Това е хипер, хипер... инфлация: 14 милиона за една кокошка

Във Венецуела предприемат мащабна деноминация
Обновена: 21 авг 2018 20:20 | 21 авг 2018 20:15, Елка Василева
65

На някои пазари в Каракас руло тоалетна хартия може да струва 2,6 млн. боливара. Снимка: Reuters

Властите във Венецуела въвеждат от понеделник редица мерки за борба с голямата икономическа криза, обхванала страната през последните години. Една от главните задачи е борбата с хиперинфлацията, която по прогноза на МВФ може да достигне 1 милион процента към края на годината.

Една от ключовите мерки на венецуелското правителство е модернизацията на националната валута на страната – боливара. Властите решиха да проведат една от най-мащабните деноминации в световната история и да пуснат в обращение т.нар. суверенен боливар.

Един суверенен боливар е равен на 100 000 "стари" венецуелски боливара. Така официалният обменен курс на боливара беше намален с 96%, пише Би Би Си.

На фона на и без това напрегната атмосфера във венецуелското общество съобщението на президента Николас Мадуро създаде допълнителна тревога сред гражданите. Медиите съобщават, че в края на седмицата опашките в магазините в Каракас са станали много по-дълги от обичайното.

Фотокореспондентът на Ройтерс Карлос Гарсия Роулинс реши да покаже нагледно катастрофалните мащаби на венецуелската инфлация и да покаже колко пари трябва да носиш у себе си, за да си купиш основни всекидневни неща.

Така например, за да си купите кокошка с тегло 2,4 кг, трябва да платите близо 14,6 милиона боливара /2,2 долара/.

Стойността на един килограм месо може да достигне 9,5 милиона боливара. Минималната заплата в страната до въвеждането на новата валута беше само 3 милиона боливара /0,89 долара/.

Очаква се след въвеждането на новите мерки минималната заплата да достигне 180 млн. боливара /около 30 долара/.

Мнозина венецуелци днес трудно могат да си позволят да си купят не само основни хранителни продукти, но и обикновени неща за личната хигиена. Например един сапун струва 3,5 млн. боливара, което с малко превишава минималната заплата.

До въвеждането на суверенния боливар най-голямата банкнота беше с номинал 100 000 боливара /малко по-малко от 0,3 долара/. Една от причините за деноминацията на боливара е недостигът на хартиени пари в страната.

Сега във Венецуела се пускат банкноти с номинал от 2 до 500 суверенни боливара. Така стойността на минималната банкнота е 200 000 "стари" боливара.

Тъй като много от жителите на Венецуела нямат банкови карти, те трябва постоянно да мъкнат у себе си огромни пачки пари, дори ако отиват да си купят само пакетче масло или маргарин.

Понеделникът беше обявен за неработен във Венецуела. Заради преминаването към новата валута банковите операции в интернет бяха спрени за няколко часа.

Николас Мадуро в Twitter нарече валутната реформа в страната историческа икономическа промяна и обеща да бъде постигнат стабилен баланс в икономиката и макроикономиката.

В същото време един от лидерите на опозицията Енрике Каприлес характеризира предприетите мерки като "финалния удар" върху икономиката на страната и обвини Мадуро, че мори собствения си народ с глад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се случва с всяка държава, която има социалистическо правителство. И у нас, по тъмното време на социлиста Жан Виденов, заплатата беше 10 долара, а пенсията 5 долара. Социализмът и социалистите са синоним на мизерия, инфлация, глад и хаос. Гледайте внимателно какво става в опустошената от социализма Венецуела и си опичайте хубаво акъла!
41
2
 
17
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
И това вече 4 поредни години - истински геноцид срещу венецуелския народ. Криптовалути, финансови реформи, а за сеене на жито и гледане на крави, *** и свинe - нищо. Ще свърши като Мосулини, обесен с надолу главата, от италиански партизани.
40
1
 
22
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Както и вчера написах Мадуро ги е хванал здраво за мадурките, така ги е стиснал, че сигурно ще затрие собственият си народ. Нов боливар наречен суверенен и някаква криптовалута, както и повишаването на минималната заплата(около 3 $), това са му методите за оправяне на икономиката. Направо не е за вярване как, от толкова богата на суровини и плодородна земя има недостиг на храна и хиперинфлация от порядъка на милион %. Някой спомня ли си каква веселба беше и при нашата хиперинфлация 96-97 г.?
39
4
 
9
 
! Отговори
Мумията преди 5 години
Министър председателя на Венецуела да не се казва Жан Виденов? Веднага да въведат валутен борд като нас които сме цъфнали и вързали
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако и.костов не бе въвел валутният борд, обезкостеният от комунистите лев щеше да има същата участ.Навсякъде крадливите комунисти съсипват всичко в държавата, крадат каквото могат и казват, че другите били виновни!Русия я чака същото.
37
1
 
7
 
! Отговори
сашо пенгезов преди 5 години
Я стига писахте глупости! В Зимбабве за 100 трилиона долара не можеш една химикалка да купиш
36
2
 
17
 
! Отговори
Другата гледна точка преди 5 години
Комунизъм с "човешко" лице!
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите нищо не струват ако няма какво да купиш с тях. В Германия децата са си играли с бали от пари преди войната.
34
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите и на нас ни го бяха причинили. Доста хора обаче продължават да им вярват. Шарани.
33
5
 
38
 
! Отговори
да преди 5 години
И тука беше така, по времето на червените 97ма - една кокошка - 40 хил. лв. Ама нямаше откъде да си купиш, магазините бяха празни.
32
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция също бяга от долара................инфлация.............знаем ги тия западни номера на банкерската мафия!!!
31
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Империализмът е висш и последен стадий на капитализма.................браво на братския народ на Венецуела..............ще забият още един пирон в ковчега на капитализма...............заедно с Китай,Русия, КНДР и др.
30
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ имат над 60 трилиона долара дълг...............затова искат войни и конфликти................ясно ли ви е???
29
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата световна банкова система е една голяма манипулация................икономиката не е наука, ами е средство за глобален контрол...............това го знаят дори и БГ-професори от УНСС!!!
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да бяга от цар-долар.................така става.............Либия, Сирия, Венецуела..........световната мафия от банкери и илюминати не спи........те командват МВФ и СБ!!!!
27
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът общо има да връща 164 трииона долара без лихвите туй ви чака всички Венецуела няма да връща на никой нищо.
26
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Костов и Луканов са виновни.......................както и предателя Михаил Горбачов!!!Браво на Путин, Си, Мадуро и Асад!!!!!Ще победим ,другари!!Капитализмът е обречен!!!!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като в дивашката територия съседна на България
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция ако настане такава криза , турците ще одерат жив Ердоган .
23
6
 
11
 
! Отговори
месара преди 5 години
свалиха го, ама резултата какъв е? то и бкп си смени името, но действията са им същите!