Ядрените оръжия намаляват, но арсеналът – модернизиран

Тези изводи се съдържат в поредния докла на СИПРИ
18 юни 2018 08:05, Петя Славова
5
Ядрените оръжия намаляват, но арсеналът – модернизиран
Снимка: БТА

Общото количество на ядрените оръжия по света се съкращава, но всички ядрени държави продължават да модернизират арсеналите си. Тези изводи се съдържат в поредния доклад за състоянието на ядрените въоръжения, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), съобщиха ДПА и ТАСС.

По данни на института, в началото на 2018 г. девет ядрени държави - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея - са притежавали 14 465 единици ядрено оръжие, или с 470 единици по-малко отколкото в началото на миналата година, предава БТА.

Намаляването на това количество се дължи главно на изпълнението на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия между САЩ и Русия от 2010 г., известен като Нов СТАРТ. Двете най-големи ядрени държави притежават заедно 92 процента от ядрените оръжия в света, уточнява СИПРИ.

Авторите на доклада отбелязват, че въпреки известно съкращаване на своите арсенали, и САЩ, и Русия осъществяват програми по замяна и модернизация на ядрените бойни глави и средствата за доставката им - ракетни и авиационни, - както и на мощностите за производството им.

Въпреки че ядрените арсенали на другите страни са значително по-малки, всички те също се занимават с тяхното усъвършенстване и разполагане или заявяват за подобни намерения.

Такъв е случаят със съперничещите си Индия и Пакистан, които също разширяват запасите си от ядрени оръжия, се отбелязва в доклада. Северна Корея също продължи през 2017 г. да постига напредък в разработването на ядрени оръжия и изпитанията на балистични ракети с голям обсег, посочва СИПРИ.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Леле-е! НАТО имат ядрени оръжия и в подстволни гранатомети! Ово jе техника, ово jе стандарт!
4
0
 
0
 
! Отговори
Likolira преди 9 месеца
Ko staa, nemerihte li agresora, po koi sha bumkate bombi i patroni na voennoto uchenie s amerikanskite pirati?!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всяка нормална държава се грижи за ефективността на своята отбрана. Който претопи меча си, за да си направи плуг, сега оре за този, който си запази меча. А ние даже и плуговете си дадохме за скрап.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До warning

май ти е дошъл в повече лосиона
1
1
 
1
 
! Отговори
warning преди 9 месеца
Вероятно фалшива новина.. Сеизмолози от съседна цивилизация след опита за взривяване на самолета с Борисов пътуващ за Саудитска арабия правят анализи чрез земетресения вкл в Иран. Засекли са нови ядрени оръжия с размери на бутилка кока кола ..
Имало много стари ядрени снаряди вкл за танкове..за оръдия