За някой лев отгоре… 1000 ентусиасти копаят родния Levcoin

Общото количество планирани левкойни е 9 милиона
4 юни 2018 11:00,
68
За някой лев отгоре… 1000 ентусиасти копаят родния Levcoin
Снимка: Wikipedia

По малко от половин година след появата й над 1000 професионалисти и начинаещи вече "копаят" българска криптовалута в интернет.

Левкойн (Levcoin) е първа по рода си, защото досегашните опити за създаване на въртуални пари у нас са базирани основно на международната криптовалута с отворен код "Етер" (Etherium).

Левкойн обаче е основана на технологията CryptoNote, която се счита за по-добра от тази на пионера Биткойн.

"При последната ни проверка в системата бяха регистрирани над 1000 IP-адреса, някои извън България. Към момента има няколкостотин постоянни копачи. IP-тата, постоянно свързани към домейна, са над 100", коментира пред "Труд" Добри Божилов, основателят на Левкойн.

Той е убеден, че в бъдеще всички валути ще станат виртуални: "Просто тази технология е твърде добра, за да не се използва. Тя позволява парични транзакции без такси, забавяне и предоставяне на лични данни. Намалява разходите, а сигурността е много голяма. Никой не може да ви открадне виртуалния портфейл".

Добри е на 42 години. Занимава се с програмиране, но е икономист по образование. Казва, че тази комбинация му е помогнала да реализира идеята си.

"В пазара на криптовалути има един общ проблем – подценява се неговата икономическа част. Те се създават предимно от компютърджии и се подценява най-важното – че всяка криптовалута е първо икономически продукт и след това технологичен. Смятам, че това не трябва да е така и именно по тази причина се постарах да вложа някаква икономическа логика при създаването на Левкойн", казва той.

Решава да създаде виртуалната валута, подтикнат от професионално любопитство, след като се запознава със софтуера CryptoNote. Така през декември 2017 г. Левкойн се появява първоначално като експеримент. В началото Добри и негови колеги го “копаят” сами, но след като информират за него в социалните мрежи, буквално за дни се включват стотици нови копачи и добивът потръгва. Именно така стартират всички криптовалути.

Любопитен факт е, че Левкойн се появява буквално с помощта на Биткойн. Българин, който се занимава професионално с добив на различни криптовалути, дарява на проекта четвърт биткойн, които към онзи момент струват около 4000 лева. С тях са закупени няколко компютърни видеокарти, необходими за първоначалния добив и е стартирана процедура по патентоването на названието Левкойн.

Общото количество планирани левкойни, които ще могат да се добият някога, е 9 милиона.

Числото е символично – избрано е, защото толкова е бил броят на населението на страната ни, когато е била най-многолюдна, обясняват от екипа.

"Очакванията са вбъдеще да има няколко глобални криптовалути и множество локални. Ние сме избрали втората ниша и за да се позиционираме по-ясно там, решихме да я обозначим като българска. Един от тези символи е и числото 9 милиона. Това е доста необичайна цифра, защото повечето виртуални валути се пускат в много по-големи емисии", обясниха основателите.

Основната идея е да се създаде устойчива национална криптовалута. Единственото, което може да я запази като предимно българска обаче, е активността на българските "копачи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
22
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
Пирамиди....фараони.....крипто балони......и БАЛЪЦИ за милиони.
37
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С виртуална валута ще можете да си купувате еиртуални пържоли и бира. Да ви е сладко.
36
3
 
8
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Идеологията на разпространение на Юдаизма в края на 20-сети и началото на 21 век е чрез марша на Капитала по цялата планета. Така се оформя една империя, която никой древен завоевател, не си е и помислил, че може да бъде създадена. Империята на Йормурганд (Световната Змия)
35
7
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименСлед Втората световна война, японците станаха по-=големи евреи и от евреите. Щот най-голямата състезание на света е, кой е най-добрият и най-истинският евреин. Лошото е, че тая мания, лесно ни фаща и нас, българите. А да си евреин е Падение. Това, че е създадена от японец, не значи, че не е юдейска;)))
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гробокопачтехнологията е измислена от японец. Само не и казвай, че има японски евреи
33
6
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Въпросната "технология" е част от материалната вакнахалия на юдаизма и целта и е, да ни направи всички евреи, с нос забит в парата! Смърт на Израел, ГЕРБ, САЩ и ЕС!
32
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ТрейдърАз не съм евреин, че парите да са основната ми цел в живота. Това "хванете се, да изкарате някой лев" (докато Бойко ви язди), може да го пропагандираш в Израел;))) Но там ще ти вземат тоя лев, нема да го работят;)))
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)Тоест, валута която не е обезпечена с нищо не е стабилна и не е добра идея. Най-малкото защото спестявайки всеки ден, след 40 години ще се окажеш с значително по малки покупателни способности.
30
1
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ами предполагам на тези, които спекулират (търгуват) с въпросните валути и разполагат с големи количества за целта.. Така някой може да се събуди милиардер, но това е за сметка на всички останали, които нямат голям ресурс..
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТрейдърВече ти се обясни, че бъдещето на blockchain е като стълба в курниk - кратко и осpaно.
28
4
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Пореданата "легалана" пирамида! Не се лъжете, тази валута е абсолютна заблуда! Еданственото нещо, което прави е легално да ви обира парите!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)директен въпрос...
26
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Това риторичен въпрос ли е?
25
10
 
4
 
! Отговори
Трейдър преди 5 години
Много глупави и завистливи коментари от всичките разбирачи тука. Левкойна може да е пълна простотия, важното е че блокчейна има голямо бъдеще и че чрез криптовалутите много хора направиха състояние а някой и продължават да правят. Така че, вместо да завиждате и плюете, се хванете и изкарайте и вие някой лев!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)Ке му е полезното курса на валута да варира между 5000 и 15000 долара ? Като стабилна идея ?
23
1
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Отдавна вече няма истински пари (обезпечени със злато / активи). И хартиени, и виртуални - всичко се крепи на обещание.. От друга страна идеята е прекрасна, но такива идеи са вредни за банките, а златното правило е, че който държи златото - той определя правилата..
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BotoКато технология (казвам го като програмист) blockchain няма абсолютни никакво преимущество или смисъл да се ползва за нещо друго освен за финансови пирамиди като криптовалутите. Квантовите компютри (както се спомена) могат да разбият ключовете на blockchain пакетите за нула време и на практика ги обезмислят. И това е най малкия проблем. Blockchain накратко е еднопосочен свръзан списък с хеш ключ за предходния пакет в Peer2Peer архитектура. Нищо ново, нищо практически използваемо
21
1
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Така евреите зарибяват материала, за да не се бунтува срещу властта. Има си занимание и надежда! В това е капана, в надеждата и заниманието на съзнанието. Лев Коен, Лев Инс, Леви, Левити. Вие знаете ли, какво са левитите, а дечурлига?
20
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 5 години
В криптовалутите има многоооооооооо пари, но този Levcoin е просто една огромна глупост. И да отбележа - копането отдавна не е на мода. Тарикатите купуват биткойн, етер и т.н., после чакат да се вдигне сериозно. Винаги се получава номера. Просто трябва да можеш да отделиш много пари и да не ти пука за тях. Това не е игра "от днес за утре".
19
0
 
24
 
! Отговори
Az преди 5 години
Най-много спечелиха производителите на видеокарти.