Въпреки дезинфекцията... басейни – убежища на бактерии!

Почти всяко лято се отчита бум на инфекциозни заболявания
2 юни 2018 13:00,
4
Въпреки дезинфекцията... басейни – убежища на бактерии!
Източник: Reuters

С наближаването на лятото напълно естествено зачестяват препоръките за качествени предпазни мерки при ползване на обществените плувни басейни. Почти всяко лято се отчита бум на инфекциозни заболявания, а като основен източник на заразата се посочва именно замърсената вода в басейните. Проучване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че над 30% от летните епидемии от чревни инфекции през последните 15 години са тръгнали от басейните. За съжаление, статистиката и микробиологичните анализи на водата в тях показва, че дори редовното им почистване не може да гарантира пълна защита от патогенни микроорганизми. 

Сред най-опасните от тях, отговорни за около 50% от опасните летните инфекции през последните години, са микропаразитите от род Криптоспоридиум. Поглъщането на само една глътка вода, заразена с тези паразити, може да доведе до серизоно инфекциозно заболяване, известно като криптоспоридиоза. Тя засяга и деца, и възрастни, особено в случаи на отслабен имунитет. Протича с типичните за чревна инфекция симптоми – стомашни спазми, диария, повръщане, но често продължава по-дълго и е по-трудна за лечение.
 
Най-лошото по отношение на криптоспоридиите в обществените басейни, е че масово ползваните дезинфектанти не успяват да елиминират достатъчно бързо и напълно колониите им. Установено е, че дори в достатъчно добре хлорирана вода криптоспоридиите може да оцелеят няколко часа и рискът от заразяване с тях е налице, когато басейнът се ползва скоро след дезинфекция на водата в него.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 5 години
Бихте ли се изкъпали във ваната вкъщи с още няколко непознати човека? За това не ползвам басейни, същото е.
1
2
 
9
 
! Отговори
плувец преди 5 години
Това проучване се отнася за американскиде дворни, лични басейни. Потдръжкана и дезинфекцията на басейн е скъп лукс. В България контрола над обществените басейни е строг. По-вероятно е да се натровиш от предозиране с химия, отколкото да се заразиш с нещо. Правил съм си експеримент да пусна рибка уклейка в обществен басейн. След два метра обърна корема.