Залезът на зрелищното технологично превъзходство на армията на САЩ

И Русия, и Китай може да се окажат по-силни
6 юли 2018 22:38, Елка Василева
225
Залезът на зрелищното технологично превъзходство на армията на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Когато Америка влиза във война, нейните войници, матроси и летци отдавна са свикнали да имат зрелищно превъзходство в технологично отношение. Тези дни обаче бързо вървят към края си, пише Питър Апс* за Ройтерс.

От Южнокитайско море до Източна Европа - и дори до Корейския полуостров - американските командващи вече разглеждат възможността за война с врагове, които да са способни да разгърнат по-голяма огнева мощ и усъвършенствани нови технологии.

Конфронтациите с Русия и Китай ескалират много по-бързо от предвиденото - и съществува реална възможност в началните етапи на всякакви възможни конфликти близо до руските или китайските граници всяка от двете държави да се окаже с превъзходство над САЩ.

Расте и безпокойството на Пентагона от разпространението на китайски и руски противокорабни и противовъздушни системи, което поставя американските военни плановици в непозната ситуация. Последният път, когато силите на САЩ влизат във война, без да имат смазващо превъзходство, е срещу войските на нацистка Германия в Северна Африка през 1943 година.

Междувременно хибридната и информационната война сами по себе си променят правилата на конфронтацията между държавите по начин, с който Западът все още не се е справил - и който развиващите се технологии правят по-сложен.

През 2014 г. Пентагонът обяви своята "Трета стратегия за компенсиране" (Third Offset Strategy), предвиждайки, че ще може да се възползва от технологичното превъзходство на Америка, за да запази военното си превъзходство. Все по-често обаче командващи и аналитици се съмняват дали новите постижения в области като кибервойната, безпилотните самолети и изкуствения интелект няма да облагодетелстват поне също толкова и американските противници - не на последно място, защото те се оказват по-склонни да ги изпробват в действие.

Почти всяка седмица носи някакъв нов развой на събитията. Наскоро германските власти обвиниха Русия за извършени серия кибератаки, целящи да се проникне в електроенергийната мрежа на Германия, след като САЩ изказаха подобни твърдения. Си Ен Ен цитира американски военен източник, според когото има подозрения, че китайците стоят зад поредица случаи с използване на лазери срещу самолети на Вашингтон, прелитали над спорните райони в Източнокитайско море. Като по правило Москва и Пекин отрекоха да са замесени, в който и да било от тези случаи.

Технологии, които доскоро бяха единствено в ръцете на САЩ и най-близките им съюзници, сега са много по-широко разпространени. Към момента на войната си през 2008 г. срещу Грузия Русия нямаше никаква значима военна програма за безпилотни самолети, но вече ги използва редовно в Сирия и Украйна. Чрез планове, които както се предполага, са били хакнати или откраднати, Китай построи свои изтребители по технологията "стелт" и свои адаптирани нови системи като например балистични ракети, конкретно разработени за удари по самолетоносачите на САЩ.

Трудно е да се каже доколко добре ще сработи това ново въоръжение при война с американската армия. Това, което обаче е по-ясно, е, че в повечето от конфронтациите си САЩ са изправени пред един конкретен проблем.

Макар и американската армия да остава по-силна от всяка друга, тя е пръсната по целия свят. Въоръжените сили на нейните врагове обаче - било то Русия, Китай или по-малки държави като Иран и Северна Корея - почти изцяло са предназначени за водене на боеве в задните си дворове. В случай на война това ще постави разположените наблизо войски на САЩ и съюзниците им в доста неизгодно положение, като нищо чудно те да бъдат и напълно превъзхождани.

Бъдещи пробиви в технологичната област може да влошат още повече нещата.

Военните експерти все повече говорят за надпревара във въоръжаването между големите страни в областта на изкуствения интелект, която този век може да се окаже също толкова решаваща, колкото и надпреварата за създаване на ядрено оръжие през Втората световна война. Някои представители на американските власти открито изразяват безпокойство, че Вашингтон е възможно да изостава в тази надпревара, особено при положение че някои големи компании от Силициевата долина като Google не искат да работят с Пентагона по военни поръчки.

На голяма военна конференция в Лондон преди дни един висш офицер заяви, че първата страна, която внедри на бойното поле електромагнитните импулсни оръжия, за да изважда от строя системите на врага, ще промени облика на войните. И отново е далеч от ясно дали САЩ ще спечелят тази надпревара.

Повечето големи държави като Великобритания са на мнение, че неотдавна направените вложения във важни оръжейни платформи като самолетоносачи и самолетите F-35 ще са гаранция, че превъзходството ще остане на тяхна страна. Но и тук експертите се опасяват дали новото поколение технологии - като например роботизираните машини на сухопътните войски - ще се окажат работещи при голям конфликт, в който противник, разполагащ с усъвършенствано въоръжение, ще може да ги изважда от строя. И което е по-сериозното, западните аналитици се притесняват, че критична национална инфраструктура може вече да е била пробита от хакери, които да са в състояние още на първия ден от даден конфликт да изключат жизненоважни системи.

Дори само това равнище на несигурност може да направи избухването на конфликт по-вероятно, защото отделните страни ще е по-вероятно първи да нанесат удар, за да се сдобият с тактическо предимство, а и защото ще имат трудности да направят реалистична оценка на способностите и желанията на враговете си. САЩ и потенциалните им противници надали могат да си позволят да пренебрегнат тези ускорени тенденции и ако не намерят някакви допирни точки, поне за да ги обсъдят, последствията може да са катастрофални.

---
*Питър Апс е коментатор на Ройтерс по въпросите на глобалната политика. Изразените тук мнения са негови лични - бел. на Ройтерс

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е държавата на идьотите.Колкото и оръжие да имат, не са никакъв модел за света - нито като култура, нито като общество.И както вече казах, последният модел на КамАЗ е Мерцедес Аксор отпреди 15 години.И да - Втората световна война е запалена от СССР, а Първата - от Имперска ***.
142
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"После олигарсите харчат получените пари в Лондон и Париж"Те повечето олигарси са от един определен етнос, който не е като съвсем да има родина. Приписват си едни пустини иначе.
141
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"модернияруски изтребител който навлизаше в Турция като агресор"Да де, супермодерен, произведен между 1980-1990 година. Ставате смешни шорошчетата.
140
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Доказано от кого?"От историята. Така ги мляха в Корея, че Макартър искаше атомен бомбен килим. Ама президента се уплаши и не даде, та успяха да договорят реми. После във Виетнам където не е било както в "Рамбо", а по-различно. Питай Маккейн.Закучи ли се войната срещу по-равностоен противник и не могат краварите. Не е като да биеш *** или араби в гола пустиня.
139
6
 
8
 
! Отговори
- преди 5 години
...електромагнитните импулсни оръжия..са по-опасни за войниците, които го използват.
138
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз като цопна една ракия започвам да се мисля за велик.
137
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма край. Само медия може да каже край. Науката няма край в Сащ. Трилиони се хвърлят за разработки и военни. Няма край. Разберете го един път за винаги. Въпрос на конфликт е да изкарат новото и зрелищното. Само в пропагандата на някой може да има край. Но реално край няма. Те първа, ще виждаме нови оръжия и нови летателни апарати.
136
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 140Читать надо! Трябва да се гледат френски филми! До "Курск" се се били притаили две сабмарини - "Мемфис" и "Толидо". Там не са смеели да пръднат, за да не се издадат! С залп от 4 торпеда е ударен "Курск". Путин спаси света от ядрена война! Ако беше пратил два самолета за борба с подводници, ти сега нямаше да пишеш умнотии тук! Понял, какашка?
135
13
 
12
 
! Отговори
сащ=тероризъм преди 5 години
Точно така ! Треперете пред Непобедимата Руска Армия!!! Нека милиони микроби да измрат!!!
134
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свалят ти самолета - спираш да купуваш чушки и домати .Това е великоруския отговор на турския шамар по врата на Путин :))))
133
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Шмугльо, а какво трябваше да направи? Да пусне вакуумна бомба над Анкара?Сваленият Су-24 не е модерен изтребител, а стар фронтови щурмовак, без радари за наблюдение на задната полусфера. Когато ВКС започна да ги съпровожда със Су-35,сичкото турско изчезна, гаче са видели шейтана!
132
12
 
8
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
До ПроСоТоТОЧНОТО ТЪПИТЕ РУСНАЦИ ЗАПАЛИХА ВСВ С НЕМЦИТЕ ДА ЗЗАВЛАДЯХЯ ПОЛШАСАМОЧЕ ХИТЛЕР БЕШЕ ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТ ПОВЕЧЕ ОТ ***..ТЕ РУСНАЦИ И АНГЛИЯ И САЩ ПОДКРЕПИХА СТАЛИН.А ПРЕДИ ТОВА НАЛИВАХА ПАРИ В ХИТЛЕР ДА УБИЕ КОМУСТИЧЕСКАТА ЧУМА
131
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асад, Садам, Кадафи - арабските комунисти поддържани от Русия!Членове са на БААС - арабската комунистическа партия.Това са част от мръссотията на Кремъл с която заливаше света!
130
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз харесвам рускините щото за 100 гр водка са твои за цяла нощ!Но за повече не ти трябва такава гъдулка.
129
10
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимен"СССР изнасяше комунистическа революция по целия свят. Запали ВСВ"...знаеш ли,не си извинен!...ли си просто неграмотно същество,или просто платен ***.Но и в двата случая смърдиш.Комунистически революции изнасяха същите ***,които ВНЕСОХА в Русия "ВОСР"!!!!а твърдението ти че СССР запалил ВСВ дори не е иглупаво!..-Това е просто бръщолевене на човек който или си няма понятие от това,което пише,или се надява другите да са по-глупави от него.
128
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напритив, руснаците са най-големите алкохолици, това и децата го знаят.Щом пият антифриз и лосион за вана ... смятай ;)
127
13
 
7
 
! Отговори
НЕПУКИСТА преди 5 години
ПОРЕДНАТА РУСКА *** ПРОПАГАНДА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФИЛИ И КОЛЕБАЕЩИ СЕ ТАКИВА!!!!!!!!!!!!РУСНЯЦИТЕ ГЛАДНИТЕ ВЪШКИ НЯМАТ НИЩО СКОРО ЩЕ ИЗПУКАТ САМИ ИЛИ ЩЕ ИЗБЯГАТ ДРУГАДЕ.А КИТАЙЦИТЕ ЩЕ ИМ ГО СЛОЖ.АТ. И ВЗЕМАТ СИБИР!
126
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стария турски Ф-16 свали само за секунда модернияруски изтребител който навлизаше в Турция като агресор.Русия клекна и това р.Спря да купува зеленчуци от Турция - това беше отговора на Велика Русия :)))))
125
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Русия търпи провал! Радвайте се!Не са най-големите алкохолици! Литва, Полша и Австрия ги надминаха с много!
124
7
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 5 години
Хкремент настъпан, "Курск" им го потопиха подло, а МиГ-35 превъзхожда всички западни леки изтребители - свръхманеврен, с кръгов радарен обзор, страховито въоръжен. Старичкият МиГ-31 е единствения в света самолет, направен от стомана и е най-бързият изтребител-прехващач - 3000 км/ч, с таван 31 км! Скоро идва МиГ-41! МиГ-15 сваляше Сейбърите в Корея, МиГ-21 попиля Фантомите във Виетнам. Израелците си съдраха задниците, докато откраднат един МиГ-21, като подкупиха египетски пилот.