"Върви или умри": Мигранти прогонени в бързия убиец – Сахара

На всеки загинал в Средиземно море двама са изчезнали в пустинята
27 юни 2018 21:45, Елка Василева
70
"Върви или умри": Мигранти прогонени в бързия убиец – Сахара
Снимка: Reuters

Алжир е изоставил на произвола на съдбата повече от 13 000 души в пустинята Сахара през последните 14 месеца, включително бременни жени и деца, изгонени без храна и вода и принудени насила, понякога под дулото на оръжие, да вървят пеша под палещото слънце, при температури до 48 градуса по Целзий. Някои не оцеляват.

В Нигер, накъдето се насочват повечето от тях, късметлиите успяват да се доберат през 15-километрова "ничия земя" до граничното село Асамака. Други скитат с дни, преди спасителен екип на ООН да ги открие. Незнайно колко загиват - почти всички от двайсетината оцелели, интервюирани от Асошиейтед прес, говорят за хора от техните групи, които просто са изчезнали в Сахара.

"Жени лежаха мъртви, мъже също. Други се изгубиха в Сахара, защото не знаеха пътя. Всеки беше сам за себе си", разказва Джанет Камара, която била бременна по онова време, с глас почти лишен от емоции. Тя си спомня, че е прекарала поне две нощи под открито небе, преди групата да бъде спасена, но твърди, че е загубила представа за време.

"Загубих детето си, сина си", споделя Камара, която е от Либерия. По думите й друга жена на около 20 години, която започнала да ражда, също загубила бебето си.

Експулсирането на мигранти от Алжир е станало все по-масово от октомври 2017 г. , докато Европейският съюз засилва натиска над северноафриканските страни да спират мигрантите, запътили се на север към Европа през Средиземно море или през граничните огради с Испания.

Още по темата

Говорител на ЕС каза, че блокът знае какво прави Алжир, но по думите му "суверенни държави" могат да експулсират мигранти, стига да спазват международното право. За разлика от Нигер, Алжир не взима от парите на ЕС, предназначени за справяне с мигрантската криза, макар че все пак е получил 111,3 милиона долара помощ от Европа между 2014 и 2017 г.

Алжир не предоставя данни за принудително експулсираните хора. Броят на мигрантите, преминали пеша в Нигер, обаче е нараснал, откакто Международната организация по миграция (МОМ) е започнала да води статистика през май 2017 г., когато са били изгонени 135 души, за да достигне 2 888 души през април 2018 г. Общо според МОМ 11 276 мъже, жени и деца са оцелели от похода. Още поне 2 500 са били принудени да предприемат подобен преход към съседно Мали, с неизвестен брой починали по пътя.

Мигрантите, с които разговаря АП, описаха как са били събрани със стотици, наблъскани в камиони часове наред, на място, наричано Пойнт Зиро, после оставени в пустинята и упътени към Нигер. И те тръгнали, понякога под заплаха с оръжие.

"Имаше хора, които не издържаха. Те сядаха на земята и ние ги изоставяхме. Те страдаха много", разказва Алиу Канде, 18-годишен, от Сенегал. По думите на Канде почти дузина хора се предали и рухнали в пясъка. Неговата група от 1000 души се лутала от 8 ч. сутринта до 7 ч. вечерта. Той никога повече не видял липсващите хора.
"Захвърлиха ни в пустинята, без телефоните ни, без пари", заявява той.

Разказите на мигрантите са потвърдени от видеозаписи, събирани от АП в течение на месеци, които показват тълпи от стотици хора, които се стичат от редиците автобуси и камиони и постепенно се разпръсват в пустинята. Двама мигранти заявиха пред АП, че жандармеристи са стреляли по тях, а на много записи се виждат въоръжени мъже в униформи, стоящи наблизо.

Либериецът Джу Денис заснел депортирането си с телефон, който скрил в дрехите си. Записът показва хора, струпани на пода на камион с открита каросерия, напразно опитващи се да се предпазят от слънцето и от жандармеристите.

"В Алжир ни заплашва депортация - няма милост. Искам да ги разоблича. Ние сме тук и видяхме какво направиха. И имаме доказателства", каза той.

Алжирските власти отказват коментар, но Алжир в миналото е отхвърлял критики, че извършва нарушения на човешките права, като изоставя мигранти в пустинята, наричайки твърденията "злостна кампания", целяща да настрои враждебно съседните страни.

Сахара е бърз убиец, който не оставя много следи. По преценка на МОМ на всеки мигрант, за който се знае, че е загинал при пресичането на Средиземно море, се падат по двама изчезнали в пустинята - вероятно над 30 000 души от 2014 г. досега.

"Те прииждат с хиляди. Този път броят на експулсираните е безпрецедентен. Никога не съм виждал нещо подобно. Това е катастрофа", казва Алхусан Адуал, служител на МОМ, който се е заселил за постоянно в Асамака, за да сигнализира, когато пристигне нова група. После се опитва да уреди спасяването на онези, които още са в пустинята.

Повечето избират да заминат с автобус на МОМ за Арлит, на около 6 часа път на юг през пясъка. А после за Агадес, градът в Нигер, който е бил кръстопът за африканската търговия и миграция поколения наред. В крайна сметка те се връщат в родните си страни с полети, финансирани от МОМ.

По пътя си на юг обаче тези мигранти срещат други, които са потеглили на север към Алжир и Европа, изпълнени с надежда.

Всеки понеделник вечер десетки препълнени пикапи минават през контролен пост на края на града, натоварени догоре с вода и с хора.

/БТА/ 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
9
 
! Отговори
Таню преди 2 години
До Анонимен

Да бе само Меркелицата... Става дума за едно брутално промиване. Всеки опит за разговор на тема мигранти/бежанци с разни политкоректни западняци ме е отчайвал. Искат най-доброто за тях, на тяхна територия, ама да не са им пред очите...
54
1
 
8
 
! Отговори
r166 преди 2 години
А г-н Сорос, защо не ги приема в своята държава, защото я дели океан от проблема ли?
53
2
 
20
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Вечна слава на алжирските власти.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖЖЦ

защото Европа плаща, за да се удържат бежанците ... а колко повече бежанци, толкова повече Европа ще плаща ... изобщо политиката на Меркел и сие по темата е тотален провал!
А нас ни занимават с някакъв виртуален шенген
51
0
 
19
 
! Отговори
дЖурналист преди 2 години
Само днес има четири статии за "горките" бежанци. Започва се пак опити за внушение да се приемат навлеците. Изглежда това е спуснато вчера, след решението Германия да дава пари за прием на бежанци. Еми да дава, но не искаме таралеж в гащите. Да си заминават в родините си, и да си ги оправят както решат. не да идват наготово. Онзи ден имаше статия как настанили "бежанци" в някакъв университет, и пламнало краста и други болести. Това са хора без никакъв морал, чистоплътност и уважение към другите
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проблемът не е Сирия, а Африка ... знаеш ли колко емигранти има там?
и проблемът си е на колониалните сили, които са опустушили района, след което са го оставили на произвола. Техните бивши поданици сега драпат за Европа.
49
0
 
14
 
! Отговори
айде преди 2 години
който хвърля бомбите в Сирия той да си прибира мигрантите
в Мексико като не могат да си гледа децата защо ги раждат та други да ги издържат
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не може да се откаже лесно от супероръжието си да е хуманитарен ментор на света и да чете уроци по права на човека, екология и каквото се сетите. Доста пари и време са вложени в този имидж и да четат морал на китайци, индийци и други изгряващи сили си е важен елемент от играта. Фондациите с корабите мигранти , обаче, излязоха от контрол и сега е важно хем имиджа да се спаси, хем фондациите да се спрат малко или да загубат субсидиите си. Лошо е да се нараниш със своето оръжие...
47
34
 
2
 
! Отговори
Глупак преди 2 години
Дай Боже,скоро да сте на тяхното положение.
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига глупости, Сахара е Борисова градина за африканци
45
1
 
53
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Мама ви, спукахте се последните дни с тея мигранти такива неща ли ви пускат отгоре, супер нерелевантни за българия са ама не вие решавате какво ще се публикува. наистина сте манипулирани не е шега даже.
44
27
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
А ти пък си резултат от "плодене" в бетоните комунистически гета. По различно ли е?
43
2
 
33
 
! Отговори
шофер преди 2 години
А бе тия къде са тръгнали изобщо...
42
1
 
57
 
! Отговори
ЖЖЦ преди 2 години
Кои още им пълни главите ,че ги чакат в Европа или в Алжир,Нигер!Защо до няколко години нямаше такива огромни групи от Африка!Явно каналжиите продължават да си и пълнят джобовете и заблуждават ,че великото преселение ще продължи вечно!Е това беше!Да отидат от ООН и информират,че от тук нататък рискуват живота си!
41
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
еваси, всяка 1ва бременна по време на война.. еми хак да им е сега
40
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на дошлите вече да спрат социалните, а да им намерят работа. На полето, в чистотата - колкото искаш. Щото от скука и лапачка скочиха да изнасилват. Колко материали за това излязоха вече. Ма Меркел е виновна, щели да и оправят икономиката.
39
0
 
40
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Елкa - голямата приятелка на Ислямската Джихра и разпространението на Ислям посредством подмяна на населението! Жени, бременни жени, старци, бабички, болни, недъгави и т.н. категории са само оръжието в арсенала на Елкa!
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То от скромност е
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигорно помнят ритъма 1993 още абехме млади
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тия пет ортака се умни глави бяха с ятаците си и до ден днешен с шефа им е така