Полша – новата сила в региона, обединява недоволни от Брюксел

Кой има интерес от проекта "Три морета" в Европа?
25 май 2018 21:30, Елка Василева
79
Полша – новата сила в региона, обединява недоволни от Брюксел
Снимка: архив, Reuters

През първата половина на май Варшава посрещна двама високопоставени гости от съседни страни. Пръв - на 10 май, пристигна на официално посещение президентът на Чехия Милош Земан. Той разговаря в полската столица с президента Анджей Дуда, премиера Матеуш Моравецки и председателите на Сената и Сейма. Естествено, положи и цветя пред Гроба на Незнайния воин и паметника на жертвите от Смоленската трагедия.

По време на срещата Дуда и Земан обсъдиха по-специално проблеми на сигурността "в контекста на НАТО" и икономическото сътрудничество в Европейския съюз, а също така работни въпроси на Вишеградската група и инициативата "Три морета".

По-късно на пресконференцията Анджей Дуда открои специално преговорите за "Три морета". "За нас е от значение между страните ни да се изграждат по-ефективни пътни, железопътни и енергийни връзки, които да ни осигурят туристически и бизнес обмен, както и енергийна сигурност", отбеляза полският държавен глава.

Кшищоф Шчерски, шеф на кабинета на полския президент, посочи пред журналистите, че Варшава е втората столица, посетена от чешкия лидер след преизбирането му през януари т. г. Гостът "е много добър събеседник за дискусии по европейската и световната политика, както и по събитията от нашия регион", заяви той.

Ще припомним, че Милош Земан е смятан в Европа за политик с ясно изразени прокремълски възгледи - неведнъж се е изказвал против санкциите срещу Русия, подкрепи и строежа на газопровода "Северен поток-2", пише Денис Петровски от РОСБАЛТ.

След това, на 13 май, във Варшава пристигна премиерът на Унгария Виктор Орбан; той също има срещи с Дуда и Моравецки. Това бе първото посещение на унгарския държавник в Полша, след като партията му ФИДЕС спечели парламентарните избори, а той вече за четвърти път бе преизбран за министър-председател.

В дневния ред на полско-унгарските преговори влязоха наред с двустранните проблеми общоевропейски въпроси и взаимодействието между двете страни в ЕС, свързано по-специално с новия бюджет на Евросъюза за периода след 2020 г. и с миграционната политика. Отделно внимание бе обърнато на проблемите в регионалното сътрудничество, засягащи Вишеградската група и "Три морета".

На другия ден полският премиер разказа, че в разговора с Орбан са били повдигнати въпроси около дългогодишното финансово планиране, миграцията и бежанците. И нещо по-забележително: унгарският министър-председател изтъкна във Варшава сходството в позициите на Полша и на страната му по въпроса за новия бюджет на ЕС. Виктор Орбан заяви, че и двете държави се стремят да защитят интересите на фермерите в рамките на новия европейски бюджет. Той добави, че според него бюджетът на ЕС трябва да е ориентиран към такова бъдеще, в което най-важна роля да играе единен вътрешен пазар на ЕС с честна конкуренция. По думите на унгарския политик т. нар. стари членки на ЕС печелят от такива страни като Полша и Унгария.

Сегашните събития представляват всъщност "бюджетен бунт", какъвто "млада Европа" се опитва да вдигне срещу страните-основателки на ЕС. Предварителен вариант на бюджета на Европейския съюз за поредния финансов период бе представен в началото на май. И предизвика недоволството на Полша, според която свиването на средствата за селското стопанство и за политиката на сближаване може да се окаже прекомерно.

"Фактически нещата не опират до бюджета. Това е само повод укрепващите страни от Централна Европа да заявят амбициите си, желанието си да играят по-значима роля в европейските работи - каза в коментар за РОСБАЛТ експертът на Вишеградския фонд Кшищоф Замировски. - През последните две десетилетия полската икономика демонстрира темпове на растеж, близки до китайските. Тъй че Варшава става естествен силов център в региона и същевременно изразител на интересите на т. нар. Младоевропейци."

Да напомним най-мащабното разширяване на Европейския съюз преди 14 години - на 1 май 2004 г. в общността влязоха 10 държави: Полша, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения. По-късно се присъединиха България и Румъния (през 2007 г.), след тях Хърватия (през 2013-а). Но доста преди разширяването на ЕС, малко след краха на Варшавския договор - през 1991 г., в Централна Европа се формира собствено регионално обединение - Вишеградската група, съюз между Полша, Унгария, Чехия и Словакия (тогава все още Чехословакия). Официално групата бе оформена при среща между лидерите на трите постсоциалистически страни - Лех Валенса, Вацлав Хавел и Йожеф Антал, в унгарския Вишеград. Там бе подписана съвместна декларация, изразяваща стремежа на държавите да се интегрират в европейските структури.

За четвърт век оттогава "вишеградските" страни получиха желаното членство в Евросъюза, укрепнаха в икономически и политически план. Закономерно нараснаха и амбициите им.

Така се роди геополитическата концепция за "Три морета" - европейския регион в триъгълника между Балтийско, Черно и Адриатическо море. По замисъла на авторите (предимно с варшавско "жителство") инициативата трябва най-вече да консолидира икономически страните от Вишеградската група, балтийските държави (Литва, Латвия и Естония), а също така Хърватия, Австрия, Словения, България и Румъния. В бъдеще към новия геополитически съюз ще може да се присъединят Беларус, Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Черна гора.

"Вишеградските страни виждат в "Три морета" отговор едновременно на две предизвикателства. От една страна, това е начин да отстояват интересите си пред "стара Европа" и най-вече пред оста Берлин-Париж. Оттук идва впрочем и стремежът на Полша и Унгария да поддържат "специални отношения" със САЩ - посочи Кшищоф Замировски. - Нещата тръгват между другото от проект със същото име, предложен от Юзеф Пилсудски. Идеята му от периода между двете световни войни бе да обедини славянския Запад и против Германия, и против Съветския съюз."

А през последните десетилетия проектът на Пилсудски доби нов живот като геополитическа концепция, целяща да обедини постсъветските страни от Балтийско до Черно море. Варшава обаче не забравя и неуморно напомня на всички останали къде точно се е родил замисълът. И явно няма намерение да изостави претенциите си за лидерство в Централна и Източна Европа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: ЕСПолшатри морета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша - старият пудел на САЩ. Меркел се опитва да се озъби на САЩ и сега ще и пуснат ветният пудел да джавка.
10
1
 
7
 
! Отговори
718 преди 5 години
На езика който говорим и сега бе *** ! Какво сме виновни ,че по тва време мега гига ултра славянското море ,което се спори даже дали е съществувало въобще е било недоразвито и е трябвало да взема от развитите
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прабългарите ги остави, за тях има писано по целия свят. Въпроса е каква писменост и култура са имали османците преди да дойдат на Балканите и как са се крили като мишоци повече от 100 години и накрая при едно земетресение на Галиполския полусторов излизат от мишите си дупки и атакува крепости на Византия и България които са полуразрушение от земетресението!
8
29
 
3
 
! Отговори
Хан Тупан преди 5 години
Каква писменост са имали прабългарите ??Аз не знам да са имали писменост..нито религия..На какъв език са говорили прабългарите ??? Ондур ,мандур,каламандур...Тия са били чергари..дошли 681 година от Азия,..яздейки антилопи Гну...преплували Дунава..под вода..със сламки в устите ..честито баня чергари..ама са си изгубили сапуно по пътя..одрезали тука на един човек главата..и си направили от черепа му чаша...и пили вино от тая чаша.
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поляците се правят бунтари и търсят другари да ги подкрепят срещу западната "тирания" от трън та на глог както писа някой въздух под налягане
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша са славен и героичен народ. Народ ,който храбро отстоява свободата си, притисната между империи. Да не забравяме ,че на два пъти тя спаси европейската цивилизация. Първият-в битката при Виена през 1683г. когато Ян Собиески разби турските пълчища и сложи край на османското нашествие към Европа.Вторият път в битката при Варшава през 1920г. когато маршал Пилсудски разби червените орди на Съветска Русия и спаси западната цивилизация.Сега обаче бързо трябва да си коригират полит. позиция.
5
3
 
14
 
! Отговори
ами преди 5 години
А Макарон какво се разбра с Путин по въпроса?!
4
14
 
6
 
! Отговори
Владислав Ягело преди 5 години
Варненчик - когато през 15 век дойдохме да мрем за славяните по тези земи,кривокраките тунгуси не се мяркаха наоколо...
3
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полша е поредната държавица която си е повярвала. Когато спрат парите от запад ше завият на умряло, както и всички останали страни от източна европа. Истината е че без силна икономика можеш да лаеш колкото щеш, но реална промяна точно такива държава не могат да донесат.
2
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Славяните са слaбаци, аз съм горд че съм прабългарин и не съм славянин. Неслучайно Хитлер ги е превзел за 1-2 часа тези лyзъpи поляците.
1
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Полша от всеки е недоволна, не понася Русия, недоволна от ЕС, ми кво искате бе слaвяни ***, вие сте в Западна Европа, но не сте западняци вие сте cлaвяни, вие сте живеели край блата и реки, не сте имали армия, вие сте кротки, глyпaви oвчици славяните, добре че българите сме българи, а не славяни както искат да ни убедят някои българофоби