Политика? Рияд отделя Катар от Арабския полуостров – остров!

Трудно е Катар да бъде изолиран, обясняват експерти
20 юни 2018 21:30, Елка Василева
37
Политика? Рияд отделя Катар от Арабския полуостров – остров!
Снимка: архив, Reuters

Саудитска Арабия започва изграждането на воден канал по границата с Катар, на който миналото лято наложи заедно с други арабски държави икономическа и политическа блокада. В близките дни приключва приемането на заявки за осъществяване на този проект, наречен "Салва". Стойността му възлиза според оценки на 750 милиона долара. Експерти свързват решението на Рияд единствено с политически причини, пише Игор Субботин, "Независимая газета".

Идва финалният стадий на търга за прокопаване на канал, минаващ по сухопътната граница между Саудитска Арабия и Катар, съобщи изданието "Мека", като се позова на Сауд ал Кахтани, съветник на саудитския крал. Пет компании изразиха вече готовност да участват в създаването на нова водна артерия, която се очаква да превърне Катар в островна държава. Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени в тримесечен срок.

Предния ден Ал Кахтани поздрави чрез Тwitter народа на Саудитска Арабия по случай "стартиращия великолепен проект, който ще превърне Катар в остров". Всички дейности ще се извършват под егидата на Саудитския инвестиционен съюз, информира по-рано изданието "Сабк". Съобщено бе, че "Салва" ще влиза в юрисдикцията на Рияд.

Дължината на канала, който трябва да съедини град Салва със саудитската област Хур ал Адид, ще бъде 60 км. Широчината на водния път ще достига 200 метра. Покрай брега се предвижда да бъде построена туристическа зона, включваща курорти с частни плажове и нови хотели. Рияд обмисля да открие две круизни компании, които да организират морски разходки до други държави от Персийския залив.

По официални оценки саудитското кралство ще изразходва за проекта 750 милиона долара. Работата ще трае близо година и ще се финансира както от частния сектор, така и от инвестиционните ведомства на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Саудитското ръководство планира да остави северно от канала парцел от един километър, вероятно за бъдеща военна база на кралството. Оттам ще може да се бди за сигурността по границите.

Рияд наистина е загрижен за граничната сигурност, пролича от писмо на саудитския крал до френското държавно ръководство. Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд изпрати неотдавна до Еманюел Макрон послание, обясняващо колко е опасна идеята на Катар да купи руски зенитни комплекси С-400. За това намерение спомена през януари т. г. посланикът на Катар в Москва Фахад бин Мохамед ал Атия. "Преговорите по въпроса са в напреднал етап", заяви шефът на дипломатическата мисия в интервю за ТАСС.

Крал Салман обясни, че разполагането на руски системи на катарска територия застрашава сигурността на саудитското въздушно пространство. Монархът предупреди, че страната му може да нанесе удари по районите, където ще бъдат разположени С-400. Рияд е заявявал и преди, че има готовност за военен сценарий. Съмнения в сериозността му обаче поражда фактът, че в блокираното емирство все още са разположени американски и турски контингенти.

Неотдавна външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш заяви в серия от туитове, че независимо кога и как ще бъде осъществен проектът "Салва", появата му "доказва провала на катарските опити за решаване на кризата" в Персийския залив. Според него емирството само е провокирало съседните страни да увеличат санкционния натиск. "Време е Катар да отхвърли своята нерешителност и сериозно да обмисли принципите за уреждане и исканията на четирите страни (Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, бел. на изданието)", писа министърът. И обясни: ако се запази статуквото, Катар де факто ще се озове в географска изолация. "Мълчанието на Доха по повод проекта за канал издава страх и объркване", добави в Туитър Гаргаш.

Аналитици смятат, че плановете на Саудитска Арабия да отдели Катарския полуостров от Арабския имат изцяло политически характер. "Основният мотив е политически, това са мерки за изолиране на Катар - заяви пред "Независимая газета" Юрий Бармин, експерт на Руския съвет по международните въпроси. - В политически план саудитците виждат в тях импулс, който да наложи на Катар промени в политическата му позиция. Икономически погледнато, това според мен едва ли има смисъл. До момента Катар не се поддаваше на политически натиск. Ако разсъждаваме в същия регистър, границата (по земя, бел. на изданието) е затворена вече от година. Катар не зависи от нея. И просто няма връзка със Саудитска Арабия. Как може тогава каналът да промени икономическата ситуация в Катар? Няма начин. Това естествено цели да сплаши катарското ръководство, макар че много се съмнявам саудитците да осъществят проекта докрай."

Друг наблюдател припомни, че основните стоки пристигат в Катар по море и по въздух. Основни доставчици за емирството са Турция, Иран, страните от Югоизточна Азия, също и европейски държави. Страната успя да диверсифицира икономическите си връзки и замести с други продуктите, внасяни преди блокадата от членки на Съвета за сътрудничество в Залива.

"Всичко това не се доставя по суша, а най-вече по море - заяви за "Независимая газета" Леонид Исаев, старши преподавател в отдел "Политическа наука" на Висшето училище за икономика. - Затова е трудно Катар да бъде изолиран. Според мен тази стъпка на Саудитска Арабия е изцяло символична. При това и скъпоструваща. Тя едва ли може да засегне нечии интереси. Първо, доставките на храни и стоки от първа необходимост изобщо няма да бъдат повлияни. Второ, от военна гледна точка това не променя каквото и да било. Всички бази, разположени там, са бази на военната авиация".

/БТА/


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
6
 
! Отговори
Очаквам преди 8 месеца
Очаквам турция да се разпадне на няколко републики и българия да си вземе източна тракия
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости са това за политическия характер. Проверете в интернет, саудитците имат планове за канала от 10-на години. Смятат там да изградят казина и развлекателни комплекси, т.е. да обособят зона със особен статут на това място.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се ограждат с канали както искат на Арабския полуостров,но крал Салман да си прибере "бежанците" които финансира да нахлуят в ЕС за да го копаят и да работят а не да висят на "социала"на европейския данъкоплатец.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И като ги отделят с воден канал какво ще стане? Катар ще изчезне ли? Хубава работа ама....
17
2
 
3
 
! Отговори
Калимъдю преди 8 месеца
Трудно е да разбереш арабите.Особенно от някой руски ***,дето злобните му коментари по Русия не хващат дикиш,и вече се е преквалифицирал на международен експерт.Конфликта в залива е повече от прозаичен.Катарската династия спонсорира знайни и незнайни ислямски фанатици,като подкопава абсюлютната власт на емирите и султана.Кой им разрешава да го правят всички знаем.Но саудитските им брадчеди са се нагледали на Либия,Египет и Сирия и трудно ще го позволят.Така че що да не направят канал?
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като им свърши петрола ще ми се возят на дедовия.
А петролът всеки ден намалява, НЕ СЕ УВЕЛИЧАВА.
Ще почнат пак козичките и камилите...
15
1
 
14
 
! Отговори
E преди 8 месеца
Мюмюни,сър!
14
5
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 8 месеца
А за Катар да обесниш.Те на кой са васал и кой контролира техния крал.Там как е положението с правата на човека?А това че в Катар има турски и американски военни бази,как ще го обесниш.Изобщо прочети ли статията,която е доста интересна и завързана.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Саудитска Арабия е изключително удобен стратегичедки съюзник на САЩ. Не случайно там са позволени неща, които във всяка друга държава биха се сметнали за “грубо нарушение на човешките права и сексизъм”.
Някой замисля ли се, как така те са основна васална държава на САЩ, чиято кралска фсмилия (Ал-Сауд) се държи на власт само и единствено благодарение на Америка, и са основен спонсор на ислямския тероризъм...случайност? Едва ли!
12
7
 
5
 
! Отговори
Констанс Бонасьо преди 8 месеца
Още някой да каже как без петродоларите и петрола арабите са загубени...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука се краде от интернет на всеки 5 мин. абеееее къде е Симеонов да провери Медиите че само крадене сайт от сайт
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези клоуни, ако не са петродоларите (които американците все още предочитат да им дават, вместо да ги сгазят като диво прасе люцерна), са на нивото на неандерталците около Гибралтар през ранния Неолит.
Комбинацията австралопитек-долар е не особено напредничава, но много удобна за за зантересованите лица!
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едни камилари подкрепяни от съседни камилари се репчат на други камилари! Ако им секне петролът на всички тия да видим как наново ще идат да си живеят с камилите по палатките.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези от Кралството са меко казано смешници!
Понеже в последните 100 гофини печелят ненормално от петрола и в добавка са гига тъ.пи парчета, измислят всякакви грандомански тъпотии, за да се конкурират с другите мега тъпи парчета от района и да харчат хартийките, които америкснците им дават.
Както се казваше в един любим американски филм за тях: “Преди 100 години бяхте в палатките и до още 100 пак ще сте там!”
7
2
 
22
 
! Отговори
Момо преди 8 месеца
Дължина 60км с ширина до 200метра... За 1 година и само 750млн долара... Нещо много нереалистично ми звучи всичко това.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А ние що не направим Росенец остров?
5
3
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 месеца
Перфектна идея ,канали по границите с третия свят ,изпускане на язовирите в посока отвъд Странджа и те така ;) !!!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 2

имат автоматичен генератор на заглавия... с изключение на селянката дето сама пише онези *** заглавия от сорта на "Победа ли? Гришо загуби..." и "Светлини ли? КАТ залови над 50 нарушителя за 2 часа"
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пясъкът какво ще го правят, че нашите строители опоскаха всичко. Да го пратят у нас
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой ви измисля заглавията?