ООН и ЕС: Корабът с 600 бежанци незабавно да акостира!

Италия и Малта му отказват достъп до пристанищата си от дни
11 юни 2018 21:17, Анисия Иванова
53
ООН и ЕС: Корабът с 600 бежанци незабавно да акостира!
Снимка: БТА

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) призова днес Италия и Малта да разрешат незабавно кораб с повече от 600 мигранти да акостира в техни пристанища, предупреждавайки за изключително спешна хуманитарна ситуация, предадоха световните агенции.

Корабът "Акуариус", нает от френската организация "Ес О Ес Медитеране", спаси в събота 629 мигранти, включително 7 бременни жени, 11 малки деца и 123 непридружени непълнолетни, но оттогава е във водите край двете страни, които му отказват достъп до пристанищата си, припомня Франс прес.

В изявление ВКБООН призова "съответните правителства да разрешат незабавно дебаркиране на няколкостотинте души, блокирани в Средиземно море от събота".

Хуманитарното положението изисква много спешни действия. Хората бедстват, изпитват недостиг на провизии и им е необходима бърза помощ. По-широките въпроси кой е отговорен и как трябва да бъдат разпределени отговорностите между страните трябва да се оставят за по-късно, заяви Венсан Кощел, специален пратеник на Върховния комисариат за Централно Средиземно море.

Европейската комисия също призова за бързо решаване на ситуацията. "Настояваме всички заинтересовани страни да съдействат за бързо уреждане на въпроса, за да могат хората на кораба "Акуариус" да слязат на сушата безопасно възможно най-скоро", заяви пред журналисти говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от АФП и Асошиейтед прес.

Берлин отправи апел към Италия и Малта да изпълнят хуманитарния си дълг. Обезпокоени сме от положението на хората на този кораб и германското правителство призовава всички засегнати страни да поемат хуманитарната си отговорност, заяви на брифинг с журналисти правителственият говорител Щефен Зайберт.

Малта обвини Италия, че с отказа си да приеме кораба нарушава международните норми. Малтийският премиер Джоузеф Мускат каза, че отказът на Италия създава опасна ситуация за всички, които имат отношение към случая. В изявление, разпространено късно снощи след разговор с италианския му колега, Мускат отказа достъп на кораба до малтийско пристанище, но подчерта, че Малта ще извърши спешна медицинска евакуация при необходимост.

В неделя новият италиански вътрешен министър Матео Салвини, водач на крайнодясната ксенофобска партия "Лига", заяви в Туитър: "От днес Италия също ще започне да казва "не" на трафика на хора, "не" на бизнеса на незаконната имиграция". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
43
 
! Отговори
лицемерни шваби преди 5 години
германия все още има излаз на море, така че въпросния немски журналист да тича към пристанището на хамбург, там ще има директна доставка, ще има честта да ги интервюира пръв!
23
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италия се събуди
22
3
 
60
 
! Отговори
к преди 5 години
защо не ги откарат обратно в Африка !?ето така гнусните еврей превозват 35 000 маймуни на месец в Европа ЕВРЕИТЕ УНИЩОЖАВАТ ЕВРОПА !!!!!
21
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като акустира, НЕЗАБАВНО ДА ГИ ОТКАРАТ В ЦЕНТЪРА НА БРЮКСЕЛ !!!!!!!!!!!!!! в онази голяма сграда има място за живеене на още 6 кораба .
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Florida...ima chudesni mesta za opoznavane...
19
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко са жените, ама докато обикалят Средиземно море всичките сигурно вече са бременни.
18
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За парите хвърлени да ги домъкнат можеше да им стегнат копторите, които те сами са изградили и да заживеят по-добре.
17
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, защо трябва да продължават да идват?!Войните намаляха. Сега Сорос като хвърля пари за какво ли не, да се запретне и да ги изхранва. В Африка бол свободно място, зима няма. Само храна трябва да им носи.
16
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да акостира в Либия . Нали там са ги натоварили .
15
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОРПИЛИРАЙ.ТОВА НЕЩО НЯМА ДА ПРЕСТАНЕ ДОКАТО НЕ СТАНЕ БЯЛОТО МЕСО КЪТ.
14
2
 
28
 
! Отговори
Пенка-Мурксул преди 5 години
Вижте ги бе вижте ги после що не ги искали.
13
2
 
31
 
! Отговори
ВКБООН преди 5 години
Да вземат да им спретнат един круиз "Средиземно море" и хората да си изберат, където най им харесва. Стува ми се много по-справедливо.
12
2
 
50
 
! Отговори
ХиърМиПипъл преди 5 години
Богатите политици си живуркат живота, а на нас ни натрисат тези *** да ги гледаме. Браво на италианците, но това е капка в морето. Там е претъпкано с тази гмеж.
11
1
 
51
 
! Отговори
пълен фарс преди 5 години
Само не мога да разбера защо "спасителите" като ги заберат тези туристи не ги закарат в Тунис например, като най близо? Или в Монако? Там ще им по-комфортно. Венсан не е ли франсе? Марсилия не е ли опция?
10
2
 
56
 
! Отговори
Както някога преди 5 години
Някога чумавите кораби не са ги пускали на нито едно пристанище. Изглежда тези времена се завръщат.
9
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са "бежанци", а нелегални имигранти, закононарушители.
8
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е политика на изнудване, играят си с добротата на хората, за да допуснат нелегалните мигранти. Чист опит за шантаж. Дано нервите на италианците издържат в ситуацията.
7
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До колкото разбрах корабът ще отиде в Испания.Испанският цоциалист-нов премиер ще ги приеме.Честито на печелившите!
6
1
 
36
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Нали испанците щяха да ги дундуркат.Кво стана.И те ли ги отсвириха
5
2
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въпросните "организации" са чисто и просто трафиканти и трябва да се вкарат в затвора. То се видя от един репортаж как всъщност "спасяват" имигрантите - отиват направо до брега на Африка и ги товарят