BG болногледачи в Германия: Подритвани, обиждани... за жълти стотинки!

Законите – подминавани, иначе Берлин иска нови 13 хил. души в сектора
9 авг 2018 19:15,
83
BG болногледачи в Германия: Подритвани, обиждани... за жълти стотинки!
Снимка: Flickr

В болниците и старческите домове в Германия не достигат болногледачи. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан предлага Германия да се възползва по-силно от източноевропейска работна ръка. Затова той внесе предложение за разкриването на 13 000 нови работни места в сектора.

Има обаче и проблеми, пред които някои хора си закриват очите. Вестник "Зюддойче Цайтунг" например изнася данни на германската фондация "Ханс Бьоклер", според която чуждестранните болногледачи много по-често от германските им колеги са принудени да работят извънредно и то без допълнително заплащане.

Нерядко те са принудени да изпълняват и задачи, които изобщо не влизат в кръга на обичайните им задължения – например почистването на помещенията в домовете за възрастни и болни хора.

Изследването на фондацията показва още, че работниците от източноевропейските държави като Румъния, България и Полша, често се сблъскват с различно, по-критично отношение.

88% от тях търдят, че роднини и близки на възрастните хора често ги критикуват неоправдано, че се случва дори да стават жертва на физическо насилие или на ксенофобски коментари. За сравнение - германците, които се оплакват от подобно отношение, са 64%, пише "Дойче веле".

Чужденците – многобройни, но без особени права

По последни оценки над 200 000 домакинства в Германия осигуряват работа на болногледачи от Източна Европа - легално или не. Съществува и огромна сива зона в сектора. Мнозина работят без почивки и осигуровки - над 41% са заетите в бранша с миграционен произход, които не получават заплащане за допълнително положен труд.

Много често роднините злоупотребяват с чуждестранните болногледачи, принуждавайки ги да работят денонощно, макар да знаят, че същата услуга, извършена от германска фирма, би им струвала 15 до 20 хиляди евро месечно.

Чуждите болногледачи често са подложени на дискриминация

За особено отношение свидетелства и фактът, че болногледачите от чужбина, работещи в старчески домове или болници, много по-рядко участват в обсъжданията на съответните работни колегии.

Само 14% от чужденците участват в ежедневните разговори с началниците, независимо от професионалната им квалификация. Затова пък 37% от германските служители взимат участие в подобни работни дискусии.

"Тези проблеми са свързани с наличието на расизъм и предразсъдъци", твърди авторката на изследването Хилдегард Теобалд, която през последните 8 години е направила идентични проучвания в Швеция, Япония и други страни.

“Това, че болногледачите с миграционен произход се сблъскват с подобни трудности, е преди всичко германски проблем”, казва тя.

“В Швеция не установихме толкова големи разлики в отношението към болногледачите, както в Германия - въпреки, че чужденците отдавна са неотделима част от персонала на домовете за възрастни и болни хора.

Гарантиран миграционен статут

Към тази картина се прибавя и още един щрих: ситуацията на мигрантите става още по-тежка, ако са с по-ниска професионална квалификация, заявява Теобалд. Според нея, една от причините за по-честите конфликти с болните и техните семейства, е в по-голямото натоварване на чуждите слугжители. Те работят много по-често на пълен работен ден и с по-голямо натоварване в сравнение с останалите им колеги. А несигурните перспективи на чужденците за професионална реализация и трайно установяване в страната допълнително усложняват процесите на интеграцията в Германия, заключава Теобалд.

Затова в проучването на фондация "Ханс-Бьоклер" се съдържа препоръката на бъдещите работници от чужбина да се предлага „гарантиран миграционен статут".

В допълнение, Теобалд съветва професията на болногледачите да се изучава във висши учебни заведения, така както е в много други страни по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
23
 
26
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Ха Ха Ха . Нали искахте банани ...... Не ви харесваха работите които имахте .Достойни професии за които учихте в безплатно образование.....Мислихте че ще живеете като в Холивид нали...... Казвхме че холивуд е за тях а за вас ще е да бъдете техен обслужващ персонал.....Ама мислихте че ние ви лъжем нали
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юнал ДжемиловНе е вярно. Има много мюсюлманки, особено от Индия и Филипините. Към нашенските ромки се отнасят така, както към филипинките и индийките.Като видят етническа българка, веднага искат да наемат нея и се опитват да я третират като ромка или филипинка. Не е приятно, докато българката понаучи езика. После се оправя много добре, защото бързо се ориентира относно правата си.Много от нашенските ромки също са окомуш, но първо трябва да научат езика. Дотогава немците ги цакат.
37
0
 
13
 
! Отговори
Това е положението преди 5 години
Болногледачките ни са два типа.Акжо са етнич.българки, те обикновено са с образование и им е обидно положението, в което са се оказали. Но работят съвестно.Ромките пък са смаяни от това, че трябва да си знаят мястото, да си вършат работата и че не могат да изискват бонуси, неколкократно по-високи от уговореното месечно заплащане.Езиковата бариера също е сериозен проблем - докато не научат езика на задоволително ниво, не могат винаги да разберат какво се изисква от тях и се стига до конфликти
36
1
 
14
 
! Отговори
СъвсемНеСа - продълж преди 5 години
Можем само да гадаем от колко семейства е взимала отделната санитарка тези 5-7 лв дневно, за да не подритва болните им близки и за ДА БЛАГОВОЛИ ДА ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, ЗА КОИТО ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА в болницата. И сега не е много по-розово положението в нашите здравни заведения. Затова ромката болногледачка остава слисана, когато в Германия се окаже, че не тя е в положението на по-силния, който диктува условията.Болногледачките-етнически българки пък не са свикнали да ги третират като слуги.
35
6
 
14
 
! Отговори
Съвсем не са преди 5 години
подритвани и обиждани. Просто се сблъскват с друг вид изисквания - трябва да изработят онова, което получават. Спомнете си какво дискутирахме преди няколко дена - корупцията през соца; тогава всяка санитарка е очаквала 5-7 лв дневно, за да се държи ЧОВЕШКИ с определен болен, настанен в здравно заведение. Заплатата на санитарката си тече отделно от този подкуп, а тя е в правото си да се държи с пациентите като с роби. По онова време висшист започваше със 170 лв заплата. Направете си сметката
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми това е положението - в Германия се напълни с всякакви, не говоря за "бежанците" , съответно предлагането на работна ръка започва да изпреварва търсенето. Иначе казано - събраха се много маймунки на клона и той започва да се чупи . А какво място беше Германия преди да се напълни с всякакви навлеци от балканите .
33
5
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
е що пискат тия BG болногледачи, нали са там за повече пари, тук работа няма! е да ама там наистина трябва да РАБОТИШ! а щом пък им е тежко, билетче за 15 ?, и обратно тук!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сараТо пък някой до сега да не би да беше пуснал завеса и перде? Това се знае отдавна за мизерията на българите на Запад и за отношението на западняците специално към българите, всеки сам си решава с каква информация да се храни, информация - море, сега е свобода и демокрация, избирай, свободен си.
31
1
 
8
 
! Отговори
До демократ преди 5 години
Я кажи от коя каста на БКП си? ГЕРБ, БСП, СДС или ДПС?
30
7
 
14
 
! Отговори
Позитивен демократ преди 5 години
Офф, защо пускате такива негативни статии да създават негативни настроения и енергии в хората. Пуснете една хубава позитивна статия на Дойче Веле или едно хубаво позитивно интервю на някой социолог по битиви или по биджионеъ за социализма и по времето на Тодор Живков, колко е било зле тогава, как нямаше свобода и банани, ей такива неща пускайте, да видят хората колко добре живеят днес в ЕС.
29
3
 
19
 
! Отговори
сара преди 5 години
Просто малко по малко се вдига завесата и виждаме нещата такива, каквито са...
28
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не знае език навсякъде ще го подритват дрипавия балканец,но ако си наляга парцалите и издрапа след 5 години ще си знае правата и цената.
27
11
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Статията показва истината.Преди 4-5 г една колежка отиде в немско като болногледачка в частен дом.Настанили я в работилницата в която сложили легло.Трябвало да бъде на разположение 24/7.Викали я по всяко време на денонощието дори и да донесе вода при положение че бабата била здрава и за нея не е било проблем да си налее вода.Ходела да пазари и изхвърля ***.Издържа 3мес и се върна.Явно не е за всеки
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И яко бира!:-) Нека си стои у немачко!И да точи лиги...
25
5
 
21
 
! Отговори
Циниче преди 5 години
Ела си, стига бърса немски бабешки ***. Комунизмът си отиде, сега е демокрация и по улиците тече мляко.
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фейк нюз , не остаха хора в Бг затова често пускат такива статии , за да плашат кандидат емигрантите . малко информация : Германия - мин.заплащане 8.60 евра на час . такса детска градина 30 евра (60 лв ) на месец . България - мин.заплата 510 лв . такса детска градина 50 лв на месец .
23
12
 
21
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
ЕС = МИЗЕРИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
22
34
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Само другарите загубеняци и некадърници в България са принудени да гледат страци в Германия за мизерно заплащане и условия. Умните и кадърните правим пари в България и си гледаме живота.
21
3
 
17
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така страдали само болногледачите? Расизъм само към тях? А спрямо другите? Това са илюзии в болно общество.