Боклуджийската мафия на Полша: Как се забогатява?

Държавата е решена да се справи с проблема, но как?
25 юни 2018 21:25, Боряна Павлова
8
Боклуджийската мафия на Полша: Как се забогатява?
Снимка: БTA

Облаци дим се издигат от незаконно бунище в град Згеж в Централна Полша, автомобилни гуми горят в Тшебин в южната част на страната, а във Варшава пламъци поглъщат стари мебели.

Навсякъде в Полша горят много сметища, като никога досега. Тази годината броят им вече е тревожно голям - има 85 такива случая, предупреждава министерството на околната среда, съобщава ДПА. Правителството казва, че това е работа на престъпници, действащи в сектора на управление на отпадъците, сочи БТА.

"Ще се справим с мафията с отпадъците", обяви премиерът Матеуш Моравецки. Твърди се, че бандите забогатяват от вноса на смет от чужбина, част от който е незаконен. За да реализират бърза печалба, те не складират и не обработват боклука по правилата, а просто го изгарят.

"Поне що се отнася до незаконните бунища, има основания да се допусне, че пожарите са умишлено запалени, за да бъдат премахнати отпадъците", каза министерството на околната среда в отговор на запитване от ДПА. Точната причина за пожарите все още се разследва.

Полша - пристан за боклукът на Европа

Според Агенцията за защита на околната среда през 2016 г. Полша е внесла около 951 021 тона боклук от Европа. На страни като Германия, Великобритания и Италия, които изпращат в чужбина голяма част от отпадъците си, складирането и обработката им в Полша често им излиза по-евтино, отколкото у дома. Те спестяват, а полската промишленост за преработка на боклуците печели.

Полските медии предполагат, че секторът за управление на отпадъците ще има още повече работа, след като Китай реши от тази година да престане да внася отпадъци от чужбина, а Германия бе един от най-големите износители на смет за Китай.
"В германските центрове за разделно събиране и рециклиране се натрупаха много балирани отпадъци и компаниите трябваше да намерят къде другаде да ги изпращат", обяснява Роман Малец, инженер от Института за управление на отпадъците и рециклирането към Техническия университет в Дрезден.

Износът на отпадъци в Китай се пренасочи на първо място към други азиатски страни като Виетнам и Малайзия, отбеляза той и добави: "Вероятно проучени са били и възможностите в Европа". "Дали германските компании карат повече боклук в Полша все още не може да се каже със сигурност. Още няма съответна статистика".

Въпреки това има много критики към сектора за обработка на отпадъците в Полша. Дори операторите на законните бунища са подозирани в палежи. Пламъците могат бързо да разчистят място за нов боклук, например, който досега е бил доставян в Китай, посочват специалисти по околната среда. Законното складиране на отпадъци просто не носи печалба, твърдят активистки организации като "Еко Патрол".

Експерти от индустрията възразяват

"Погрешно е да се смята, че сегашният проблем е причинен само от изгарянето на боклук от чужбина или на незаконен боклук", заявява Агнешка Фюк, глава на компанията A Те Еф Полска (ATF Polska), специализирала се в преработка на отпадъци.

До голяма степен гори собственият ни боклук, обяснява Фюк. Тя каза, че индустрията е претоварена от количеството отпадъци, което се увеличава с всяка изминала година. "Блокада на вноса няма да реши проблема на Полша със сметта."
Вината за пожарите не е само на предполагаемите подпалвачи, добавя Фюк, а по-скоро на полското законодателство, което е работено на парче. Тя твърди, че правителството трябва да поеме своята отговорност.

"Те разрешават срокове за складиране на отпадъците до три години, това е достатъчно време възпламеняващи се газове да се натрупат и боклукът да пламне от само себе си", каза тя. Освен това бяха извършени неадекватни проверки дали вносителите на отпадъци имат достатъчно пари да ги рециклират. Сметищата се наблюдават адекватно и в резултат никой не знае какво точно гори. Полското правителство иска бързо да промени това и готви проекти на по-строги закони. Фюк обаче твърди, че вече е прекалено късно, що се отнася до опасните последици за хората и околната среда.

Според проучвания на организацията за защита на околната среда "Heal Polska", пожарите на бунищата създават отровни и висококанцерогенни вещества, които поляците сега вдишват.

"Тази вреда не може да бъде поправена", казва Фюк.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тя Боряна така и не разбра къде се слага този член.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
миналата година , две седмици горя сметище за автомобилни гуми
и се оказа че някакъв се писал че ще отработва стари гуми -взел държавната субсидия и ги складирал сред пущинака , докато един ден "случайно" се запалиха и готово
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Отпадъци
5
0
 
9
 
! Отговори
До Боряна Павлова преди 6 месеца
Борянче, моите уважения, но имаш много *** грешка в заглавието. Заради добрия авторитет на сайта ви, а и заради твоя, бъди така добра да поправиш думата "Боклуджийската" с вярната - "Боклукчийската". А в изречението "Полша - пристан за боклукът на Европа", също имаш грешка. Обърни внимание кога се членува с пълен и кога с непълен член. Ако нямаш познания по правопис, подсказвам: Има "чичко Гугъл", който знае всичко.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
950021 тона ***,един камион 15 тона това са над 60,400 камиона пълни с *** всяка седмица над хиляда камиона .
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То беднвк да си днешно време маи наи добре пари бол държавата ги не търси ни осигоровки ни нап ни данс ги вълнува бедна ми държава беден ми град от утре ще стана бедняк
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боклукчийска
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Както в българия по цял ден в ловеч ревем нямаме пари вечер милия на пицария ходи да си поръчва пици ех това нямане ех купона е на макс бирата също и аз започвам да нямам *** мошенническа