Австралиец за "една изолирана страна": В Пхенян са поддържани, но еднакви

Алек е първият австралийски студент в университета "Ким Ир Сен"
34
Австралиец за "една изолирана страна": В Пхенян са поддържани, но еднакви

Понеделник вечер, 16 април 2018. Австралиецът Алек Сигли тъкмо е заел мястото си в залата на "East Grand Theater" в Пхенян. След броени минути на сцената трябва да излезе съставът на китайския държавен балет. Много бързо обаче става ясно, че същинските звезди тази вечер не са танцьорите.

"В центъра на залата бяха поставени големи червени кадифени столове. Явно за ВИП-гости", пише Алек в блога си.

Той разказва, че студентите започнали да се чудят за кого ли са предназначени изисканите кресла. Повечето предполагали, че са за китайския посланик или за някои високопоставени севернокорейски служители. Изведнъж обаче по високоговорителите прозвучал глас, който съобщил на публиката, че лично Ким Чен Ун ще гледа спектакъла.

"Той влезе през една странична врата, съпроводен от съпругата си, сестра си и от висши севернокорейски и китайски офицери. Публиката започна ентусиазирано да ръкопляска и да крещи с пълно гърло: "Да живее, да живее!". Хората от реда, на който седна Ким Чен Ун, ръкопляскаха като луди. Това продължи около пет минути, въпреки че севернокорейският лидер приканваше с жестове публиката да се успокои", пише Алек в своя блог и допълва, че атмосферата е била наелектризирана.

"Виждал съм подобни сцени по телевизията. Но на живо е нещо съвсем различно", коментира още той.

По това време 28-годишният Алек прави своите първи стъпки като студент в университета Ким Ир Сен в Пхенян. Той е в Северна Корея от едва две седмици и тъкмо се е записал в специалността "Съвременна севернокорейска литература".

"Отдавна имах намерение да следвам в Северна Корея. Говоря свободно корейски. Седем години съм учил езика в Сеул", казва Алек.

Австралиец за "една изолирана страна": В Пхенян са поддържани, но еднакви
Китайският държавен балет - плакат за представлението и билет

Живот в севернокорейско общежитие

Освен Алек, в университета Ким Ир Сен има само още двама студенти от западни държави. Единият е от Франция, а другият - от Канада. От Азия има цели 50 - от Виетнам, Камбоджа, Лаос или Монголия, като най-многобройна е групата на китайските студенти.

Китайското правителство спонсорира 25 студенти за по два семестъра.

"Сред учащите има деца на китайски предприемачи, както и деца на дипломати от различни страни, чиито родители работят в посолствата в Пхенян", посочва Алек в блога си.

Алек вече е свикнал с живота в Пхенян. Той живее в студентско общежитие. Из града се разхожда с колело. Казва, че можел да се движи свободно из Пхенян, без постоянен "съпровод". Заедно с един севернокорейски студент обитава двойна стая със собствена баня.

"В студентското общежитие има ресторант, кафене, фитнес център, тенис маси и баскетболно игрище. В двора на общежитието има много зеленина и цветя", пише той в блога си. Алек описва сградата на общежитието като "естетична и впечатляваща, но същевременно строга и семпла".

"Естествено, навсякъде има и пропагандни лозунги. По време на занятия студентите носят униформи. Косите трябва да са късо подстригани. Всички изглеждат много прилично поддържани, но и някак си еднакви", посочва той.

Алек също носи униформа по време на лекциите, но все пак е по-различен. Чуждестранните студенти имат привилегии.

"Ние имаме, например, достъп до интернет. А севернокорейските студенти - не. На практика, в Северна Корея съществуват две строго разделени мобилни мрежи. Чужденците могат да телефонират с мобилните си телефони и в чужбина, а севернокорейците - не", пише той. Освен това, двете мобилни мрежи не са съвместими. Тоест, Алек не може да телефонира в севернокорейската мобилна мрежа.

Смартфонът е най-важната му връзка с външния свят. Само че на територията на университета понастоящем никой няма достъп до интернет. Също и чуждестранните студенти. Няколко пъти Алек е използвал интернет връзката във виетнамското посолство, където живее негов състудент.

Австралиец за "една изолирана страна": В Пхенян са поддържани, но еднакви
Стаята на Алек в общежитието

"Австралия еднопартийна държава ли е?"

Алек вече се е сприятелил със своя съквартирант, който е севернокореец.

"В повечето случаи си говорим за незначителни неща. Но понякога зачекваме и политиката. Един път моят съквартирант ме попита дали Австралия е еднопартийна държава. Това ме изненада. От друга страна се оказа, че той знае доста неща за САЩ и Великобритания, например. Той следва английска филология и посещава семинари по политика, право и икономика", разказва Алек.

28-годишният австралиец споделя, че като цяло севернокорейските студенти са любопитни и жадни за знания.

"Те искат да научат от нас, чужденците, повече неща за различни световни събития. Те иначе няма как да получат тези информации. Държавните медии информират много късно или пък изобщо не поднасят информации. Севернокорейските студенти се интересуват особено силно от политическите развития около Корейския полуостров. Опитват се обаче да следят и другите новини. Един севернокорейски студент, например, знаеше много повече от мен за търговската война, подета от САЩ", споделя Алек Сигли.

Австралиец за "една изолирана страна": В Пхенян са поддържани, но еднакви
Алек Сигли (вляво) със състуденти в общежитието

Новини по севернокорейски

"Всички студенти очакват с нетърпение срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Сингапур", написа Алек в блога си преди няколко дни. Той споделя, че в севернокорейските медии не е открил нищо за първоначалния отказ на Доналд Тръмп и последвалите събития.

"Тук никой не информира за това. Нито пък беше публикувана обширна информация за второто посещение на американския външен министър Помпео в Пхенян. Публикуваха само едно кратко протоколно съобщение", казва Алек.

"Повечето медийни информации в Северна Корея са с антиамериканска насоченост. Хората в страната все още възприемат САЩ като врагове и аргесори. Но общата антиамериканска нагласа постепенно утихва. Така, например, в Пхенян беше свален един плакат, на който беше изобразено как севернокорейски ракети разрушават Вашингтон", споделя Алек.

Той възнамерява да остане в Северна Корея още две или три години. И когато се върне в Австралия, ще има в багажа си не само магистърската си степен по съвременна севернокорейска литература, но и много дълбоки впечатления от една изолирана страна, както казва той самият.

Автор: Естер Фелден
Източник: "Дойче веле"


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Мей Ли преди 9 месеца
До до 3

Драги 3! Изоставаш от новините! Ма Тръмп се е консултирал със световния миротворец с прякор от символа на Хелууин! Кой ни брои за с...и нас, ние сме радетели за евроатлантически ценности, нали така! Как са казали мъдрите българи: От ума си пати!
27
13
 
8
 
! Отговори
Не! преди 9 месеца
Докато децата на партийния елит живее в общежития като тези, извън столицата ядат корени...
26
4
 
13
 
! Отговори
Тато преди 9 месеца
Лошото е че рано или късно ще разберте истината за Севрна Корея , но простака срам няма. Целувайте задника на Боко-тиквата, само това го можете.
25
3
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 9 месеца
Понеже вратата почна да се открехва, сега всички западни *** като DW, започват малко по малко да се опитват да коригират общественото мнение за С Корея.
Ще се окаже, че там хората живеят по добре от голяма част от бедната и средна класа в западния свят. Там хората имат желание да учат, понеже не всичко им е изсипано на тепсия, и така трябва да е. При нас и на запад, децата като имат цялото знание в телефоните си какво правят с него? Няма нужда да отговаряме даже, то се вижда......
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ред и чистота на цената на силно ограничаване на човешките права и свободи. В света има три уникални държави - Северна Корея, Куба и България.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам какво да кажа, като сравнявам тази стая на общежитие и стаите на общежитията в България.
22
17
 
24
 
! Отговори
зевзек преди 9 месеца
хе хе ... ако някой е забравил какво е номенклатура да погледне снимките - общежитие за децата на властта - и да си припомни :))) ... учат деца на дипломати и търговски представителства и по някой заблуден като този :)))
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само не разбрах защо в заглавието на статията: "изолирана страна" е поставено в кавички???:):):)

Няма да се учудя, ако и в оригиналната статия на "уважавания" Дойче Веле е така:):)
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 8

Ами защото има ядрено оръжие и опсност за Света.
И не се ловете за снимките на този студент. Те са от представителните места в Северна Корея. Представително общежитие за чуждестранни студенти и деца на номенклатурата. Със сигурност е координирал със службите на северна корея и това което писал.
Парцала ДВ не е источник на информация а на ново-комунистическа пропаганда. Когато ДВ и подобни решат че в СК ядат трева или когато решат че СК живеят в рай- все е лъжа с подномолна цел.
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aко наистина Тръмп и Ким се разберат, СКорея ще претърпи нечуван разцвет. Пък дори и да си остане комуническа държава с китайски тип управление. И не само заради инвестициите от Южна Корея, САЩ и Китай, но най-вече заради изключително работливия си и дисциплиниран народ.
Относно писаниението на този студент- ясно, че никакви подробности за режима, глада и страданията на народа няма да напише, а само подбрано- защото ще продължава да учи там и знае че може да го върнат в Австралия в ковчег
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя австралиец има излъчване на потдържан и еднбакъв с всички други джендъри по света.
17
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само вижте общежитията в София в студентски град, които са абсолютно гето и ги сравнете с тези. Как ще ги стигнем севернокорейците
16
1
 
35
 
! Отговори
кукла преди 9 месеца
Нещо май съм объркана. Не знам на коя от всички статии на ДВ да вярвам. Май до вчера ни говореха че там умирали от глад, давали хората на храна на кучетата. Пък тук нещо общежития, ресторанти, зеленина, чуждестранни студенти разговарят с местните, гледат интернет, обсъждат въпроси около Англия.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Източник: "Дойче веле"


84278Ясно.
Достатъчно.
14
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"магистърската си степен по съвременна севернокорейска литература", или иначе казано - най-полезното нещо на света :D
13
4
 
21
 
! Отговори
Analliberst преди 9 месеца
Abe nali uj umiraha ot glad.................a to mai ne e to4no taka .
12
0
 
20
 
! Отговори
6892 преди 9 месеца
Щом е избрал Северна Корея ,тоталитарна държава си е търсач на силни усещания и, че Австралия не му е интересна.А и точно севернокорейска литература ,ще да има нещо много специално в нея.Иначе,да поне ще живее спокойно и организирано.Но е любопитно,че и техните студентите като млади хора се интересуват от света,търсят достъп и дано нещи се промени и за тях в положителен аспект.
11
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В студентското общежитие има ресторант, кафене, фитнес център, тенис маси и баскетболно игрище. В двора на общежитието има много зеленина и цветя"
To като в Студентски град в София бе - Хахахахахаха
Ако беше жив Тодор Колев , щеше веднагада изпее -Как ще ги стигнем северно корейците.
10
0
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 9 месеца
В България е същото _зала Арена и Борисов .
9
11
 
33
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 месеца
Снимките разбиват на пух и прах лъжите.