
8
 
! Отговори
dmx преди 3 месеца
И какво, при наличието на чудовищни злоупотреби в Гугъл и Фейсбук, ще глобят някоя мишка ли? Време е за линч на управляващите. През 20-30 години е горе-долу необходимостта, за да може въобще да се живее.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви санкции, какво оправяне? Който иска да спазва законите, вече си е променил системата, който иска да симулира спазване на законите, вече си е променил текста на общите си условия, а който се чувства недосегаем - си върти синджирчето и не му пука за ЕС.
7
1
 
15
 
! Отговори
Me преди 3 месеца
Ще се справи със санкциите, като не нарушава правилата. Спазваш закона, няма санкции.
Все пак се касае за европейски правила, не за български. Българските и да ги спазваш и да не ги спазваш, ако те вземат на мушка си загинал :)
6
0
 
14
 
! Отговори
Таню преди 3 месеца
Абе, к'во само нагнетявате положението? Що само санкции са ви в главите, джурналисчетата?!?